logo

MSKM’de Sahne Alan Ali Erdoğan: ‘Dümbüllü Unutulmadı’

MSKM’de Sahne Alan Ali Erdoğan: ‘Dümbüllü Unutulmadı’

Ali Erdoğan, MSKM’deki tek kişilik oyunu öncesi 5 Kasım 1973’te aramızdan ayrılan Geleneksel Türk Tiyatrosu’nun önemli isimlerinden İsmail Dümbüllü’yü unutmadı.

KADİR İNCESU

Ali Erdoğan 2005 yılından bu yana sahnelediği “Külahıma Anlat” adlı tek kişilik oyunu ile Ataşehir Belediyesi Mustafa Saffet Kültür Merkezi’ndeydi.

18. yaşını kutlayan Kabare Dev Aynası Tiyatrosunun oynadığı, Erdoğan’ın yazıp yönettiği tek perdelik güldürü olan “Külahıma Anlat” kadın-erkek ilişkilerinden toplumsal hayatımızın aksayan yanlarına kadar uzanan hikâyelerden oluşuyor.

“Külahıma Anlat” ile Geleneksel Türk Tiyatrosu’nun kollarından meddahı güncelleyerek günümüze taşıyan Ali Erdoğan, oyunda hikâyelerin temelinde yatan aksaklıkları komik bir dille anlatarak mizahçılığını konuşturuyor.

 Ali Erdoğan oyunda klasik bir meddah gibi iskemlesine oturup, omzuna mendilini atıp, eline sopasını atarak anlatmıyor hikâyelerini…

Sık sık ayağa kalkarak anlattığı hikâyenin mekanlarını gezen, o mekanlardaki insanları taklit ederek, taklitlerini şiveyle, sesle, jest ve mimikle zenginleştirerek anlatıyor seyircilere…

Ali Erdoğan’ın tek kişilik oyunu, 5 Kasım 1973’te aramızdan ayrılan İsmail Dümbüllü’nün görüntüleriyle başladı. Erdoğan, Geleneksel Türk Tiyatrosu’nun kolları olan ortaoyunu ve tuluatta gösterdiği büyük başarılarla halkın gönlünde taht kuran güldürü ustası İsmail Dümbüllü hakkında kısa bir açıklamada bulundu.

Erdoğan, oynadığı oyunlarla halkın dili, sesi, sözü olmayı başarmış Dümbüllü gibi değerli bir ustayı ölüm yıldönümünde anmanın Geleneksel Türk Tiyatrosu’nun meddah, ortaoyunu, tuluat gibi unutulmaya yüz tutmuş halk sanatlarının yeniden hatırlanması, yeni kuşaklara tanıtılması, Çağdaş Türk Tiyatrosu’nun gelişimine katkıda bulunması açından önemli olduğunu söyledi.

Dümbüllü’nün halk arasında oluşan sevgi bağını yalnızca tiyatroyla sınırlı tutmadığına dikkat çeken Erdoğan şöyle konuştu: “Hem sinemada canlandırdığı karakterlerle, hem de yıllarca birlikte sahne aldığı Pişekarı Tevfik İnce ile radyoda seslendirdiği oyunlarla adını daha geniş kesimlere duyurdu. Başka bir deyişle Dümbüllü çıraklığından ustalığına kadar ustalarından öğrendiği ne varsa üstüne kendi ustalığının da meziyetlerini katıp zenginleştirerek kuşaktan kuşağa taşımayı başardı.”

Erdoğan, konuşmasını, “Daha adını duyduğumuzda yüzümüzde koca bir gülümseme yayılmasını sağlayan İsmail Dümbüllü daha uzun yıllar, tıpkı perdede canlandırdığı Nasreddin Hoca, Keloğlan gibi aramızda yaşamaya devam edecek” diyerek bitirdi.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ