logo

İstanbul AFAD Afet Eğitim Merkezi Açıldı

İstanbul AFAD Afet Eğitim Merkezi Açıldı

AFAD (Afet ve Acil Durum Yönetimi) İstanbul Afet Eğitim Merkezi Bakanlar Süleyman Soylu, Murat Kurum ve İstanbul Valisi Ali Yerlikaya’nın katılımıyla açıldı.

İstanbul AFAD Afet Eğitim Merkezi, Bakan Soylu, Bakan Kurum ve Vali Yerlikaya’nın katılımıyla açıldı. Törende konuşma gerçekleştiren Vali Yerlikaya, “Afete hazırlık hiç bitmeyen bir süreçtir.” ifadelerine yer vererek depreme hazırlık konusunda titizlikle yapılan çalışmalara değindi.

AFAD (Afet ve Acil Durum Yönetimi) İstanbul Afet Eğitim Merkezi açılışı, afet eğitimlerini tamamlayan Emniyet Genel Müdürlüğü personelleri sertifika töreni ve Jandarma Arama Kurtarma (JAK), Arama Kurtarma Derneği (AKUT) ve İnsani Yardım Vakfı (İHH) teşkilatlarına Arama Kurtarma akreditasyon belgelerinin takdim töreniyle bir arada gerçekleşti.

İstanbul Afet Eğitim Merkezi Açılış, sertifika ve akreditasyon belgeleri teslim törenine İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, AFAD Başkanı Mehmet Güllüoğlu, İl Jandarma Komutanı Tuğg. Nuh Köroğlu, İl Emniyet Müdürü Zafer Aktaş ve ilgili kurumların temsilcileri katıldı.

Programda İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ve İstanbul Valisi Ali Yerlikaya birer konuşma gerçekleştirdiler. Konuşmaların ardından eğitimlerini tamamlayarak sertifika almaya hak kazanan Emniyet Müdürlüğü çalışanlarına sertifikaları takdim edilirken, JAK, AKUT ve İHH yetkililerine Arama Kurtarma Akreditasyon Belgeleri verildi.

İstanbul AFAD Eğitim Binası açılışı kurdele kesimi ile gerçekleştirildi. Bakan Soylu, Bakan Kurum ve Vali Yerlikaya, beraberindeki heyet ile birlikte eğitim alanlarını gezdi. Ardından Bakanlar ve Vali Yerlikaya, deprem simülasyonunda 7.2 Düzce Depremi’ni yaşadı.

“ARAMA-KURTARMA ALANINDA KOORDİNELİ OLMAK ÖNEMLİ”

Programda konuşma gerçekleştiren ve afet riskini azaltma üzerine yapılan çalışmalara ağırlık verildiğini kaydeden Bakan Soylu, “Afet riskini azaltmak, önümüzdeki süreçte en çok ağırlık vereceğimiz konu olacaktır. Şu anda 6 vilayette arkadaşlarımız çalışmalarını hemen hemen tamamladılar. Kahramanmaraş’ta da Afet Riskini Azaltma Planı üzerinden, Allah nasip ederse çarşamba günü hep beraber bir daha geçmiş olacağız.” dedi.

Arama-kurtarma faaliyetlerinin önemine değinen İçişleri Bakanı Soylu, “1999’da sadece 50 adet deprem gözlem istasyonu olan Türkiye, bugün 1100 istasyonla Avrupa’nın ikinci büyük gözlem ağına sahiptir. Ülke genelinde 18 bin 130 adet acil durum toplanma alanımız var. Afete Hazır Türkiye projesiyle sadece 2020 yılında 1,3 milyon, projenin tamamında ise 13 milyon kişiye ulaştık. 29 Temmuz 2020 tarihinde yayımlanan yönetmelikle AFAD Başkanlığımız artık arama kurtarma faaliyetlerinde bulunacak kuruluşların akreditasyon işlemlerinde de yetkili kılınmıştır. Niçin böyle bir amacı gerçekleştiriyoruz, niçin böyle adım attık? Sebebi basit. Belki de en çok koordine olmamız gereken, en çok birbirimizi anlamamız, birbirimizle irtibat kurmamız, birbirimizle aynı dili konuşmamız gereken yerlerden bir tanesi arama kurtarma alanıdır. Bunu başarıyla yaptığımızı düşünüyorum.” şeklinde konuştu.

“AFETLERE DAYANIKLI KONUTLAR ÜRETMEYE DEVAM EDİYORUZ”

Bakan Kurum, depremle mücadelede kentsel dönüşümünün önemine değindiği konuşmasında, “Türkiye’nin Her Yerinde Kentsel Dönüşüm hedefiyle denetimlerimizi yapmaya, riskli alanları ve yapıları tespit etmeye, afetlere dayanıklı konutlar üretmeye devam ediyoruz.” ifadelerine yer verdi.

Afet Acil Durum Eğitim Merkezi’nde, Halkı Afetlere Karşı Bilinçlendirecek Eğitimler Verilecek

Afete hazırlığın hiç bitmeyen bir süreç olduğunu kaydeden Vali Yerlikaya, “Afet olmadan önce hazırlıklı olmak, sonrasında yapılması gerekenleri ve süreci doğru yönetmek gerekiyor. Ülkemizde Afetlere karşı yapılacak çalışmaları koordine etmek üzere kurulan AFAD Teşkilatımız, afetzedelere devletimizin ve milletimizin şefkat elini uzatıyor.” ifadelerini kullanarak tüm AFAD çalışanlarına teşekkür etti.

Açılışı gerçekleşen Afet Acil Durum Eğitim Merkezi’nin, İstanbul Proje Koordinasyon Birimi tarafından İSMEP Kapsamında yaklaşık 20 milyon lira bedelle inşa edildiğini dile getiren Vali Yerlikaya, bu merkezde halk ve kurumları afetlere karşı bilinçli hale getirmek üzere eğitimler verildiğini belirtti.

Vali Yerlikaya, konuşmasına şu şekilde devam etti: “İstanbul AFAD Arama Kurtarma Birliğimizde 84, Jandarma Arama Kurtarma Ekibimizde 205, İtfaiye teşkilatımızda 247 görevlimiz bulunuyor.  Bu sayıyı çok daha yukarı çekmek için kararlılıkla çalışıyoruz. AFAD tarafından verilen eğitimleri tamamlayarak akredite edilen AKUT, İHH ve JAK ekipleri ve ileride aramıza katılacak diğer gönüllü sivil toplum kuruluşlarımız ile inanıyorum ki afetlere müdahale gücümüz çok daha güçlenecek.” ifadelerini kullanan Vali Yerlikaya, Emniyet Müdürlüğü’nün İstanbul, Ankara ve İzmir kadrolarında görevli memurların bu merkezde verilen Arama Kurtarma Eğitimi’ni başarıyla tamamladığını kaydederek, “431 Polisimiz Arama Kurtarma Eğitimini başarıyla tamamlayarak bugün sertifika almaya hak kazanıyor. Bizim inancımızda bir insanı kurtarmak bütün insanlığı kurtarmak gibidir. Bir afetzedenin kurtarılması için uzatılacak yardım elinin önemini anlatmaya kelimeler yetmez. Eğitim alan arkadaşlarımız, büyük bir insani ve toplumsal liyakat kazandılar. Onlar bir tek insanın hayatını kurtarabilmek için, gerektiğinde kendi canlarını ortaya koyacak, karanlıklara ışık olacaklar. Bütün arkadaşlarımızı tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum.”

AFAD koordinasyonunda hazırlanan Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP)’nı hatırlatan Vali Yerlikaya, “İstanbul’da güvenlikten ulaşıma, sağlıktan, enerji ve haberleşmeye kadar birçok alanda 26 çalışma grubu oluşturuldu. Sayın İçişleri Bakanımız 17 çalışma grubumuzun toplantısına bizzat başkanlık ettiler. Deprem anında sıfır dakikadan itibaren neler yapılması gerektiğini, ezberlenmiş refleksler haline getirmek için, Silivri 5.8 ‘den bu yana, 26 Çalışma grubumuz, bugüne kadar toplam 450 toplantı yaptı. Vatandaşlarımızın, çalışanlarımızın, bilinç ve farkındalık seviyelerini artırmak için yoğun çaba sarf ediyoruz, sarf etmeye de devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.

Depremle mücadelede önemli hedeflerin olduğunu belirten Vali Yerlikaya, “Valiliğimiz koordinasyonunda İstanbul Sismik Riskin Azaltılması Projesi (İSMEP) kapsamında, 2006 Yılından bugüne kadar başta okul ve hastanelerimiz olmak üzere; toplam 1.396 kamu binasında 5,7 Milyar TL (güncellenmiş rakamlarla 11 Milyar Lira) tutarında yatırım yapıldı ve kamu binalarımızda deprem riski asgari düzeye indirildi. Her mahalleye Afet konteyneri projesi (AFİS) kapsamında 39 ilçemizde 499 AFİS konteyneri konumlandırıldı. Halihazırda 3 bin toplanma alanımız mevcut. Bu rakam, okul bahçeleri ve açık spor alanlarını da hesaba katarsak 10 bini buluyor. Belediyelerimizi de Afet Müdahale Planı’na entegre ederek, yerel imkanlardan etkin ve verimli şekilde yararlanabilmek için İlçe Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezleri kurulması çalışmalarını başlattık.” ifadelerine yer verdi.

İstanbul Afet Eğitim Merkezi’nin yapımında emeği geçenlere teşekkür eden Vali Yerlikaya, 17 Ağustos 1999’depreminde hayatını kaybeden vatandaşları rahmetle anarken, “Eğitim Merkezimizin ilimize ve ülkemize hayırlı olması temennisiyle, afetlerde kaybettiğimiz vatandaşlarımıza Cenab-ı Hakk’tan rahmet diliyor; ‘Tedbir bizden, takdir Allah’tan.’ diyerek, bütün katılımcılarımızı saygı ve muhabbetle selamlıyorum.” ifadeleriyle sözlerini noktaladı.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ