logo

Kaz Dağları’nda Doğa ve Su İçin Nöbet Sürüyor

Kaz Dağları’nda Doğa ve Su İçin Nöbet Sürüyor

Kaz Dağları’nda, Kirazlı altın madeni için 195 bin ağaç kesildiğinin ortaya çıkmasının ardından bölgede sivil toplum kuruluşları, çevreciler ve yerel halkın Su Nöbeti sürüyor.

Kaz Dağları’nda, arama ruhsatı verilen yüzlerce maden sahasından sadece biri olan Kirazlı altın madeni için 195 bin ağaç kesildiğinin ortaya çıkmasının ardından çevreciler ve yerel halkın nöbeti sürüyor.

Kanadalı Alamos Gold şirketinin Çanakkale’nin Kirazlı köyünde yürüttüğü altın madeni projesi, Türkiye’de büyük bir orman katliamının daha kapısını araladı. TEMA Vakfı tarafından ortaya konan uydu görüntülerine göre 200 bine yakın ağacın kesilmesine yol açan proje, çevre halkı ve sivil toplum kuruluşlarının tepkisine neden oldu. Maden arama faaliyetine yakın bir bölgede başlatılan Su Nöbeti bugün beşinci gününe girdi.

DANIŞTAY SÜRECİ TAMAMLANMADAN ÇALIŞMAYA BAŞLADI

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndan işletme iznini Mart 2019’da aldığı Kirazlı Altın Madeni Projesi,  Alamos Gold’un yerli taşeronu Doğu Biga Madencilik, Danıştay süreci tamamlanmadan Valiliğin ‘Gayrisıhhî Müessese’ iznini imzalamasıyla çalışmaya başladı.

45 BİN ÖNGÖRÜLÜYORDU 195 BİN ADET AĞAÇ KESİLDİ

Orman Müdürlüğü de ağaç kesimine izin verdi. Projenin onaylanan Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporuna göre 45 bin 650 ağacın kesilmesi öngörülüyordu. Ancak Haziran ayının ortasında yapılan çalışma sonucu kesilen ağaç sayısı ÇED raporunda belirtilenin yaklaşık dört katına çıktı. TEMA Vakfı’nın paylaştığı uydu görüntüleri ağaç katliamının boyutlarını gözler önüne serdi. Buna göre maden sahası ve yol bağlantıları için yaklaşık 195 bin adet ağaç kesildi.

MADEN ALANI ATİKHİSAR BARAJI İLE AYNI SU HAVZASINDA

Çanakkale merkeze 30 km uzaklıkta olan maden alanı, aynı zamanda 180 bin insanın tek su kaynağı olan Atikhisar Barajı ile aynı su havzasında yer alıyor. TEMA Vakfı’na göre, maden alanının yüzde 98,7’si orman alanında bulunuyor.

117 BÖCEK 283 FARKLI BİTKİ TÜRÜ

Bölgede 18 memeli, 41 kuş, 10 sürüngen ve 117 böcek türü yaşıyor. Orman 283 farklı bitki türüne ev sahipliği yapıyor. Proje alanında tespit edilen türlerin yedisi dünyada sadece Türkiye’de yaşıyor.

KAZ DAĞLARI MİLLİ PARKI, EKO SİSTEM, TARİHİ VE MİTOLOJİK DEĞER

Kirazlı madeninin 40 kilometre güneyinde Kaz Dağları Milli Parkı bulunuyor. Ancak Kaz Dağları sadece milli parktan ibaret değil. Kirazlı bölgesindeki ormanlık ve dağlık alanlar, Kaz Dağları’nın kuzeyinde bulunan sıradağların ekosistemin bir parçası.

Madenin ayrıca 40 kilometre uzağında Truva antik kenti yer alıyor. Kaz Dağları’nın tarihsel ve mitolojik değerine dikkat çekiliyor.

BÖLGEDE 40’IN ÜZERİNDE DE İŞLETME RUHSATI VAR

Kaz Dağları’nın Kirazlı altın madeni projesiyle gündeme gelse de bölgede aslında yüzlerce altın arama, 40’ın üzerinde de işletme ruhsatı olduğunu söyleniyor. Doğan’ın verdiği bilgiye göre ilk önce bölgede Tümad şirketine ait Lapseki altın madeni çalışmaya başladı. Maden bir buçuk yıldır faal. Ardından Alamos Gold izin alıp çalışmalara başladı. Newmont ve Teck Cominco adlı şirketler ise üç proje için ÇED sürecini bekliyor.

TEMA VAKFI’NIN, KAZ DAĞLARI KAMPANYASINA 132 BİN İMZA

TEMA Vakfı’nın, Kaz Dağları’ndaki katliamın durdurulması için change.org üzerinden başlattığı imza kampanyasını şimdiye dek 132 bin kişi imzaladı. Kaz Dağları için verilen mücadeleye #KazdağlarıHepimizin hashtag’i ile sosyal medya üzerinden de çok sayıda kişi destek veriyor.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ