logo

KADİR TOPBAŞ ‘KURBAĞALIDERE’DE HAYAT BAŞLADI’

KADİR TOPBAŞ ‘KURBAĞALIDERE’DE HAYAT BAŞLADI’

kurbagalidereBaşkan Topbaş saatte 1200 metreküp deniz suyu pompalanan, kokunun yüzde 90 azaldığı Kurbağalıdere’de hayatın başladığını, çalışmaların 2017 Temmuz’da tamamlanacağını söyledi.

Kadıköy’de Yoğurtçu Parkı’nın bulunduğu noktada denize dökülen Kurbağalıdere, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin başlattığı ıslah çalışmalarıyla eski günlerine dönmeye başladı. Kurbağalıdere, bugün kısmen mavi rengine kavuşurken, kıyıları yavru balıklarla doldu.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Kadıköy’deki Kurbağalıdere’ye saatte 1200 metreküp temiz deniz suyunun pompalandığını belirterek, “Kurbağalıdere’de artık hayat başladı. Dereye balıklar geldi. 2017 Temmuz sonuna doğru Kurbağalıdere’de ıslah çalışmaları tamamen bitmiş olacak” dedi.

Geçmişte atık su kanalları olmadığı için “yanınızdaki ırmak ve dereleri kanallara bağlayabilirsiniz” yönünde kararlar çıkartıldığını anlatan Başkan Kadir Topbaş, Kurbağalıdere’nin de bu şekilde kirlenen derelerden biri olduğunu kaydetti. Uzun yıllar derelere atık suların bağlandığını dile getiren Kadir Topbaş, sadece Kurbağalıdere değil, bütün derelerin hatta Haliç’in de bu şekilde kirlendiğini anlattı.

Topbaş, Kurbağalıdere’nin, 67 kilometrelik bir hat olduğu için atık sulardan daha çok etkilendiğini ifade ederek, İstanbul’daki bütün dereleri temizlemeye başladıklarını ve birçoğundaki çalışmayı tamamladıklarını söyledi.

Gecekondular, eski Salı Pazarı’nın atıkları, evsel atıklar ve kanalların buraya bağlanmasının kirliliği artırdığını vurgulayan Topbaş, Kurbağalıdere’de ıslah çalışmalarının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın belediye başkanlığı döneminde, 1994’ten sonra başladığını ve 10 kilometrelik bölümün ıslah edildiğini kaydetti.

“Basit bir olay değil”

Kurbağalıdere’nin ıslah çalışmalarının basit bir olay olmadığını dile getiren Topbaş, “Kamulaştırma, projeler, tüneller, çamurlar… Baktığınız zaman bu kadar zaman alıyor. Çökeltiler oluşmuş, zemin bakterilerle oldukça yoğun bir kokuyu yansıtacak hale gelmiş. Atık sular, kanal ve açık kanal pisliklerinin bağlanması maalesef yıllarca kirletmiş bölgeyi. Bölgede yerleşimler yanlış yapılmış, yönetimler bunlara müdahale etmemiş hatta teşvik etmiş. Bütün derelerde bunu görüyoruz” diye konuştu.

Kadir Topbaş, Kurbağalıdere’de yaptıkları çalışmaları da anlatarak, kolektörlerle atık suları almak suretiyle pisliğin dereye akmasını önlemek adına tüneller açtıklarını, imalatın büyük bölümünün bittiğini aktardı.

“Çamuru gemilerle taşıdık”

Temizlik çalışmaları sırasında süreyi kısaltmak adına derenin altındaki çamuru gemilerle taşıdıklarını ifade eden Topbaş, şu bilgileri verdi: “Saatte 1200 metreküp temiz deniz suyu pompaladığımız Kurbağalıdere’de artık hayat başladı. Temiz su, oradaki bakteri ortamını yok edecek, zamanla aktıkça temizlenecek. Temiz su içeri girdikçe, oraya başka pis su atılmayacağı için bir daha kirlenmeyecek ve tertemiz gümüş gibi akan dere haline gelecek. Koku yüzde 90 oranında azaldı. Dereye balıklar geldi. 2017 Temmuz sonuna doğru tamamen Kurbağalıdere’de ıslah çalışmaları bitmiş olacak. Derede artık hiç koku kalmayacak, konutlarla, çevresiyle gayet güzel bir yürüme alanı haline gelecek. Bu devam edecek, bu işin daha başlangıç noktası. Kurbağalıdere artık sıkıntılı süreci geride bırakıyor.”

Yatırımlar 300 milyon liraya yaklaşıyor

Topbaş, Kurbağalıdere’de yapılacak çalışmalarla ilgili belli bir limit koymadıklarına dikkati çekerek, “Biz burada ‘Şu kadar ayırırız, ondan sonrası kalsın.’ demedik. Ne kadar gerekiyorsa o kadar. Bugüne kadar yapılan yatırımlar 300 milyon liraya yaklaşıyor. Daha da devam edecek” dedi.

Kurbağalıdere’de büyük bir sorunu çözdüklerini belirten Topbaş, “Kurbağalıdere bir sembol dere. Burası büyük yatırımlarla balıkların yüzdüğü, insanların keyif aldığı bir dere haline geliyor. Gelecekte derede yüzülür mü? Derede ne kadar yüzülürse o kadar diyeyim ben. Artık orada bir pisliğin, sıkıntının olamayacağını biliyoruz. En uç noktaya kadar girebildiği noktalara kadar temiz olacak. Kurbağalıdere’nin artık kokusu, orada birilerinin siyaset yapma malzemesi ortadan kalkıyor. Artık orada siyaset yapılamayacak” ifadelerini kullandı.

Maliyeti çok yüksek, zor ve uzun süreli çalışma

Kurbağalıdere ile ilgili zaman zaman tezviratlar da yapıldığını dile getiren Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kendi dönemlerinde hiçbir şey yapmamalarına rağmen kalkıp burayı eleştirmeye çalıştılar. Bunları hep gözlemledik, gördük. Geçmişte hiç müdahale etmemiş olanlar, bütün atıkları buraya bağlatanlar gelip buralarda gösteri yaptı, siyasi söylemlerde bulundu. Ama bugüne kadar Kurbağalıdere’de ‘Ne yaptınız, kaç çivi çaktınız?’ diye sorsanız, hiçbir karşılığını alamazsınız. Sayın Cumhurbaşkanımızın döneminde başlatılan çalışmalar, şu anda sona gelmektedir. Bugün çok şükür Kurbağalıdere’de büyük bir mesafe aldık. Kurbağalıdere’de son aşamaya geldik.”

“Derelere asla evsel veya sanayi atıkları bağlanmasın”

Kadir Topbaş, ıslah yapılan derelerde sadece yağmur suyu akmasını hedeflediklerini dile getirerek, derelere hiçbir şekilde evsel veya sanayi atıkları bağlanmaması gerektiğini söyledi. Yıllarca buna cevaz verildiğini ifade eden Topbaş, “Bazı derelerde çok daha ileriye yönelik birtakım çalışmalar yapmak suretiyle keyif alınan, yürünebilen, güzelliğini yaşanabilen bir hale getirmeye çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

Derelerin görsel olarak da keyif verecek şekilde düzenlenmesi için çalıştıklarını anlatan Topbaş, Cendere deresinin bu yönde düzenlenmesi için Güney Koreli bir mimarla çalıştıklarını kaydetti.

Bugüne kadar 300 kilometre dereyi ıslah ettiklerini ve Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’nün de İstanbul’da ciddi anlamda dere ıslahı yaptığını belirten Başkan Topbaş, Ayamama ve diğer dereleri de kenarında yürünen, oturulan, keyif alınan bir alan haline getirmeye çalıştıklarını söyledi.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ