logo

M.CEVAT ARZIK; “HIZLI PLAN, HIZLA DÖNÜŞÜM”

M.CEVAT ARZIK; “HIZLI PLAN, HIZLA DÖNÜŞÜM”

cevat_arzik_atasehir_imar_yenisahra_plan (1)Yenisahra planında imar transferindeki hak kaybını kaldırdıklarını belirten M. Cevat Arzık, hızla dönüşümü sağlayacak planla vatandaşların karlı çıkacağını söyledi.

Recep Kenan/itvhaber.com

Geçtiğimiz ay İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi (İBB)’nden Yenisahra ve Yakın Çevresi’nin 1/5000’lik Revizyon Nazım İmar Planları oy birliğiyle geçti.

cevat_arzik_atasehir_imar_yenisahra_plan (13)

Ak Partili Meclis Üyesi Mustafa Cevat Arzık

Ataşehir Belediye Meclisi Ak Parti Grup Başkanvekili ve İstanbul Büyükşehir Meclisi Ak Partili Üyesi Mustafa Cevat Arzık itvhaber.com için Yenisahra ve Yakın Çevresi’nin 1/5000’lik Revizyon Nazım İmar Planını değerlendirdi.

Planın hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür eden Mustafa Cevat Arzık; “Öncelikle; Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Dr.Kadir Topbaş’a, Meclis Grubumuza, İmar Komisyonumuza, plan sürecinde emeği geçen İlçe Başkanımıza teşekkür ediyorum. Bunların sayesinde vatandaşların mağduriyetini en aza indirgeyen derli toplu bir plan oldu Yenisahra ve Yakın Çevresi 1/5000’lik Revizyon Nazım İmar Planları. Orada bir takım müdahalelerimiz de oldu. 2,5 Emsal ve daha önceki planda verilmiş olan haklar aynen korundu” dedi.

VATANDAŞLARIMIZ DA MAĞDUR OLMAYACAK

Adil bir plan olması için çalıştıklarını, bu amaçla kesintilerin alanın tamamına yayıldığını kaydeden Mustafa Cevat Arzık, “Sosyal Donat Alanları ve Yeşil Alanlar ile ilgili daha düzenli ve planın tamamına yayılarak bir uygulama yapıldı. Zaten imar transferleri olduğu için donatı alanlarında kalan vatandaşlarımız da mağdur olmayacak” diye konuştu.

cevat_arzik_atasehir_imar_yenisahra_plan (10)

HIZLA TAMAMLANAN PLAN, HIZLI DÖNÜŞÜM

Önceki plana itirazları değerlendirerek imar transfer uygulamasındaki hak kaybını kaldırdıklarını belirten M. Cevat Arzık, hızla dönüşümü sağlayacak planda vatandaşların haklarının kurduğunu kaydederek; “Daha önceki plana yapılan itirazları değerlendirerek revize etmiştik. İmar transferlerinde gittiği adanın emsalini alacak şekilde düzeltme yapmıştık. Ben, bu planın uygulanabilir olduğunu, o bölgedeki vatandaşlarımızın haklarının en iyi şekilde korunarak, ilçe belediyesinde hızlı bir şekilde 1/1000’lik planlar yapıldığında, dönüşümün de hızlı bir şekilde olacağını, bundan da vatandaşın karlı çıkacağını düşünüyorum” dedi.

cevat_arzik_atasehir_imar_yenisahra_plan (9)

Ak Partili Meclis Üyesi Mustafa Cevat Arzık, Recep Kenan/itvhaber.com

Recep Kenan aracılığı ile itvhaber.com’a Yenisahra ve Yakın Çevresi 1/5000’lik RNİP’nını değerlendiren Mustafa Cevat Arzık plan ile ilgili şu açıklamaları yaptı:

EKSİKLİKLERİ İYİLEŞTİRMEK İÇİN GAYRET GÖSTERECEĞİZ

Şubat ayı başı gibi askıya çıkar. 1 aylık bir askı süresi olacak. Biz gerek oradaki bölge halkının, gerekse uygulama noktasında; teknik olarak aksaklıklar varsa, onları inceleyeceğiz. Vatandaşı dinleyeceğiz. Yapılabilecek, vatandaşın lehine olabilecek bir takım düzeltmeleri de itirazları da değerlendirerek; varsa eksiklikler, iyileştirme noktasında Büyükşehir’de Ataşehir’i temsil eden Ataşehirli meclis üyesi olarak gayret göstereceğiz.

ATAŞEHİR BELEDİYE MECLİSİ

ATAŞEHİR BELEDİYE MECLİSİ AK PARTİ GRUBU

TAPULU YEŞİL ALANDA; TRANSFER, TAPUSUZUN ÇÖZÜMÜ; BELEDİYE

Dere kanarındaki yeşil bantlarda, Dere Koruma Alanı sınırı içinde kalan yerler varsa; planda yeşil alan olduğu için tapulu, mülkiyeti vatandaşa ait olan yeterlerin imar transferiyle; kendi adası veya en yakın adada yapılaşma hakkını sağlayacaklar. Ama mülkiyet sorunu olan, tapusu olmayanlarla ilgili görev Ataşehir Belediyesine düşüyor. Onları da mağdur etmeyecek şekilde, planın dışında tutmayarak haklarının verileceğini düşünüyorum. Biliyorsunuz Emekevler’de bir projemiz var. Belediyemizin kat karşılığı vermiş olduğu binalar var. Buradan dere kenarındaki vatandaşlara daire verme çalışması daha doğru olur.

cevat_arzik_atasehir_imar_yenisahra_plan (6)

ATAŞEHİR BELEDİYE MECLİSİ AK PARTİ GRUBU, M. Cevat Arzık, İsmail Levent

KÖK PARSELE DÖNEREK; %40 TERK 

Planda, en yüksek 2.5 olarak ön görülen Emsalin kök tapuya dönülerek; donatı alanları kesintisinin %40’a çıkartıldıktan sonra kalan net alandan hesaplanacağının yer aldığına dikkat çeken Ataşehir Belediye Meclisi Ak Parti Grup Başkanvekili ve İBB Meclisi Üyesi Mustafa Cevat Arzık; “ Daha önce 10 bin m2 ve üstünde olan alanlarda %25 kesinti yapılıyordu. Kreş, park gibi sosyal donatı alanlarına ayrılacak, %25 terki ön gören bir not vardı. Biz bunu kaldırdık. Daha adil olsun diye, bölgenin tamamında kök parsele dönerek; terklerin üstünü %40’a tamamlayacak şekilde bir plan ortaya çıktı. Bu da tüm plan alanındaki vatandaşlara adil bir şekilde yansıyacak. Kesintiler plan alnının tamamına eşit olarak yayılmış olacak” şeklindeki açıklamasıyla kesintinin plan alanında adil olarak dağıtılmasının hedeflendiğini belirtti .

cevat_arzik_atasehir_imar_yenisahra_plan (7)

ATAŞEHİR BELEDİYE MECLİSİ, M. Cevat Arzık,

EMSAL, KÖK TAPUDAN %40 KESİNTİ SONRASI

Emsal, kök tapuya dönülüp %40 kesinti sonrası kalan net alan üzerinden alınacak. Belediyedeki şuyulandırma cetvellerinde bakacaklar. Belediyedeki kayıtlar esas alınarak, kök parselden arta kalan %40’ı tamamlayacak kısımlarda sosyal donatı alanı olarak toparlanacak. Bu daha adil bir dağılım olacak. Çünkü diğer türlü 10 bin m2’nin içine topladığın kişiden %25 kesiyor, diğerlerinden bir şey almamış oluyoruz. Bu uygulama birleşmeyi ve dönüşümü geciktirir.

20 METRENİN ALTINDAKİ YOLLAR 1/1000’LİK PLANDA

1/1000’lik uygulama planı yapılırken genişliği 20 metrenin atındaki yolların Ataşehir Belediyesi tarafından belirleneceğini kaydeden M. Cevat Arzık; “Biliyorsunuz, plan gereği 20 metrenin altındaki yollar 1/5000’lik planlarda gösterilmiyor. 1/1000’lik planlarda mevcut kadastral yollar, yeni yollar olmak üzere; 20 M altındaki; 7, 10, 15 metrelik hangi şekilde yol varsa yada planlanıyorsa 1/1000’lik planlarda gösterilecek. Yeni adalar oluşacak. Yapılaşmalar bu adalara göre tespit edilecek. Daha düzenli bir ulaşım aksı oluşacak” dedi.

1/1000’li plan yapılırken 20 Metrenin altındaki yolları koyması lazım. Cadde üzerindeki parsellere ait terkler varsa, yapılaşma başladığı zaman yolar yine aynı şekilde koruna bilir.

cevat_arzik_atasehir_imar_yenisahra_plan (14)

ATAŞEHİR BELEDİYE MECLİSİ

BÖLGENİN FİKİRTEPE GİBİ OLMASINI İSTEMİYORUZ

Biz bölgenin Fikirtepe gibi olmasını istemiyoruz. Hızlı bir şekilde dönüşümün tamamlanmasını istiyoruz. İtirazlar sonrası mahkeme süreci ve gecikmeler oldu. 3 seneye yakın zaman kaybı yaşandı. Önümüzdeki süreçte Yenisahra ve Yakın Çevresi 1/5000’li RNİP’nın kapsadığı alandaki dönüşümün Fikirtepe gibi olmamasını istiyoruz. Ataşehir Belediyesinin 1/1000’lik uygulama planların yapımına bizler de destek vereceğiz. Önümüzdeki süreçte Fikirtepe gibi olmaması için 1/1000’lik planların da koordineli çalışarak hızlı bir şekilde uygulanabilir plan yapıp Büyükşehir Meclisinden çıkartmak için çaba sarf edeceğiz.

cevat_arzik_atasehir_imar_yenisahra_plan (3)

Mustafa Cevat Arzık

KONUT ALANINDA TİCARET PAYI %3

Daha önce %8 olarak ön görülen Konut alanındaki ticari nitelikli üretimin yeni planda %3’e çekildiğini kaydeden Arzık, plandaki şu ayrıntılara dikkat çekti; “Sütçü Yolu Caddesi 50 Metre olarak ön görülmüştü. 30 Metreye düşürerek ve konut olan önceki niteliğini Ticaret + Konuta döndürdük. Konut nitelikli alanlardaki 30 metrelik yollardaki yapıların alt katlarında, en azından zemin katlarında ticaret niteliği olması yönünde talepler var. Bu talepler plan askıya çıktığında, itiraz sürecinde değerlendirilecektir. Eğer uygulamayı kolaylaştıracak bir teklifse çözümü doğrultusunda düzenleme yapılır” ifadelerini kullandı.

VATANDAŞLARIN İTİRAZLAR OLACAK

Bölge sakinleri, hak sahiplerinin ilgili Mustafa Cevat Arzık, “Önceki planla bu plan arasında sosyal donatı alanında kalan yerler de değişiklilikler olan birçok parseller var. Daha önce yeşilde veya DOP’ta kalan şimdi konut veya ticaret alanına geçenler var. Daha önce konut veya ticaret alanında olupta yeşile veya sosyal donatı alanına geçen parseller oldu. Vatandaş hiç itiraz etmesin demek mümkün değil. Vatanda, kendi çıkarları doğrultusunda, kendi yerinin değerine göre; inceleme, araştırma yapacak. Müteahhitle görüşecek. Çözemediği noktalarda Büyükşehirde itirazını yapacak. 1/1000’likkerde de itirazlar olacak. Binliklerde de bir takım yollar açılacak veya genişletilecek. Öyle yolla var ki; daracık. Bu yollardan 7 metrelikle 12 metreye çıkartılabilir. 12 metrelik yollar 15 veya 18 metreye çıkartılabilir. Bu değişiklikler 1/1000’lik plana işlendiği zaman burada da itirazlar olacak” dedi.

cevat_arzik_atasehir_imar_yenisahra_plan (4)

ATAŞEHİR BELEDİYE MECLİSİ AK PARTİ GRUBU, M. Cevat Arzık, İsmail Levent

VATANDAŞ HIZLA DÖNÜŞTÜRMELİ, RANTIN SAHİBİ OLMALI

Vatandaşların itirazlarının olacağını bunun normal olduğunu kaydeden M.Cevat Arzık ancak itiraz edilirken planın iyi incelenmesi gerektiğinin altını çizip; “Fakat burada hepimizin şunu bilmesi lazım; özellikle o bölgedeki vatandaşların bunu söylemesi lazım; “Biz burayı hızlı bir şekilde dönüştürmeliyiz ve vatandaş olarak ta oradaki rantın tek sahibi olmalıyız”. O şekilde planı yorumlayıp, okuyup ona göre itirazlarını yapmaları lazım” diye konuştu.

ATAŞEHİR BELEDİYE MECLİSİ

ATAŞEHİR BELEDİYE MECLİSİ

İTİRAZ YEŞİ ALANA, İPTAL YEŞİL AZLIĞINDAN

Planın iptalini gerektirecek itiraz yerine, hızla dönüşümün sağlanması durumunda vatandaşların karlı çıkacağını kaydeden Mustafa Cevat Arzık; “İtiraz mutlaka olacak. İlla iptal ettirmek için itiraz edilirse; planlama ilkesi açısından gerekçe bulunabilir. Biliyorsunuz, önceki iptal gerekçesi yeşil alan azlığıydı. Konut alanı yeşil alan yapılmış diye itiraz edilmişken mahkeme; “yeşil alan az” diye planı iptal etmişti. Hukukun vereceği kararı bu günden kestirmemiz mümkün değil. Hukukkun konusu, bileceği iş. Fikirtepe’yi saymazsak en yüksek emsallerden biri bu planla bölgede. 2,5 emsal önemli bir oran. Bölge, İstanbul’un, Anadolu yakasının en gözde yerlerinden…  Hızlı bir şekilde dönüşüm sağlandığı takdirde vatandaş burada mutlaka karlı çıkacaktır” şeklinde ifadelerle vatandaşların dikkatini çekti.

cevat_arzik_atasehir_imar_yenisahra_plan (8)

ATAŞEHİR BELEDİYE MECLİSİ AK PARTİ GRUBU, M. Cevat Arzık, Recep Kenan

cevat_arzik_atasehir_imar_yenisahra_plan (12)

ATAŞEHİR BELEDİYE MECLİSİ, M. Cevat Arzık,

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ