logo

21 Ocak 2019

Kutlu, ‘Onaylansaydı, İptal Kararının Anlamı Kalmayacaktı’

Kutlu, ‘Onaylansaydı, İptal Kararının Anlamı Kalmayacaktı’

Yargının iptal kararı ile bölge halkının mağdur olduğuna işaret eden ve depremi hatırlatan Ataşehir Belediye Başkan Yardımcısı Deniz Kutlu, planın 8 ay beklememesi gerektiğini söyledi.

Recep Kenan/itvhaber.com

Yargı kararıyla iptal edilen Yenisahra Mahallesi ve Yakın Çevresi 1/5000 Ölçek Revize Nazım İmar Planı Yenisahra ve Barbaros mahalleleri sakinlerinde bir kez daha yıkıma neden oldu. Bölgede alt ve üst yapı yatırımları ile yeşil alan ve Sosyal Donatı Alanlar, imar planı ile yaşanacak değişiklikler nedeniyle yapılamıyor. Adeta çivi bile çakılamıyor yıllardır.

40 – 50 YILDIR YAŞIYORLAR, 30 – 40 YILDIR İMAR PLANI BEKLİYORLAR

Kronikleşen, 40 – 50 yıldır bölgede yaşayan ve 30 – 40 yıldır imar planı bekleyen bölge sakinlerini yine belirsizlikler bekliyor. Yargı iptali ve plan üzerine yapılacak çalışmaları Plan ve Projeler Müdürlüğü’nden sorumlu Ataşehir Belediye Başkan Yardımcısı Deniz Kutlu ile konuştuk.

PLAN 5 AYDAN BERİ İBB MECLİSİNDE ONAYDA BEKLİYORDU

İmar Planı yokluğu nedeniyle bölgede yaşanan sorunları Recep Kenan aracılığıyla www.itvhaber.com ‘a değerlendiren Ataşehir Belediye Başkan Yardımcısı Deniz Kutlu, Yenisahra Mahallesi ve Yakın Çevresi 1/5000 Ölçek Revize Nazım İmar Planı’nın iptali ile ilgili; “Büyükşehir tarafından  Yenisahra ve Barbaros Mahallelerini kapsayan 1/5000’lik plan yapıldı. Sonra değişti. En son değişen Yenisahra Mahallesi ve Yakın Çevresi 1/5000 Ölçek Revize Nazım İmar Planı askıya çıktı. İtirazlar oldu. İtirazlar tekrar değerlendirildi. Sonrasından 5 binliğe uygun bir 1/1000’lik plan yapıldı. Son şeklini alan 1/1000 ölçek UİP yaklaşık 8 aydan beri İBB Meclisinde onayda bekliyordu. Bu 1/1000 ölçek Uygulama İmar Planı, Ataşehir Belediyesi Meclisi’nden oy birliği ile geçen plan. 8 aydır onaylanmasını bekliyorduk. Bu süre zarfında açılan davalar vardı. En son dava sonuçlandı. Ve bu dava sonucuyla Yenisahra Mahallesi ve Yakın Çevresi 1/5000 Ölçe Revize Nazım İmar Planı iptal oldu.” Açıklamasını yaptı.

YENİSAHRA VE BARBAROS SAKİNLERİNİN İMAR PLANI BEKLENTİSİNİN HAYAL KIRIKLIĞI

2013 yılında ilk 1/5000 ölçek Nİ planın onaylanması ile başlayan Yenisahra ve Barbaros mahalleleri sakinlerinin imar planı beklentisinin yine hayal kırıklığı ile sonuçlandığını vurgulayan Ataşehir Belediye Başkan Yardımcısı Deniz Kutlu, www.itvhaber.com ‘a verdiği röportajda, imar planı süreci ile ilgili; “Dava sürecine baktığımız zaman; davanın tarafı olan, davalı olarak gözüken İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin davada savunma vermediğini görüyoruz. Bölge İdare Mahkemesi’nde ilk açılan dava Büyükşehir Belediyesi’nin lehine sonuçlandı. Plan iptali çıkmamıştı. Dava İstinaf Mahkemesine taşındı. O mahkeme de İBB’nin hukuki görüş ve savunma vermemesinin çok manidar olduğunu düşünüyoruz. Mahkeme kararında görüş ve savunma vermemesi çok net bir biçimde yazıyor.” İfadelerini kullandı.

KAMU KURUMLARI DAVALARDA GÖRÜŞ VERMEKLE MÜKELLEFTİR

Deniz Kutlu, “Kamu kurumları kendilerine karşı açılan davalarda tüm raporlara görüş vermekle mükelleftir. Bu görüş ve savunmanın verilmemesi Yenisahra Mahallesi ve Yakın Çevresi 1/5000 Ölçek Revize Nazım İmar Planının iptaline neden olmuştur.” içerikli açıklamasında, bu durumun Büyükşehir’in planı savunmadığı şeklinde yorumlanabileceğine işaret etti.

İMAR PLAN ONAYLANMIŞ OLSAYDI, İPTAL KARARININ ANLAMI KALMAYACAKTI

Ataşehir Belediye Başkan Yardımcısı Deniz Kutlu, www.itvhaber.com ‘a yaptığı açıklamalarda şu ayrıntılara yer verdi:

“8 aydır bekleyen Yenisahra Mahallesi ve Yakın Çevresi 1/5000 Ölçek Revize Nazım İmar Planı onaylanmış olsaydı, planın iptal kararının hiçbir anlamı kalmayacaktı. Yenisahra ve Barbaros Mahallesi’nde yaklaşık 30 yıldır imar bekleyen vatandaşlarımızın da mağdur olmalarının önüne geçilecekti. Şu an 1/1000’lik planımız İstanbul Büyükşehir Meclisi’nde komisyonda duruyor. Mahkeme kararı dikkate alınarak, planın onaylanarak ve 1/5000 ölçek planın ona uygun tasdikinin yapılarak, hukuki sonuçların giderilebileceğini düşünüyoruz.  Beklentimiz bu…”

İSTANBUL DEPREM KUŞAĞINDA, ÖNLEM: İMAR PLANI, MÜLKİYET VE SAĞLIKLI KONUT

“İstanbul deprem kuşağında olan bir kentimiz. Uzun zamandır Yalova ve civarında artçı sarsıntılar oluyor. Depremin ne zaman geleceğini ön görebilme şansına sahip değiliz. Depreme karşı önlem alabilme şansına sahibiz. Yöntemi; mülkiyet sorununun çözülmesi, imar planının çözülmesi ve kent estetiğine uygun dayanıklı, sağlıklı konutlar üretmekten geçiyor.”

BÖLGE SAKİNLERİ BİR KEZ DAHA MAĞDUR OLMUŞLARDIR

“Lokasyon olarak, ulaşım aksına bu kadar yakın böyle bir alanın, imar olmadığından dolayı yıllardır çilesini çeken vatandaşlara yapılanlar, yanlış idari işlemlerden kaynaklı. Bölge sakinleri bir kez daha mağdur olmuşlardır. Mağduriyetin önüne geçmek gerekiyor. İnsanların uzun yıllardır bekledikleri haklarını vermek gerekiyor. Mücadelemiz bundan ibaret. Umuyoruz ve diliyoruz ki; Büyükşehir Belediye Meclisi 1/1000 ölçek planı görüşme aşamasında 1/5000’lik plana açılan davaya dayalı olarak verilen karar neticesindeki hüküm dikkate alınarak yapılan düzenleme sonrası bizim 1/1000’lik planımızı onaylanarak bu mağduriyet giderilmiş olur.”

YA KASITLI OLARAK YAPIYORLAR, YADA PLAN YAPMAYI BİLMİYORLAR

Yenisahra’da 2013 yılından bu yana süren planlama sürecinin sonunda Büyükşehir’in yapmış olduğu 1/5000 ölçek RNİ plan yargıdan geri döndü. Yargı sürecinde gelinen durum hakkında uzmanlar tarafından yapılan değerlendirme, bu sonucu doğuran kararın siyasi olduğunun altı çizilerek; “ya bunu kasıtlı olarak yapıyorlar, ya da plan yapmayı bilmiyorlar” şeklinde…

PLANLAMA TEKNİĞİNE UYGUNSUZLUK İPTAL KARARI GEREKÇELERİ ARSANDA

2013 yılında yapılan plan 2014’te yürütmeyi durdurma kararıyla iptal oluyor. 2015 yılında plan yenileniyor. 2015 yılında yapılan plan da 2016 ve 2017 yıllarında 2 kez düzeltiliyor. Büyükşehir Belediyesi’nde bekleyen, revize edilerek kabul edilen 1/5000 ölçek Revize Nazım İmar Planına uygun olarak yapılan 1/1000 ölçek UİP. Büyükşehir Belediyesi’ne gönderilen bu 1/1000 ölçek RUİ Planı- donatı alanlarında, özellikle cami alanlarında eksiklikler var- gerekçesi ve düzeltilmesi isteğiyle ile ilçe belediyesine geri gönderiliyor. Düzeltilen plan 5 gün içerisinde Meclise gönderiliyor. 1/1000 ölçek Yenisahra ve Yakın Çevresi Revize Uygulama İmar Planı 8 ay Büyükşehir Belediye Meclisinde bekletiliyor. Ve sonunda 21/12/2015 tarihli Nazım İmar planına açılmış ve devam eden davaya bağlı olarak yargı 28 / 11 / 2018 tarihinde planı iptal yönünde karar veriyor. İptal kararı gerekçeleri arasında planın merkez ve çeperlerinin dikkate alınmadığı, planlama ilkelerine uygun olarak yapılmadığı, yoğunluk olduğu kaydediliyor. Plancılar, merkezi olmayan Yenisahra ve Barbaros mahallelerinde çeperin de belirlenmesinin güçlüğüne dikkat çekiyor.

GERKÇELERDEN BİRİ PLANDAKİ ÇİZGİ KALINLIĞI

Bir başka gerekçe ise; mekansal Plan Yapım Tekniğine uygun olmaması olarak gösterilmiş. Nedir bu? diye sorduğumuz uzmanlar; plan çizimindeki çizgi kalınlıkları olduğunu ifade ediyorlar. 2 mm olması gereken yol kenar çizgileri 1,5 mm olması gibi… Genel planlama ilkesi değil söz konusu…

İPTAL EDİLEN PLANLARIN İPTALİNİ İPTAL EDİP PALANIN TAMAMINA İPTAL!

Bir başka iddia ise daha önce parsel bazında iptal edilen planların iptalini bu mahkeme kararının iptal etmesi şeklinde… Parsel iptallerini iptal eden mahkeme, planın genelini iptal kararı veriyor. İlk mahkemenin iptal kararları İstinaf Mahkemesi tarafından iptal ediliyor.

İMAR PLANI ONAMA YETKİSİ BÜYÜKŞEHİR’DE

İmar Planı yapımında genel uygulama şöyle; Büyükşehir 1/5000 Nazım İmar Planı yapıyor. İlçe belediyesi de yapılan bu 1/5000 Nazım İmar Planına uygun olarak 1/1000 ölçek Uygulama İmar Planı yapıyor. Son olarak her iki planı da Büyükşehir Belediye Meclisi onaylıyor. Büyükşehir isterse, 1/1000 ölçek planı ilçe belediyesinden bağımsız olarak yapabiliyor. Her iki planın da son onayını Büyükşehir veriyor.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ