logo

İstanbul’da Ruhsatlı Riskli Yapılar ‘Emsal Hakları Korunarak Dönüşüyor’

İstanbul’da Ruhsatlı Riskli Yapılar ‘Emsal Hakları Korunarak Dönüşüyor’

İBB Meclisi kararıyla, 38 ilçedeki riskli yapı kararı ile yıkılıp yeniden yapılacak binaların yapıldığı tarihteki imar emsali üzerinden, hak kaybı olmadan dönüşümü yapılacak.

Recep Kenan/itvhaber.com

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nde kabul edilen kararla, ruhsatlı olan, riskli yapı kararı ile yıkılıp yeniden yapılacak binaların ruhsata uygun, yapıldığı tarihteki imar emsali üzerinden dönüşümünün önü açıldı.

RUHSATLI YAPIDA PLAN DEĞİŞİKLİĞİNDEN HAK KAYBI KALKIYOR

İBB Meclisi’nde kabul edilen bu kararla ilçe planları notlarında yapılan değişiklikle bireysel ölçekte kentsel dönüşümün önündeki en büyük engellerden biri kalktı. Yapımı sırasında yürürlükte olan imar planına uygun yapılan ruhsatlı binaların, imar planı değişikliği nedeniyle yaşanan hak kayıplarını ortadan kaldıran, ruhsatta var olan emsalleri kullanma hakkı tanıyan plan notu düzenlememesi mecliste görüşülerek onaylandı.

TOPLULAŞTIRMA İLE DÖNÜŞÜMÜN NASIL ETKİLENECEĞİ MERAK KONUSU

İBB Meclisi tarafından onaylanan “NİP Plan Notu ilavesi” içerikli değişikliğin, İstanbul’un riskli bölgeleri için öngörülen toplulaştırma yöntemi ile dönüşümü teşvik uygulamasının nasıl etkileneceği merak ediliyor.

Yenikapı Dr. Mimar Kadir Topbaş Gösteri ve Sanat Merkezi’nde Meclis 1.Başkanvekili Zeynel Abidin Okul başkanlığında kasım ayı oturumlarının ikinci birleşiminde toplanan İBB Meclisi, İstanbul’un ilçe imar planlarındaki notlarda dönüşümle ilgili düzenlemeyi onayladı.

PLAN NOTU DEĞİŞİKLİKLERİ İMAR PLANLARINA İŞLENECEK

İstanbul’un 38 ilçesi ile birlikte Ataşehir için de geçerli olacak plan notu düzenlemesi kararı İBB Meclisi Kasım Ayı toplantısında oy birliği ile geçti. “Ataşehir ilçesi, Meri Nazım İmar Planlarına, riskli yapılara ilişkin 1/5000 Ölçekli NİP Plan Notu ilavesi” içerikli ve İBB Meclisi tarafından onaylanan komisyon raporunda plan notu değişikliklerinin yürürlükte olan imar planları ile birlikte, komisyonlarda olan “Yenisahra ve Yakın Çevresi” ile Mustafa Kemal ve Aşık Veysel imar plan notlarına eklenmesi istendi.

İSTANBUL’DA AFETE HAZIRLIK, RİSKLİ YAPILARDA KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ HIZLANDIRMAK

İBB Meclisi’nde İstanbul’daki riskli ve yıkım kararı olan yapılarla ilgili yapılan düzenlemeyle İstanbul’da afete hazırlık kapsamında kentsel dönüşümü hızlandırmak, riskli binaların yıkılıp yeniden yapılmasının teşvik edilmesi amacıyla yapılan “riskli yapı plan notu ilavesi” düzenlemesi, Kadıköy hariç Ataşehir ile birlikte 38 ilçede tamamlandı.

BİREYSEL ÖLÇEKTE KENTSEL DÖNÜŞÜMÜN ÖNÜNÜ AÇAN DÜZENLEME

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi’nin kasım ayı toplantısında, bireysel ölçekte kentsel dönüşümün önünü açan ve daha önce imar plan notları tadilatı kararı alınan 15 ilçeye, Ataşehir’in de aralarında olduğu 23 ilçe daha eklendi. Meclis görüşmeleri sırasında gündeme gelen madde ile ilgili, karar dışında kalan Kadıköy için de çalışmanı yapılacağı, önümüzdeki haftalarda plan tadilatı kararı alınacağı belirtildi.

RUHSATLI RİSKLİ YAPILARIN HAK KAYBI OLMADAN BİREYSEL DÖNÜŞÜM

İstanbul’da yapı ruhsatlı olanlardan deprem riski taşıyan, riskli bina raporu ve yıkım kararı olan, imar planı kapsamında emsal kaybı nedeniyle dönüşümü geçekleşmeyen yapılarla ilgili İBB Meclisi plan notlarında tadilat yaparak emsal kayıplarının önüne geçti. İBB Meclisi alınan bu kararla İstanbul’da yıkım kararı olan riskli yapıların hak kaybı olmadan bireysel dönüşümün önündeki en önemli engeli kaldırdı.

İBB MECLİSİ KARARI: 38 İLÇEDE RİSKLİ BİNALARDA DÖNÜŞÜM BAŞLIYOR

Ataşehir ile birlikte İstanbul’da 38 ilçede riskli yapı onaylı, yıkım kararı olan yapılarda bireysel, parsel ölçeğinde dönüşümün önünü açacak imar düzenlemesi, İBB Meclisi’nde oybirliği ile kabul edildi. Plan notlarında yapılan bu düzenleme ile 38 ilçedeki riskli yapıların dönüşümünün önündeki en önemli  engel kalktı. 39 ilçeden geriye kalan Kadıköy ilçesiyle ilgili teknik çalışmanın da sürdüğü, önümüzdeki toplantılarda Kadıköy için de benzer kararın çıkacağı kaydedildi.

İSTANBUL’UN DEPREME KARŞI DÖNÜŞMESİ İÇİN ÇOK GÜZEL KARARLAR ALDIK

Ruhsatlı binaların dönüşümde yaşanan hak kaybını düzenleyen plan notları tadilatını içeren maddenin görüşülmesi sırasında söz alan İBB Meclisi CHP Grup Sekreteri Mesut Kösedağı, Kadıköy ile ilgili raporun yer almadığına dikkat çekerek, varsa eksik evrakın tamamlanacağını, Kadıköy için de depreme dönüşümün önünün açılmasını isteyerek; “İstanbul’un depreme karşı dönüşmesi için çok güzel kararlar aldık. 38 ilçenin depreme karşı dönüşüm sürecini atlattık. Bu ne demek oluyor? Mesela 5 katlı bir eviniz var. Ama resmi imar raporlarında 3 katlı görünüyor. Siz onu yıkıp yaptığınızda 3 katlı yapabiliyorsunuz. Bu sorun çözüldü. Bugün İstanbul’un neredeyse bütün ilçelerinde aldığımız kararlarla imar artışı yapmadan mevcut halini tekrar olduğu yerde dönüştürebiliyorsunuz.” Şeklinde konuştu.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ