logo

Kadir Gökmen Öğüt’ten Çevre Günü Mesajı

Kadir Gökmen Öğüt’ten Çevre Günü Mesajı

dcg_kadirCumhuriyet Halk Partisi İstanbul Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt Dünya Çevre Günü kapsamında ülkemizin durumunu değerlendirdiği ve endişelerinin yer aldığı bir mesaj yayınladı.

CHP’li Kadir Gökmen Öğüt, Mesajında, “ 2 yıl önce Türkiye’nin, Dünya Çevre Endeksinde 132 ülke içinde 109. sırada yer aldığını, 2010 yılında 77. olan ülkemizin sadece iki yılda 32 sıra gerilediğini vurgulayan CHP İstanbul Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt, “Şimdilerde ise çevre bilimcileri, Türkiye’nin doğa koruma açısından sergilediği kötü performansın giderek arttığına dikkat çekiyor. Nitekim çevre kavramı çok geniş bir alanı kapsadığı için bütüncül bir yaklaşımla ele alınması, çevreyi oluşturan her bir olgunun tek tek incelenmesi gerekiyor. Sadece yok olan kaynaklarımız, katledilen ormanlarımız değil, hemen her gün özellikle de İstanbul’dan yükselen devasa binalar çevre sorunu olarak karşımıza çıkıyor. Yakın zamanda Gökçeada yakınlarında yaşadığımız deprem ise, derin acılar yaşadığımız 99 depreminden neredeyse hiç ders almadığımızı gözler önüne seriyor. İstanbul gün be gün yaşanır bir kent olmaktan uzaklaşmasının yanı sıra olası depremde toplanma alanı olarak kullanılacak arazi ve yeşil alanların imara açılmasıyla felakete zemin hazırlanıyor” dedi.

1999 depremi sonrası İstanbul Valisi’nin başkanlığında kurulan ve 14 kişiden oluşan İl Afet Merkez Kurulu tarafından 2002 yılının sonuna kadar süren bir çalışmayla belirlenen 310’u kesinleşen, 160’ı da kesinleşmeyen deprem toplanma alanlarının birçoğunun imara açılması ve üzerlerinin gökdelen, lüks konut ve AVM ile donatılmasını, bu vahim duruma çarpıcı bir örnek olarak gösteren Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekili ÖĞÜT, Uzmanların da İstanbul’un durumunun 1999’dan çok daha kötü durumda olduğunu söylemesinin başlıca çevre sorunu olarak karşımıza çıktığının altını çizdiği mesajını; “Kentin talan edilmesi, nefes alınabilecek alanlarının rant kapılarına hizmet etmesi çevre bilincinin her geçen gün körelmesine, gelecek nesillerin ve yeryüzündeki tüm canlıların yaşam alanlarının yok edilmesine sebep oluyor. Tüm bunların yanı sıra küresel ısınmaya bağlı dünya genelini kapsayan en ciddi çevre sorunlarından biri de kuraklık. Ülkemizde her ne kadar son bir haftada etkisini artıran yağmurların barajları dolduracağı düşünülse de her geçen gün azalan doluluk oranları bunun tersine işaret ediyor ve Türkiye’de susuzluğun kapıda olduğu gerçeğini ortaya çıkarıyor. Kuraklık, susuzluk gibi olgularla baş etme politikalarının ihtimaller üzerine inşa edilemeyeceği göz önünde bulundurularak ve az önce saydığımız diğer çevresel tehlikelerin ivedilikle üzerine gidilmesi gerekliliği ışığında Dünya Çevre Günü’nde, yaşanabilir ve gelecek nesillere aktarılabilir sistemlerin üretildiği Türkiye diliyorum” sözleri ile mesajını tamamlayarak Dünya Çevre Günü’nü kutladı.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ