logo

Naci Görür, ‘Marmara’daki Depremler Hayra Alamet Değil’

Naci Görür, ‘Marmara’daki Depremler Hayra Alamet Değil’

CHP Ataşehir İlçe Başkanlığı, olası İstanbul depremine dikkat çekmek üzere, Prof. Dr. Naci Görür’ün konuşmacı olduğu, ‘İstanbul Depremi ve Ataşehir’ konulu panel düzenledi.

Recep Kenan/itvhaber.com

Kuzey Anadolu Fay Hattında depremlerin doğudan batıya doğru hareket ettiğini kaydeden Bilim Akademisi Üyesi ve Deprem uzmanı Dr. Naci Görür, Gölcük’ün batısında olan İstanbul’un hedefte olduğunu vurgulayarak; “20 sene önce Gölcük ve Yalova’ya dikkat diyorduk. Şimdi de İstanbul’a dikkat diyoruz” dedi.

CHP Ataşehir İlçe Başkanlığı’nın son günlerde ar arda yaşanan depremlerle tekrar gündeme gelen olası İstanbul depremi üzerinde değerlendirmeler ve görüşlerin aktarıldığı ‘İstanbul Depremi ve Ataşehir’ konulu panelinin konuğu Prof. Dr. Naci Görür oldu.

JAPONYA’DA 7 ÜZERİ DEPREMDE HİÇ CAN KAYBI YOK, BİZDE 5.8’DE CAN KAYBI

Cumhuriyet Halk Partisi Ataşehir İlçe Başkanlığı tarafından Deprem uzmanı Prof.Dr. Naci Görür’ün katımıyla düzenlenen, “İstanbul depremi ve Ataşehir” başlıklı panelde konuşan Görür; aklın, teknolojinin ve bilimin olduğu bir yerde 5.8 şiddetinde hiç bir deprem can almayacağına işaret ederek; “Bizde 5.8 şiddetinde bir depremde 10 kişi hayatını kaybederken, Japonya’da 7 üzeri depremde hiç can kaybı olmuyor. Devlet, halkın can ve mal güvenliğini teknoloji ve bilimle sağlamakla sorumlu.” Dedi.

Ataşehir Belediyesi Nikah Salonunda düzenlenen programa, CHP Ataşehir İlçe Başkanı Celal Yalçın, Ataşehir Belediye Başkan Yardımcısı Sadık Semih Kayhan, Ataşehir Belediye Meclisi 1. Başkan ekili Sevgi Uluğ, CHP İstanbul İl Yönetim Kurulu Üyesi Serpil Beşok, CHP Kadın Kolları Başkanı Seval Düzenli Akkaya, Gençlik Kolları Başkanı Erdi Açıkgül, belediye birim müdürleri, CHP Ataşehir İlçe yöneticileri, önceki dönem CHP Ataşehir İlçe Başkanı Hakkı Altoınkaynak, mahalle muhtarları, Ataşehir Kent Konseyi yöneticileri ve Ataşehirliler katıldı.

HÜKÜMET ACİL OLARAK BİR DEPREM POLİTİKASI HAYATA GEÇİRMELİ

CHP Ataşehir İlçe Başkanlığı tarafından düzenlenen ‘İstanbul Depremi ve Ataşehir’ konulu panelin açılışında konuşan CHP İlçe Başkanı Celal Yalçın; “Deprem konusunda ülkemizin acı gerçekler yaşadığı dönemler.  Cumhuriyet tarihinden ve daha öncesinden beri depremleri sürekli yaşamaktayız. Erzincan depremini yaşadık, ders almadık, Dinar depremini, Gölcük depremini en son Elazığ depremini yaşadık maalesef ders almadık. Önümüzde her gün yaklaşan bir İstanbul depremi gerçeği var. Şuan ki hükümetin, gelecek hükümetlerin acil olarak bir deprem politikası hayata geçirmesi gerekmektedir.” Dedi.

DEPREMİN YOĞUN OLDUĞU BİR COĞRAFYADA YAŞIYORUZ

İstanbul’da oturulabilecek en güvenli yerlerden biri olan Ataşehir’de oturuyor olmayı şans olarak niteleyen Deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, deprem konusundaki bilimsel geçekliği; “Deprem bizim kaderimiz. Deprem yoğunluğunun en fazla olduğu bir coğrafyada yaşıyoruz. Depremler milyonlarca yıl önce başladı ve bu şekilde milyonlarca yıl devam edecek. Türkiye’de aktif olan iki fay hattı bulunmakta. Biri Doğu Anadolu fay hattı, diğeri Kuzey Anadolu fay hattı. Doğu Anadolu ciddi bir deprem bölgesidir ve burada 7.8 şiddetinde depremler olabilir. Türkiye’nin ikinci önemli fay hattı olan Kuzey Anadolu fay hattında da 7.9 şiddetinde depremler oluşabilir. Eğer yerleşim yerleriniz bu fayların üzerinde ise depremle yüz yüze gelmeniz kaçınılmaz olur.” İfadeleri ile açıkladı.

FAYLARIN OLDUĞU YERLER GENELLİKLE VADİLER

Fayların olduğu yerlerin genellikle doğal zenginliklerin yer aldığı vadiler olduğunu ve bu alanların da yoğun yerleşim yerlerinin olduğu alanlar olduğunu kaydeden Prof. Dr. Naci Görür, “Fayların olduğu yerler akarsuyun olduğu, doğanın cennet gibi yerlerdir. Dolayısı ile insanlar yerleşmek için bu yerleri seçerler. Toplumlar yaşadıkları fay kuşağının tehlikesini bildikleri için, bilim ve teknolojiyi kullanarak binalarını deprem güvenli yerleşim alanlarına dönüştürmüşlerdir. Biz memleket olarak hala o anlamda taş devrini yaşıyoruz. Aklın bilimin girdiği hiçbir yerde 5.8 şiddetinde bir deprem ev yıkmaz.” Diye konuştu.

GÖLCÜK’TE ENERJİSİNİ BOŞALTAN KAF HATTI, İSTANBUL’DA ENERJİ DEPOLADI

Kuzey Anadolu fay hattının depremleri doğudan batıya taşıması özelliği olduğuna işaret eden Naci Görür, batı yönünde hareketini tamamlayan fay hattında depremlerin doğuya doğru geri döndüğünü vurgulayarak; “Kuzey Anadolu fay hattının kırılma noktası Gölcük’tür. Gölcük depreminde enerjisini boşaltan fay hattı İstanbul’da enerjisini depolamış beklemektedir. Depremler doğudan batıya doğru hareket eder. Gölcük’ün batısında olan İstanbul şu anda ki hedeftir. 20 sene önce Gölcük ve Yalova’ya dikkat diyorduk, şimdi de bilim olarak İstanbul’a dikkat diyoruz.” Dedi.

MARMARA’DA OLAN HİÇBİR DEPREM HAYRA ALAMET DEĞİL

Marmara Denizi’nde şu anda tespit edilen iki aktif fay hattı  olduğunu kaydeden Naci Görür, “Biri adaların arka tarafından geçiyor, diğeri ise Silivri, Kumburgaz açıklarında. Bizim kırılmasını ilk beklediğimiz fay adalar fay hattı. Bu fay hattı kırılırsa minimum 7.2 şiddetinde deprem üretir. Diğer Silivri açıklarındaki fay kırılırsa 7.9 şiddetinde bir deprem üretir. İstanbul’da meydana gelen son depremler beni korkuttu.  Bu depremler, beklediğimiz fay üzerinde oldu. Depremler fayın kırılmasını hızlandırabilir. Bundan sonra Marmara’da olan hiçbir deprem hayra alamet değildir.” Şeklinde konuştu.

ATAŞEHİR’İN DERE YATAĞINDAKİ KISMI DEPREMİN ŞİDDETİNİ DAHA FAZLA HİSSEDER

Ataşehir’in jeolojik yapısında sert bir zemine sahip olduğunu ifade eden Naci Görür, depremlerde sert zeminlerde sarsılmanın daha az hissedildiğine dikkat çekerek; “Ataşehir’in dere yatağındaki kısmı depremin şiddetini ve sarsıntıyı daha fazla hisseder. Buralarda sıvılaşma fazla olduğundan o zemin su gibi dağılır. Ataşehir’de dere ve vadi yataklarına sağlam yapılaşma yapmadıysanız o binalar yıkılır. Ataşehir olacak deprem fayına çok uzak olmadığı için şiddeti fazla hisseder ve bu depremden etkilenir. Ataşehir en güvenli yerlerden bir ama vadilere ve yapay dolgu alanlarına dikkat. Ataşehir’in doğu bölgelerinde heyelan ve kaya düşmeleri olabilir. Buralara dikkat etmemiz gerekiyor.” Dedi.

CAN GÜVENLİĞİ ÜZERİNDEN KUMAR OYNANMAMALI

Deprem odaklı kentsel dönüşümün evleri yıkıp rant sağlamak olmadığını kaydeden Görür, “Kentsel dönüşüm müteahhitlik projesi değildir. Depremde belediye başkanlarının yapması gereken şeylerin başında Risk Analizi gelir. Ataşehir deprem olduğunda nasıl etkilenir, neler olur bunun araştırmasını yapacaksınız. Ataşehir’in üçte bir yıkılır diyorsunuz. Bunu gözden geçirmeniz gerekiyor. Depremin vereceği tüm zararları araştırıp bilançosunu çıkartacaksınız. 7.2 lik bir deprem olduğunda Ataşehir’de ki zarar ve ziyan tablosu başkanın önünde olmalı. Afet Yönetim planını önceden yapmalı. Çadırların, hastanenin nereye kurulacağı, insanlara nereden gıda ve su sağlanacağı, göçük altındakilere nasıl ulaşılacağı bunların hepsini planlamaları gerekmektedir. Bunlar halka açıklanmalıdır. Can güvenliği üzerinden kumar oynanmamalı.” Şeklinde konuştu. 

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ