logo

Kadıoğlu, ‘Depremde İlk 72 Saatte Ne Yapabiliriz?’

Kadıoğlu, ‘Depremde İlk 72 Saatte Ne Yapabiliriz?’

Trabzon Düşünce ve Kültür Platformu, Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu’nun katılımıyla depremlerin gölgesinde “Depremde ilk 72 saatte neler yapılmalı” konulu konferans düzenledi.

Son günlerde yaşanan depremlerde can ve mal kayıpları olurken, Trabzon Düşünce ve Kültür Platformu, Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu’nun “Depremde ilk 72 saatte neler yapılmalı” konulu konferansı düzenledi.

Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu’nun “Depremde ilk 72 saatte neler yapılmalı” konulu konferansı sırasında Türkiye’nin İran sınırına yakın 5.9 şiddetindeki depremde Van ve çevresinin de etkilendiği, ilk belirlemelere göre 9 yurttaşın öldüğü, 300’den fazla konutun ağır hasar gördüğü belirlenen deprem konferansta ele alınan konularını önemini gözler önüne serdi. 

Depremle ilgili önlemlerin alınmasında farkındalık yaratmaya yönelik konferansın, tam da yoğun deprem sarsıntılarının olduğu bir güne rastlamasının ortaya çıkardığı gerçeğin ülke yönetimlerinin depreme karşı vakit geçirmeden önlemler alması gerektiği olduğu kadar, %90’ı deprem kuşakları üzerinde olan bu topraklarda yaşayanlar olarak bizlerin de bilinçli ve hazırlıklı hareket etmemiz gerektiğinin somutlanmasıydı.

Yakın zaman önce Güneydoğu’da ve şimdi Van çevresinde meydana gelen depremlerde yaşanan sıkıntılar, afet yönetiminin İstanbul’da beklenen ve bugünlerdekinin onlarca katı daha büyük bir yıkıma neden olacağı tahmin edilen büyük depreme hazır olmadığı kuşkularını da beraberinde getirmekte. 

Geçtiğimiz günlerde Kadıköy Kozyatağı AVM Kültür Merkezi’nde “Depremde ilk 72 saat” konulu konferans veren İTÜ Deprem Mühendisliği ve Afet Yönetim Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu’nun sözleri de bu kuşkuların yersiz olmadığını gösteriyor: Devlet ilk anlarda kimseye yetişemez, ilk 3 gün kendi kendinize yetip hayatta kalmaya bakın…      

Katılımcılar tarafından ilgiyle izlenen konferansı, aralarında Dr. Mikail Kaya, sanatçı İbrahim Can, Kartal ve İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi üyesi Yusuf Altay, Mimarlar Odası İstanbul Şube Yönetim Kurulu Üyesi  Aysel Durgun, Marmara Üniversitesi Spor Bilimleri Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Kalyoncu, Fatih Mehmet Kalyoncu  gibi Trabzon Düşünce ve Kültür Platformu üyesinin bulunduğu çok sayıda katılımcı izledi.

DEPREMDE İLK 72 SAATTE NE YAPABİLİRİZ?

Türk Halk Müziğinin güçlü sesi olarak ünlenmesinin yanı sıra toplumsal ve çevresel sorunlara ilgisiyle de tanınan İbrahim Can’ın konferansa katılanlara selamlamasının ardından açılış konuşması yapan Trabzon Düşünce ve Kültür Platformu Başkanı Av. Muammer Aydın, Türkiye’nin  deprem kuşakları  üzerinde bulunduğunu, bu deprem gerçeğinin herkes tarafından kabul edilmesi ve gerekli önlemlerin ona göre alınması gerektiğini vurgulayarak şöyle dedi: “Önceden planladığımız bu konferans sırasında bile dünyanın ve yakın coğrafyamız depremle sarsılıyorsa, can ve mal kaybına uğruyorsak, bundan anlamamız gereken şudur: Kaybedecek hiç vaktimiz yok, yöneticilerimiz gerekli önlemleri alırken, bizler de ne yapmamız gerektiği konusunda bilinçlenmeliyiz. İşte bu konferansın amacı da budur; depremde ilk 72 saatte ne yapabiliriz?”

MERKEZİ VE YEREL YÖNETİMLERİN SORUMLULUKLARINI VURGULADI

İTÜ Deprem Mühendisliği ve Afet Yönetim Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu konferansına kişilerin bilmesi gereken hususları açıklamadan önce merkezi ve yerel yönetimlere yasaların verdiği sorumlulukları vurgulayarak başladı. Kadıoğlu, gerek merkezi yönetimin gerekse yerel yönetimin depremle ilgili sorumluluklarını tam olarak yerine getirebildiğinin söylenemeyeceğini, bu sorumluluklara yönelik hazırlıkların yeterli olmadığını, gerçekte afet olmadan önce yönetilmesi gerektiğini, ancak bizde her şeyin “istim arkadan gelsin” anlayışıyla yürütüldüğünü dile getirdiği konferansında, “böylesi bir durumda, kişilerin ilk 72 saatte neler yapması gerektiğini bilmesinin önemi daha da artmaktadır.  Bilinçli hareket etmenin yoğun bir farkındalığa dayandığını kavramakla mümkün olacağını bilmemiz gerekmektedir.” dedi.

İLK GÜVENECEĞİMİZ: KENDİ BİLGİ VE ORGANİZASYONUMUZ

Kadıoğlu, deprem olduğunda ilk güveneceğimiz hususun kendi bilgi ve organizasyonumuz olduğunu; hele İstanbul gibi bir kentte, ilk günler hiçbir yardım gelemeyebileceğini kavramak gerektiğini, onun için de önceden hazırlıklı olmanın büyük önem taşıdığını vurgulayarak şöyle dedi: “Bir felaket, afet anında herkes sokağa çıkıyor.  Artık konu komşu hep birlikte, karmaşa içinde kurtarma başlıyor. Oysa, sokakta bir takım olmamız lazım. Bizim insanları kurtarırken zarar vermememiz lazım. Bunun için de önceden  Toplum Afet Gönüllüleri diye bir sistem kurmamız lazım.  Bunları afet öncesinden eğitmemiz lazım:  Önce evinde hangi  hazırlığı yapması gerektiğini, ilk yardımı,  yangın söndürmeyi öğrenmesi lazım.  Nihayet ekip olmayı  öğrenmesi lazım. Ardında, bir felaket anında nerede toplanacaklarını, kimin hangi görevi yapacağını, malzemeyi nereden alıp nasıl kullanacağını bilmesi lazım.  Bu bir organizasyon işi, örgütlenme işi. Maddi, manevi desteklenmesi gerekiyor. Ama bizde özellikle maddi destek bulma çok zor.”

İLK YARDIM EĞİTİMİ ALIN, DEPREM ÇANTALARINIZI HAZIRLAYIN

Afetlerden, depremlerden korunmada yönetimler kadar insanların da tedbir almakta sorumlu olduğunu, 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 50. maddesinin bütün belediyelere afet planı yapmak,  zararları azaltmak,  halkı eğitmek, ekipman ve donanımı sağlamak görevi verdiğini; ancak bunu çoğu belediyenin yapmadığını/yapamadığını ifade eden  Prof. Kadıoğlu, konferansını şöyle sonlandırdı: “Ama hiçbiri de yapmıyor onu. Çünkü kimse hesabını sormuyor; buna dayanarak gevşek davranıyor;  tam olarak belediyelerinize sorun 50. Madde gereğince neler yapıyorsunuz? Baktınız,  ine bir şey yapmıyor,  suç duyurusunda bulunun. Ama bize de görevler düşüyor: Eşyalarınızı sabitleyin,  çök-kapan-tutun gibi davranış şekilleri tatbikatlarla doğan bebeklere bile öğretin.  İlk yardım eğitimi alın, deprem çantalarınızı hazırlayın, en az  3 gün hayatınızı idame ettirecek hazırlığınız olsun, gelecek yardımlara bel bağlamayın.”

HABER / FOTO: Alaettin Bahçekapılı

Paylaşın:
Etiketler: » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ