logo

İmar Bilgi Bürosu Yenisahra ve Barbaros Halkını Bilgilendiriyor!

İmar Bilgi Bürosu Yenisahra ve Barbaros Halkını Bilgilendiriyor!

Ataşehir’de Yenisahra ve Barbaros mahallelerinin muhtarlarının açtığı Ataşehir Belediyesi’nin destek verdiği İmar Bilgi Bürosu bölge sakinlerinin bilgilenmesini amaçlıyor.

Recep Kenan/itvhaber.com

Yenisahara ve Yakın Çevresi 1/5000 nazım İmar planı askıya çıktıktan sonra vatandaşların arazilerinin durumu hakkında bilgi taleplerini karşılamak ve varsa itirazlarını hukuki esaslar içerisinde yapmaları için hukuk desteği vermek amacı ile Yenisahra Ve Barbaros mahallelerinin muhtarları Şeref Uzun ve Ercan Ersin tarafından İmar Bilgi Bürosu açıldı.

Muhtarların açtığı bu bilgi bürosuna teknik ve hukuk desteği ile İtirazlarını yapacak vatandaşların Büyükşehir’e ulaşımını Ataşehir Belediyesi sağlıyor.

av. Ali riza

Av. Ali Rıza İlgezdi Hukuk Desteği Veriyor

Av. Ali Rıza İlgezdi, imar planında evinin, arsasının durumunu öğrenen bölge sakinlerinden mağdur olan, olma olasılığı olanların itirazlarına ve verecekleri itiraz dilekçeleri hazırlamalarına hukuki destek veriyor.

Kendisine gelenlerin itiraz gerekçelerini ve şeklini anlatan Av. Ali Rıza İlgezdi, bu süreçte yaşadıklarını şöyle özetledi: “Vatandaşların iki temel itiraz konusu var. Bunlardan birincisi; halen konut ya da işyeri olarak kullandıkları taşınmazların, bulundukları yerden alınıp başka yere, başka bir alana, fonksiyona taşınması. Yani yeşil alana, sosyal donatı alanına taşınmasıdır.

İkinci temel sıkıntı ise; İster bu yerler ile ilgili başak fonksiyona alınması olsan ya da olamasın “Emsal” ile ilgili çok büyük şikayetleri var vatandaşların. Etraftaki somut örneklerle kendileri ifade ediyorlar zaten. İkon’un 43 katlı, Varyap’ın 64 katlı, diğer inşaat firmalarının yüksek binaları emsal göstererek kendilerine verilen emsalin çok düşük olduğunu söylüyorlar. Bu nedenle de plana itiraz etmek istediklerini söylüyorlar. Bizler de o noktada kendilerine yardımcı oluyoruz.

Vatandaşların itirazları planın yapılamasına değil. Mülkiyet haklarının kısıtlanmasından kaynaklanan feryatları var. Hatta ana hatları ile vatandaşlar şunu söylüyorlar; “Masa başında hazırlanan, somuta inmeyen, değerlendirmeyi yapmayan planla bölge eksik oluyor.” diyorlar.

İtirazların yoğun olması durumunda Büyükşehir değerlendirme sırasında itirazları dikkate alacağını düşünüyorum. Elbette plan kararı ve itirazları değerlendirme yetkisi, Büyükşehir Meclisi’nin inisiyatifinde. Akp İlçe Başkanı ve Grup Başkan Vekili de aynı doğrultuda açıklama yaptı. Plandaki itirazları dile getirdiler. Şikayetlerin önemli bir kısmının haklı olduğunu söylediler. Bunların düzeltilmesi yolunda hem ilçe hem de Büyükşehir belediyeleri ile görüşmelerini yapacaklarını aktardılar. Onlar da bu durumun farkındalar. Çözüm noktası onlar olduğu için söylediklerine o anlamda önem vermek lazım.

Vatandaşın arazisi Konut, Ticaret ya da Konut + Ticaret alanında değil ise; yeşil alanlara, sosyal donatı alanlarına, altyapı alanlarına ayrılmışsa, emsal ne olursa olsun başka bir alana taşındığında, komşu parseller imara uygun olduğunda orasıyla tevhit edildiğinde en fazla 1,25 emsal veriyorlar. Bu adaletsizlik de çok ciddi bir sıkıntı yaratıyor.

Ataşehir Belediye Başkanımız Battal İlgezdi’nin talimatları doğrultusunda vatandaşların itirazlarını dilekçe haline dönüştürüp Büyükşehir’e iletmelerini sağlıyoruz. Büyükşehir’e günde en az iki servis kaldırıyoruz.

Vatandaşların taleplerine göre servis sayısı artabiliyor. Plan, 2 Mays’ta askıdan inene kadar bu alanda hem şehir plancısı hem de hukukçu olarak hizmet almaları için çalışacağız.

ofis
Şehir Plancısı Emrah Şahan, Arazilerinin Durumu Hakkında Bilgi Veriyor

Şehir Plancısı Emrah Şahan’ın Yenisahra ve Barbaros Mahalleleri İmar Bilgi Ofisi’nde bölge sakinlerinin plan hakkında tepkileri, düşünceleri ile ilgili gözlemleri ve şehir plancısı olarak planla ilgili düşünceleri şöyle:

İnsanlar ilk geldiklerinde tedirginler. Haklı bir tedirginlik bu. Planı hiç bilmeden tedirgin geliyorlar. Yıllardır çalışıp bir arsa ya da ev sahibi olmuşlar. 40 – 50 senedir buradalar, çoluk çocuk yetiştirmişler. Plan halk için yapılmalıdır. Gelenlere arsalarının durumunu söylüyoruz. Plan notlarını söylüyoruz. İtiraz edebilecekleri noktaları söylüyoruz. Oluşabilecek mağduriyetlere ilişkin onları teknik olarak bilgilendiriyoruz. Halk da o çerçevede itirazlarını ediyor. Zaten askı süreci bu demektir. Plan çıkar, asılır, halk görsün varsa itirazını yapsın.

Biz de bu süreci iyi kullanmak adına elimizden gelen yardımı yapıyoruz insanlara. İtirazı varsa, herhangi bir konuda mağduriyetinin oluşacağını düşünüyorsa Büyükşehir’e itiraz dilekçelerini götürüp veriyorlar.

Yaş ortalaması biraz yüksek burada. Yaş ortalamasının yüksek olması bu anlamda dezavantaj oluyor. Algılamaları zor oluyor planla ilgili anlatılanları.
Plan şunu söyler; “Sana yol yapıyorum, yeşil alan yapıyorum, dolayısı ile sana biraz dokunmam gerekiyor.” der. Bunları yapılan her plan der. Dolayısı ile bunda bir art niyet aramamak gerekir.

Burası İstanbul lokasyonunda çok önemli bir bölge. Bu kadar önemli bir yeri sadece kendi içerisinde düşünmemek gerekir. Ben gelenlere söylüyorum; E5 bir tarafta, E6 diğer tarafta, bağlantı yolları bu yolları bir birine bağlayan önemli bir yer burası. O nedenle ana arter olmak zorunda burada.

Bunları anlattığımız zaman biraz ikna oluyorlar. Ama oluşabilecek birtakım mağduriyetler var plan notlarında. Plan notlarına ilişkin bilgileri verdiğimizde, itiraz ediyorlar insanlar. Plan sürecinde insanlar ne kadar birlik olursa, bir araya gelirse ve olması gereken planı ne kadar çok insan tek bir dille itirazlarını dile getirirse, istediği değişikliği yapabilir. Masaya otururken daha güçlü oturur ve plana ilişkin sesi daha güçlü olur.

Herkes ayrı ses çıkartırsa, hırslı olursa, rant odaklı düşünürse tehlikeli olur. Tabi ki burada oluşacak ranttan bölge insanları hakları olan paylarını almalılar. Sadece rant odaklı düşünülürse o İstanbul için de tehlikeli.

muhtarlar
Muhtar Şeref  Uzun Mahalle Sakinlerini Karşılıyor

Vatandaşın yararı için açtık biz burayı. Daha önce 92 deki şuyulandırma insanlar haberdar edilmedi. Kimisinin yerine ortak çıkarken, kimisi de tapusunu alamadı. Bu şekilde bir sıkıntı yaşanmasın diye biz iki mahalle muhtarı olarak böyle bir çalışmaya girdik. Burada söz konusu olan bir adanın imarı değildi. On binleri ilgilendiren iki mahalleni imarı yapılıyordu. Biz bu uygulamayı yapmasaydık bilgi alışverişi olamayacak Büyükşehir’e gidemeyecekleri için emlakçılara gideceklerdi. Biz de vatandaşlara yerinde hizmet vermek için Yenisahra ve Barbaros mahallelerinin muhtarı olarak yerimizi açtık. İlçe belediyemizden de teknik eleman ve hukukçu talep ettik. Belediyemiz bu talebimizi yerine getirdi. Büro malzemelerimizi ve diğer malzemeleri karşıladı. Biz de halkımızın hizmetine sunduk. Şu anda görevimizi yapmanın huzuru ve mutluluğunu yaşıyoruz. Keşke vatandaşlarımız da mutlu olsaydı bizim mutluluğumuz ikiye katlanırdı. Vatandaşların mağduriyeti düzeltilirse biz daha mutlu oluruz.

Bakıyoruz çalışmalarımıza; günde 300 – 500 arası vatandaşa hizmet veriyoruz. Vatandaşa arsası hakkında bilgi veriliyor. İtiraz dilekçesi hazırlanmasına yardım ediliyor. Dilekçe verecek vatandaşların Büyükşehir’e ulaşımında yardımcı oluyoruz. Hiçbir siyasi mesaj ya da kaygı olmadan hizmet vermeye çalışıyoruz.

Vatandaşlar arasında ayrım yapmadan, hiçbir maddi çıkar beklemeden hizmet veriyoruz. Çünkü bizim ilk açtığımız günlerde ayılanlar, baylanlar, kalp krizi geçirenler vardı. Keşke yetkili arkadaşlarımız o zaman da yanımızda olsalardı. Biz muhtarız halkın oyları ile geldik. Seçildikten sonra herkes bizim için aynı.
Keşke planı yapan arkadaşlarımız da gelselerdi de vatandaşlara onlar da açıklamalar yasalardı. Biz dersimize iyi çalıştık. Büyükşehirdeki daire başkanlarımız, meclis üyelerimiz, Belediye Başkanımız itirazları dikkate alır. İtirazların değerlendirmesinde iyi sonuçlar alınır. Vatandaşların sorunları çözülür de vatandaşlar rahatlarlar.

ofis_tabela

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ