logo

Kas Hastaları Salgın Döneminde İdari İzinli Sayılmalı!

Kas Hastaları Salgın Döneminde İdari İzinli Sayılmalı!

COVID-19 koronavirüs salgınında risk altında olan kas hastalarının durumuna dikkat çeken KASDER,  pandemi döneminde idari izin için sosyal medya ve farkındalık çalışması yürütüyor.

Türkiye Kas Hastalıkları Derneği (KASDER) olarak son iki aydır COVID-19 virüsünden dolayı önemli riskler altında olan kas hastalarının durumuna dikkat çekmek amacıyla bir sosyal medya ve farkındalık çalışması yürütüyor.

Sağlık Bakanlığı tarafından Pandami sürecinde idari izinli sayılacak hastalıklar listesinde 731 adet kronik hastalık grubuna, kas hastalarının (nöromüsküler hastalıklar) dâhil edilmemiş olduğuna dikkat çeken Türkiye Kas Hastalıkları Derneği (KASDER) COVID-19 virüsünden dolayı önemli riskler altında olan kas hastalarının da idari izinli sayılan hastalık grubuna eklenmesini istiyor.

Türkiye Kas Hastalıkları Derneği (KASDER) Kas Hastalıklarının Pandamide idari izinli sayılacak hastalıklar listesine eklenmesi isteğini dile getirdikleri açıklama:

KAS HASTALARI KORONAVİRÜS SALGINI DÖNEMİNDE İDARİ İZİNLİ SAYILMALI!                    

Türkiye Kas Hastalıkları Derneği olarak son iki aydır COVID-19 virüsünden dolayı önemli riskler altında olan kas hastalarımızın durumuna dikkat çekmek amacıyla bir sosyal medya ve farkındalık çalışması yürütmekteyiz.

2 Haziran tarihli genelgeyle Sağlık Bakanlığı tarafından Pandami sürecinde idari izinli sayılacak hastalıklar listesi yayınlanmıştır. Bu listedeki 731 adet kronik hastalık grubuna, kas hastalarının (nöromüsküler hastalıklar) dâhil edilmemiş olmasını kaygı ve üzüntüyle öğrenmiş bulunmaktayız.

İçinde ALS, DMD, SMA gibi çok daha dramatik seyirler izleyen kas hastalıkları, gerek sahip oldukları kronik etkiler, gerekse de kullandıkları tedaviler nedeniyle bir yandan COVID-19 enfeksiyonuna yakalanma riskini arttırmakta, öte yandan daha ağır COVID 19 tablolarına sebep olmaktadır.

Çok daha da vahim olan ise, içinde kas hastalarının da bulunduğu sağlık personelleri tamamen idari izinli olacak genelgenin kapsamı dışında bırakılmıştır. Türkiye’nin birçok yerinden kamuda çalışan hastalarımız bu süreçte endişe içinde bize yazmakta ve çözüm aramaktadırlar.

KASDER olarak, Türk Nöroloji Derneği’nin belirlediği ve Sağlık Bakanlığı’na bildirdiği aşağıdaki listede belirlenmiş hastalıkları taşıyan kas hastalarının acilen listeye dâhil edilmesini talep etmekteyiz.

G12.1 kalıtsal spinal musküler atrofi, diğer

G12.2 motor nöron hastalığı

G12.8 spinal musküler atrofi ve ilgili sendromlar, diğer

G12.9 spinal musküler atrofi, tanımlanmamış

G13.0 paraneoplastik nöromiyopati ve nöropati

G60 kalıtsal ve idiyopatik nöropati

G61.8 enflamatuvar polinöropatiler, diğer

G61.9 enflamatuvar polinöropati, tanımlanmamış

G62 polinöropatiler, diğer

G70.0 miyastenia gravis

G70.2 konjenital ve gelişimsel miyasteni

G71.0 musküler distrofi

G71.1 miyotonik bozukluklar

G71.2 konjenital miyopatiler

G71.3 mitokondriyal miyopati

G71.8 primer kas bozuklukları

G72.0 miyopati ilaca bağlı

G72.3 periyodik paralizi

G72.4 enflamatuvar miyopati

G72.9 miyopatiler tanımlanmamış

G73.1 Eaton-Lambert sendromu

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ