logo

Kent Konseyleri Platformu Yürütme Kurulu Ataşehir’de Toplandı

Kent Konseyleri Platformu Yürütme Kurulu Ataşehir’de Toplandı

Türkiye Kent Konseyleri Platformu’nun “12. Dönem Yürütme Kurulu Toplantısı”, Ataşehir Kent Konseyi’nin ev sahipliğinde Zübeyde Hanım Öğretmenevi’nde gerçekleştirildi.

Recep Kenan/itvhaber.com

Türkiye Kent Konseyleri Platformu’na üye 15 Kent Konseyi’nden Çankaya, Konak, Dikili, Lüleburgaz, Diyarbakır, Akçakoca, Silivri, Aliağa, Nilüfer, Tekirdağ, Söke ve Ataşehir olmak üzere 13 Kent Konseyi temsilcilerinin katıldığı 12. Dönem Yürütme Kurulu Toplantısı’nda geçmiş dönem toplantılar, çalışmalar ve deneyimler paylaşılırken; Diyarbakır’da yapılacak platform toplantısının hazırlık çalışmaları ile ilgili değerlendirme yapılıp, görüşler dinlenerek yeni kararlar alındı.

Ataşehir Belediye Başkan Yardımcısı Sadık Kayhan ve Ataşehir Belediye Meclisi 1. Başkanvekili Semih Selimoğlu’nun ev sahipliğinde Ataşehir Kent Konseyi’nin organizasyonu ile Ataşehir Zübeyde Hanım Öğretmenevi’nde, 24 Ağustos Cumartesi günü saat 11:00’de başlayan “Hoş Geldiniz” toplantısına Türkiye Kent Konseyleri Platformu’nun temsilcilerinin yanı sıra CHP Eskişehir Milletvekili Kazım Kurt ve görevden alınan Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven konuk olarak katıldılar.

Ataşehir Belediyesi ve Ataşehir Kent Konseyi işbirliği ile Zübeyde Hanım Öğretmenevi’nde düzenlenen Türkiye Kent Konseyleri Platformu 12. Dönem Yürütme Kurulu Toplantısı’nın gerçekleşen ilk bölümdeki tanışma toplantısına Ataşehir basını ağırlıklı olmak üzere basın da yoğun ilgi gösterdi.

Ataşehir Kent Konseyi Yürütme Kurulu ve Kent Konseyi Başkanı Av. Şerife Özdemir ev sahibi olması nedeni ile organizasyonu üstlenerek konuklarla ilgilendiler.

Kent Konseyi Başkanı Av. Şerife Özdemir yönetiminde başlayan sabah oturumunda söz alan konuşmacılar kent konseylerinin bağımsız olabilmeleri için kendi bütçelerinin olması gerektiğinin altını çizerek belediyeye bağlı bir kent konseyinin özgür olmasının mümkün olmadığını ifade ettiler.

Misafirleri İstanbul’da Ataşehir’de ağırlamaktan onur duyduğunu ifade ederek açılış konuşmasına başlayan Ataşehir Belediye Meclisi 1. Başkanvekili Semih Selimoğlu, kent konseylerinin demokrasinin vazgeçilmez unsurlarından bir tanesi olduğunu vurguladı. Belediye kanununa göre kurulan, ortak aklın ve uzlaşmanın önemli ögelerinden olan kent konseylerinin oluşturduğu platformun toplantısını Ataşehir’de yapıyor olmasından mutlu olduklarını ifade eden Selimoğlu; burada alınacak kararların kentler adına, ulus adına güzellikler getirmesi dileğinde bulundu.

KALABALIK OLMAK KENT OLMAYA YETMEZ

Kalabalık yer olmanın kent olmaya yetmediğini ifade eden Ataşehir Belediye Başkan Yardımcısı Sadık Kayhan, kent konseylerinin yöneticilerinin ve görevlilerinin siyasi beklentileri olmaması gerektiğini, görevlerinin ise yerel yönetimlere danışmanlık olması gerektiğini söyledi. Yerel yönetimlerin de kent konseylerinden fikirlerini alarak yönetime katkı vermesini sağlaması gerektiğini belirten Kayhan, bu uygulamanın yerel yönetimlerin başarısına katkısının olacağını ifade etti.

Kent konseylerinin yerel yönetimlerde şeffaf bir yönetim oluşmasını sağlamasını ve yerel yönetimleri teşhir ederek başkanları da eleştirebilecek yapıya kavuşturulması gerektiğini ifade eden sadık Kayhan; kent konseylerinin oluşumunda da her mahalleden temsilci bulunmasının öneminin altını çizdi.

Belediyelerin değişen yönetimleri ile Kent Konseyi politikalarının değişmemesi gerektiğini söyleyen CHP Eskişehir Mv. Kazım Kurt, yaklaşan yerel seçimleri işaret ederek; “30 Mart’ta Kent Konseylerine sıcak bakan başkanlar seçmeliyiz.”diye konuştu.

KENT KONSEYLERİ DOĞRUDAN DEMOKRASİNİN UNSURU

Seçimler öncesinde seçmenlerin fikirlerinin daha çok dikkate alındığının altını çizen konuşmacılar, seçimler öncesinde yapılacakların kayıt altına alınmasının etkili olabileceğini, kent konseylerinin doğrudan demokrasinin unsuru olduğunu ifade ettiler.

Kent konseylerinin kendisine ait bütçeleri olmasının belediye başkanlarına bağlılığını azaltacağına dikkat çeken eski Dikli Belediye Başkanı Osman Özgüven; “Kent konseyleri belediye başkanlarına bağlı olmamalı, bağımsız olmalı. Kent konseylerinin bireysel yararı halka getirmesi gerekiyor.”diye konuştu.

HALKA İNİLMEZ, HALKA ÇIKILIR

Konuşmacıların “halka inilmez, Halka çıkılır.” vurgularını yaptıkları toplantıda; kent konseylerinin il özel idare, il genel meclisi, belediye meclisleri ile birlikte “Doğrudan demokrasi”nin unsurları olduğunun altı çizildi. Gezi olaylarının da doğrudan demokrasinin sonucu olarak değerlendirildiği konuşmalarda, gezi sonrası İstanbul’da 60 Ankara’da 30’un üzerinde forumlar oluştuğunun altını çizdiler.

Aynı gün öğleden sonra basına kapalı yapılan oturumda 28-29 Eylül 2013 tarihlerinde Diyarbakır’da yapılacak platform toplantısının gündemi belirlendi. Katılımcı konseylerin deneyim paylaşımı ve gündeme ilişkin değerlendirmelerinin de ele alındığı oturum sonrası konuşulan sorunlar ve ele alınan kararlar, bir bildirgeyle diğer kent konseyleriyle paylaşılacağı belirtildi.

Ataşehir Zübeyde Hanım Öğretmenevi’nde ağırlanan konuklar 25 Ağustos Pazar günü Ataşehir’i gezdiler. Ateşehir Belediyesi’nin yaptığı tesis ve hizmetler tanıtımının yapıldığı gezi sonrası konuklar Ataşehir’den ayrıldılar.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » » » » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ