logo

İngiliz askerlerin botları Türkiye’den

İngiliz askerlerin botları Türkiye’den

İngiliz Savunma Bakanlığı tarafından açılan ciro bazında dünyanın en büyük askeri bot alım ihalesini Yakupoğlu Tekstil ve Deri Sanayi A.Ş (YDS) kazandı. 80 milyon dolarlık ihalede 47 firma arasında öne çıkarak İngiltere ordusunun resmi tedarikçisi olmaya hak kazanan YDS, 4 yıl boyunca yaklaşık 300 bin çift botu İngiltere ordusu için üretecek.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, İngiliz Savunma Bakanlığı tarafından düzenlenen ihaleye dünya çapında alanında uzman 47 firma katıldı. İhale, dünyanın ciro bazında en büyük askeri bot alım ihalesi olarak önem taşıyor. İhale kapsamında ilk aşamada firmaların kapasite, üretim kabiliyeti, Ar-Ge kabiliyeti, finansal yeterlilik, tedarik zinciri gücü gibi özellikleri baz alınarak 33 firma elendi. Başarılı olan 14 firmadan, soğuk iklim, çöl ve zor doğa koşullarına uygun bot numuneleri hazırlamaları istendi. Yaklaşık 2 yıl boyunca Kolombiya, Norveç, Afganistan gibi ülkelerde yapılan yürüyüş ve kullanım testleri sonucunda ürünleri başarılı olan YDS, İngiltere ordusunun resmi tedarikçisi olarak seçildi.

YDS bundan sonraki 4 yıl boyunca 300 bin çift botu İngiltere ordusu için üretecek.

YDS Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Yakupoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyanın birçok bölgesinde operasyon yapan İngiliz askerlerin botlarını bundan böyle bir Türk firmasının üreteceğini, bunun gurur verici bir gelişme olduğunu söyledi.

-‘İhale için 2 yıl hazırlandık’-

Bu ihale için 2 yıl boyunca çalıştıklarını ifade eden Yakupoğlu, ‘Özveri ve yoğun çalışma sonunda, dünyanın cirosal anlamda en büyük askeri bot alım ihalesinden başarılı bir sonuç aldık ve İngiltere ordusunun tedarikçilerinden biri olmaya hak kazandık’ dedi.

İngiliz ordusunun, ABD ordusu gibi dünyanın hemen hemen her bölgesinde bulunduğuna dikkati çeken Yakupoğlu, ‘İngilizler, bizim botumuzu fiyatın ucuz olmasından değil, ürünlerimizin yüksek kalite ve yüksek teknoloji içermesi nedeniyle tercih etti. İhale sürecinde dünyadaki onlarca firmadan 100’er çift numuneler aldılar ve bunlar değişik iklim koşullarında denendi. Finale kalanlar yarışmaya girdi’ dedi.

Yakupoğlu, bu başarı ile YDS olarak, dünyanın en çok tercih edilen teknik bot markası olma yolundaki hedeflerine bir adım daha yaklaşmış olduklarını belirtti.

ODTÜ ile yaptıkları işbirliği sayesinde yüksek kaliteli ürünler ortaya çıkardıklarını ifade eden Yakupoğlu, şöyle konuştu:

‘Bizim kullandığımız teknolojiye dünyada sadece bir kaç firma sahip. Teknolojimiz, sunduğumuz kalite, fiyatımız ve hızımız, bu ihaleyi kazanmamızda en büyük faktörler oldu. Önümüzdeki dönemde teslimatlar başlayacak. Zaten biz Avrupa’daki diğer ordulara iş yapıyoruz ama en büyük çaplı ihale olduğu için bu ihale farklı. Hedefimiz, dünyanın en iyi bot üreticisi olmak.’

-‘Avrupa’nın en büyük bot üreticisi konumuna ulaştık’-

Yakupoğlu, şu anda Avrupa’nın bot pazarının yüzde 10’ununa hakim olduklarını, 5 yıl içinde 3’te 1’ine hakim olmayı amaçladıklarını kaydetti.

YDS’nin yıllık 4 milyon üretim kapasitesi ile ‘Avrupa’nın en büyük asker ve polis bot üreticisi konumuna ulaştığını anlatan Yakupoğlu, Umman’dan Afganistan’a, Şili’den Kazakistan’a 25 ülke ordusuna bot ihraç ettiklerini belirtti. Yakupoğlu, askeri botlar dışında polis, iş güvenliği ve motorcu botu üretimi de yaptıklarını sözlerine ekledi.

Stargazete – AA

Paylaşın:
Etiketler: » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ