logo

İstanbul Barajlarındaki Doluluk Oranı Yüzde 80’i Aştı

İstanbul Barajlarındaki Doluluk Oranı Yüzde 80’i Aştı

Yaşanan kuraklıkla birlikte Ocak ayında yüzde 19 seviyelerine kadar gerileyen İstanbul’da barajların doluluk oranı son yağışlarla birlikte yüzde 80’i aştı.

İstanbul’da barajların doluluk oranı artmaya devam ediyor. Son yağışlarla birlikte doluluk oranı yüzde 80’i aştı.

İstanbul’da baraj doluluk oranları artmaya devam ediyor. Yaşanan kuraklıkla birlikte Ocak ayında yüzde 19 seviyelerine kadar gerileyen barajlar, yüzde 80 bandını aştı.

Geçen yıl 14 Nisanda yüzde 70,11 olan baraj doluluk oranı, bu yıl aynı gün itibariyle yüzde 80,31 olarak ölçüldü. Barajlarda son 1 haftada yüzde 3,78 oranında artış yaşandı.

İÇME SUYUNUN YÜZDE 20’SİNİ İSTANBUL KULLANIYOR

Bugün Türkiye’deki içme suyunun yaklaşık yüzde 20’sini İstanbul kullanıyor. Şehre günlük ortalama 3 milyon metreküpe yakın su verilirken, kişi başı su tüketimi de 190 litre civarında hesaplanıyor.

KAYIP KAÇAK ORANINDA BÜYÜK DÜŞÜŞ SAĞLANDI

Barajlardaki su miktarı ne olursa olsun suyun verimli kullanılmasına vurgu yapan İSKİ, hem İstanbul’un suyunu korumak hem de suyun kalitesini daha da arttırmak adına çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor.

Bu kapsamda, aylık 30 metreküp ve üzeri su kullanan abonelerden başlayarak tasarruf aparatı dağıtımı, kayıp kaçakların beşte bir oranında düşürülmesi, yağmursuyu ve gri su kullanımının desteklenmesi, su havzalarının korunması, su havzalarının ağaçlandırılması ve yeni barajlar planlanması gibi çalışmalar yapılıyor.

PRATİK SU TASARRUF YÖNTEMLERİ

Ayrıca kişisel su kullanım alışkanlıklarının değiştirilmesi, aynı ihtiyacın daha az su kullanılarak giderilmesi noktasında da çalışmalar yürüten İdarenin bu noktadaki önerileri arasında şunlar yer alıyor:

• Duş-banyo süresinin kısaltılması.

• Sıcak su kullanımlarında su ısınana kadar akan suyun bir yerde biriktirilmesi.

• Bulaşıkların sudan geçirilmeden bulaşık makinesinde yıkanması.

• Diş fırçalarken musluğun açık tutulmaması.

• Damlatan muslukların ve akan klozet rezervuarlarının tamir ettirilmesi.

• Sebze ve meyvelerin akan su yerine su dolu bir kabın içinde yıkanması.

• Çamaşır ve bulaşık makinelerinin tam dolduktan sonra çalıştırılması.

• Lavaboların altlarında bulunan musluk vanalarının kısılması.

SU SADECE SU DEĞİL!

Öte yandan, kullandığımız hemen her şeyin üretiminde de su kullanılıyor. Örneğin bir A4 kâğıdı için 10 litre, bir portakal için 50 litre, bir küp şeker için 7,5 litre ve bir pantolon için 8 bin litre su tüketiliyor. Bu da kullandığımız her üründe, su tasarrufu yapabileceğimizi ortaya koyuyor.

İSKİ GENEL MÜDÜRÜ RAİF MERMUTLU: İSTANBUL’UN SU SIKINTISI YOK

Konu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan İSKİ Genel Müdürü Raif Mermutlu İstanbul’un kısa vadede bir su sıkıntısı yaşamayacağını belirterek “İstanbul’da yağışların mevsim normallerinde seyretmesi halinde 2021 ve 2022 yılları için herhangi bir su sıkıntısı öngörmüyoruz. Olası kuraklık senaryolarına karşı da her türlü önlemi alıyor, çözüm yöntemleri üzerinde titizlikle çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

Yağmurların iklim değişikliğine bağlı olarak bölgeler arasındaki dağılımlarının farklılaştığına vurgu yapan Mermutlu, “Bu durumda bazı bölgelerde yağış azalırken diğer bir bölgede su baskınları yaşanabiliyor. Geçen yıl İstanbul’un Asya ve Avrupa Bölgeleri arasındaki yağış dağılımları da eşit değildi. Bu eşitsizliği önceden fark ederek Avrupa yakasındaki rezervlerimizi mümkün olduğunca az kullandık ve böylece Avrupa yakasındaki su rezervlerinin erken tükenmesini önledik” diye konuştu.

EN BÜYÜK BARAJDA DOLULUK ORANI YÜZDE 100’E YAKLAŞTI

Bugün İstanbul’a 10 farklı barajdan su temin ediliyor. Bu barajların ayrı ayrı doluluk oranları ise şöyle:

Alibey: 67,28

Büyükçekmece: 76,59

Darlık: 95,82

Elmalı: 95

Istrancalar: 73,7

Kazandere: 72,46

Ömerli: 97,29

Pabuçdere: 71,15

Sazlıdere: 42,59

Terkos: 75,69

itvhaber

Paylaşın:
Etiketler: » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ