logo

KANAL İSTANBUL EK MADDEYLE İMAR KANUNU’NDA

KANAL İSTANBUL EK MADDEYLE İMAR KANUNU’NDA

kanal-istanbulMeclis’ten geçen Torba Yasa ile birlikte İmar Kanunu’nda tanımı bulunmayan Kanal İstanbul bir isme kavuştu. Projeye imar kanunda “su yolu” tanımı geldi.

Erdoğan’ın çılgın projesi, Marmara Denizi ile Karadeniz arasında yapımı planlanan Kanal İstanbul Projesi için İmar Kanunu’na “su yolu” tanımı ekleniyor.

Kenti bir daha yapay yollarla ikiye ayıracak projenin tanımı yasada olmadığı için projeye özel ek madde 23 Mart’ta Torba Yasa’yla Meclis’ten geçirildi.

Tasarıda, su yolu, “imar planı kararıyla yapay olarak oluşturulan ve deniz araçlarıyla ulaşımın sağlandığı su geçidi” olarak tanımlandı. Tasarının yasallaşmasının ardından bu proje ile ilgili imar planı çıkarılacak. Kanal İstanbul Projesi ile ilgili maddelere göre “su yolu” olarak gösterilen alanlardaki kamu taşınmazları satılamayacak, başka amaçlarla kullanılamayacak. Ama imar payı olarak belirlenen araziler kamuya aktarılmayacak.

Kanal İstanbul projesinin güzergahına isabet eden Hazine ve özel idareye ait arazi ve arsalar, belediye ve il özel idareleri tarafından satılamayacak ve başka bir maksat için kullanılamayacak. Ancak İmar Kanunu’na yapılan ek ile imar payı olarak bedelsiz el konulan araziler kamu için değil rant için kullanılacak. İmar planları yapılırken yüzde 40’ına bedelsiz el konulan ve yeşil alan vs. olarak değerlendirilen arazilerin, Kanal İstanbul’da ticari alan olarak değerlendirilmesi tehlikesi var.

“Kamu ortaklık payı” adı altında el konulan bu araziler projeyle birlikte doğan emlak rantı sonucu çok fazla değerlenecek ve otel, avm, işyeri gibi ticari donatılarla AKP’nin yandaş müteahhitlere ve şirketlere devrini gerçekleştirmesi tecrübeyle sabit.

Evini ver, elektriği-suyu al!

Torba Yasa içerisindeki 15 maddeden biri olan kentsel dönüşüm de bir başka AKP oyunu. 1 Kasım 2015’ten önce inşa edilen ve imarı bulunmayan yapılara elektrik, su, doğalgaz bağlanmasına kentsel dönüşüm taahhütlüyle izin verilecek.

Yasanın meclisten geçmesiyle birlikte bu maddeden yararlanmak üzere 5 artı 5 yıllık süre tanınacak. Gecekondu sahipleri 10 yıl içinde kentsel dönüşüme katılma taahhüdü sunması karşılığında elektrik, su ve doğalgaz imkanı sunulacak.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ