logo

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri: Asılsız Haberlere İtibar Etmeyin

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri: Asılsız Haberlere İtibar Etmeyin

Kimlik Kartı, Pasaport ve Sürücü Belgeleri ile İlgili Haberler Hakkında Duyuru yayımlayan Nüfus ve Vatandaşlık işleri Genel Müdürlüğü, asılsız haberlere itibar edilmemesini istedi.

Kimlik Kartı, Pasaport ve Sürücü Belgeleri ile İlgili Asılsız Haberler Hakkında Duyuru yayımlayan İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık işleri Genel Müdürlüğü, 2020 yılında T.C. Kimlik Kartı, Pasaport ve Sürücü Belgesi değerli kâğıt ve harç bedellerinde yüksek artışlar olacağı, nüfus cüzdanı ve eski sürücü belgelerinin 2020 yılından itibaren geçerli olmayacağı, sürücü belgelerinin yenilenmesi için sağlık kurulu raporu isteneceği iddialarının asılsız olduğunu kaydetti.

Nüfus ve Vatandaşlık işleri Genel Müdürlüğü’nün Pasaport ve Sürücü Belgeleri ile İlgili Asılsız Haberler Hakkında Duyurusu;

“Son zamanlarda bazı basın yayın organları ile sosyal medyada 2020 yılında T.C. Kimlik Kartı, Pasaport ve Sürücü Belgesi değerli kâğıt ve harç bedellerinde yüksek artışlar olacağı, nüfus cüzdanı ve eski sürücü belgelerinin 2020 yılından itibaren geçerli olmayacağı, sürücü belgelerinin yenilenmesi için sağlık kurulu raporu isteneceği ve bu nedenle belgelerin değiştirilmesi gerektiği şeklinde asılsız haberler çıktığı anlaşılmıştır.”

“T.C. Kimlik Kartı, Pasaport ve Sürücü Belgesi değerli kâğıt ve harç bedellerinin her yıl olduğu gibi 2020 yılı içerisinde de yeniden değerleme oranında artış yapılarak güncelleneceği, halen kullanılmakta olan nüfus cüzdanlarının T.C. Kimlik Kartı alıncaya kadar geçerli olduğu, sürücü belgeleri için mevcut uygulamada herhangi bir değişiklik yapılmadan yenileme işlemlerine devam edileceği, vatandaşlarımızın asılsız haberlere itibar etmemeleri, Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık işleri Genel Müdürlüğü tarafından 2017’de başlanan yeni kimlik kartlarının dağıtımı 2023’e kadar devam edecek.

Yeni kimlik almak isteyen vatandaşlar; “Alo 199” ve internette “e-kimlik” sayfasından randevularını alarak nüfus müdürlüklerine geldiklerinde, fazla sıra beklemeden kimliklerini alabilecek. Kimlik kartı başvuruları için https://randevu.nvi.gov.tr/ web portalı üzerinden ya da çağrı merkezinden (Alo 199) randevu alınması gerekiyor.

Yurt genelinde nüfus müdürlüklerinde 11 bin civarında personel ile 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren tüm ilçe nüfus müdürlüklerinde başlayan çipli kimlik dağıtımında yaklaşık 37 milyon kişiye ulaşıldığı belirtiliyor.

2017 yılında İçişleri Bakanlığı tarafından uygulanmaya başlanan kimlik yenileme işlemi ile beraber, milyonlarca vatandaş kimlik değiştirme başvurusunda bulundu.

2 yıldan fazla süredir kimlik değiştirme işlemleri devam ederken, kimlik yenileme müracatı ve kimlik değiştirmede son tarih vatandaşların gündemine geldi. Peki, kimlik yenileme son tarih ne zaman? Yeni kimlik başvuru nasıl yapılır? İşte, o konu hakkında bilgiler.

Kimlik kartlarının değişimiyle ilgili yapılan düzenlemede milyonlarca vatandaş kimliklerini yenilemek için nüfus müdürlüklerine müracaat etti. Değiştirme nedeniyle yapılan kimlik kartlarında başvuru ücreti 22,50 TL olarak geçerli. Kimlik yenileme işlemini gerçekleştirmeyenler ise düzenlemenin ne zamana kadar son bulacağını merak ediyor. Peki, Kimlik yenileme son tarih ne zaman? Başvuru nasıl yapılır? İşte bazı bilgiler…

İçişleri Bakanlığı’nın düzenlemesiyle birlikte 2017 yılında yürürlüğe giren değişiklikle, yeni kimlik kartları vatandaşlara verilmeye başlandı. TC kimlik kartları, kişinin Türk vatandaşı olduğunu ve aile kütüğüne kayıtlı bulunduğunu gösteren belgedir. Peki kimlik kartı yenileme işlemi ne zamana kadar devam edecek?

KİMLİK YENİLEME NE ZAMANA KADAR GEÇERLİ?

2017 yılbaşı itibari ile yeni çipli kimliğe geçildiği bu süreçte, yıl sonu ortalama 15 milyon kişinin kimlik dağıtımı tamamlanacak, geriye kalan 65 milyon kişinin tamamına bu dağıtımın yapılması, mevcut fiziki alt yapı ile 2023 yılını bulacaktır.

KİMLİK KARTI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Kimlik kartı başvuruları için https://randevu.nvi.gov.tr/ web portalı üzerinden ya da çağrı merkezinden (Alo 199) randevu alınmaktadır. Randevulu veya randevusuz olarak yurt içinde nüfus müdürlüklerine, yurt dışında ise dış temsilciliklere yapılır.

BAŞVURU İÇİN İSTENEN BELGELER

Nüfus cüzdanı/kimlik kartı, uluslararası aile cüzdanı, pasaport, sürücü belgesi veya kurumların kendi mevzuatlarında kimlik yerine geçen belge ve bir adet biyometrik fotoğraf ile yapılır.

ÇİPTE HANGİ VERİLER VAR?

Yeni kimlik kartının üzerinde bulunan çip, TC Kimlik Numarası, Adı, Soyadı, Anne Adı, Baba Adı, Doğum Yeri ve Tarihi, Cinsiyeti, Medeni Hali, Kan Grubu, Dini, Veriliş Tarihi, Kart Seri Numarası, Belgenin Geçerlilik Tarihi ile kişiye özgü biyometrik verileri içeriyor. Yeni kimlik kartı 10 yıl süreyle geçerli olurken, geçerlilik tarihi kart üzerinde yer alıyor. Geçerlilik süresinin bitiminde, kart sahibinin yeniden başvuru yaparak kartını yenilemesi gerekiyor. Çipli kimlik kartları, vize muafiyeti olup anlaşma yapılan ülkelere gerçekleştirilecek seyahatlerde seyahat belgesi olarak da kullanılabiliyor.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ