logo

Korsanla Mücadele Eden YAYBİR 2020 Faaliyet Raporunu Yayınladı

Korsanla Mücadele Eden YAYBİR 2020 Faaliyet Raporunu Yayınladı

Yurt geneline yayılan 147 baskında 466.758 adet korsan materyal ele geçiren, 1822 adet linke erişim engelleyen YAYBİR, 2020 yılı faaliyet raporunu yayınladı.

Korsanla mücadele eden meslek birliği YAYBİR, 2020 yılı faaliyet raporunu* yayınladı.

2020’DE YÜZ BİNLERCE KORSAN MATERYAL ELE GEÇİREN YAYBİR FAALİYET RAPORUNU YAYINLADI

Yayıncılar Telif Hakları ve Lisanslama Meslek Birliği YAYBİR, 2020 yılı faaliyet raporunu* yayınladı. Rapora göre korsan kitapların ve içeriklerin engellenmesi konusunda farklı mecralarda çalışmalar yapıldı. Yurt geneline yayılan 147 baskında 466.758 adet korsan materyal ele geçirilirken, dijital mecralarda korsan satan, indirilen ve yayan 1822 adet linke erişim engellendi.

YAYBİR’in korsana karşı başlattığı #SENBUDEĞİLSİN kampanyası da büyük ilgi gördü.

Yayıncılar Telif Hakları ve Lisanslama Meslek Birliği YAYBİR telif hakları ihlallerine karşı 2020 yılında da çalışmalarını sürdürdü. Türkiye genelinde tüm il ve ilçe Emniyet Müdürlükleri, Valilikler, Milli Eğitim Müdürlükleri, Vergi Daireleri, Belediyeler, Üniversiteler, Sosyal Güvenlik Kurumları, Jandarma Komutanlıkları gibi devlet kurumlarıyla iş birliği ve koordinasyon içinde hareket edildi.

İstanbul, Ankara, Şanlıurfa, Van, Malatya, Sivas, Samsun, Adana, Kırşehir, Bursa, Gaziantep ve Eskişehir’de düzenlenen 147 baskında 466.758 adet korsan materyal ele geçirildi. Bunların arasında ithal ve akademik kitaplar en büyük payı oluşturdu.

Covid-19 salgınıyla birlikte kitaba olan ilgi yükselirken, online alışveriş katlanarak arttı. Ancak Türkiye’nin önemli online satış sitelerinde korsan kitap satışlarında da büyük artış yaşandı.YAYBİR’in girişimleriyle Hepsiburada, n11, Trendyol, Gittigidiyor gibi pazaryeri formatında satış yapan platformlarda faaliyet gösteren korsan kitap satıcısının faaliyetleri engellenerek, mağazalarının kapatılması sağlandı. Instagram üzerinden yapılan korsan kitap satışları da engellendi.

YAYBİR, kuruma ulaşan ihbarlar sonucunda dijital korsansatan ve yayan sayfalara da müdahale etti. Facebook grupları, Yandexve Google Drive gibi depolama siteleri üzerinden pdf paylaşımı yapılan sayfalar engellendi, linkler kaldırıldı.Son dönemde sesli kitaba artan ilgiyle Youtube’daki korsan sesli kitap videoları da kaldırıldı. Toplamda 1822 site ve sayfaya erişim engellendi.

#SENBUDEĞİLSİN KAMPANYASI

Yayıncılar Telif Hakları ve Lisanslama Meslek Birliği YAYBİR korsan kitaba karşı uzun zamandır devam ettirdiği mücadelede yeni bir adım atarak geçen Aralık ayında ‘#senbudeğilsin’ etiketiyle “Korsan kitap alma, suça ortak olma” kampanyasını başlatmıştı. Okurlara ve yayıncılık sektörü çalışanlarına seslenen YAYBİR kampanyaya destek olmak isteyenlere sosyal medya hesaplarını ve senbudegilsin.com adresini takip etmeleri çağrısında bulundu. Büyük ilgi gören kampanya devam ediyor.

Yayıncılar Telif Hakları ve Lisanslama Meslek Birliği YAYBİR’in yayınladığı 2020 yılı faaliyet raporu için tıklayınız

itvhaber

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ