logo

ÖSYM YKS 2018 Üniversite Tercih Sonuçları Açıklandı

ÖSYM YKS 2018 Üniversite Tercih Sonuçları Açıklandı

YKS (Yükseköğretim Kurumu Sınavı) tercih sonuçları, 31 Ağustos’ta gece saatlerinde ÖSYM giriş sayfasında yayınlandığı duyuruldu. 839 bin kontenjandan 710 bini yerleşti.

YKS (Yükseköğretim Kurumları Sınavı) tercih sonuçları ÖSYM tarafından açıklandı. Üniversitelerdeki örgün eğitim verilen 839 bin 490 kontenjandan 710 bin 982’sine yerleştirme yapıldı. Üniversitelerin örgün lisans programlarında 89 bin 686, ön lisans programlarında ise 38 bin 822 olmak üzere 128 bin 508 kontenjan boş kaldı. Boş kontenjanlar için ise ek tercih yapılacak. Peki, üniversite ek tercihleri ne zaman?

ÜNİVERSİTE YERLEŞTİRME SORGULAMA

31 Temmuz 2018 tarihinde sınav sonuçları açıklandıktan bir hafta sonra tercih başvuruları başladı. Başvurular 14 Ağustos 2018 tarihinde sona erdi. Sınav merkezi sınav sonuçlarının tarihlerini açıklarken, yerleştirme-tercih sonuçlarına dair resmi açıklama yapmıyor. Tercih başvurularının sona ermesinden 15 gün sonra kurum resmi açıklamayı yaptı, heyecanla beklenen tercih sonuçlarını açıkladı.

YAKLAŞIK 550 BİN ADAY TERCİH YAPMADI

YKS tercih sonuçlarıyla ilgili ÖSYM’nin paylaştığı verilere göre, tercih yapma hakkına sahip olan 1 milyon 749 bin 144 adaydan, 1 milyon 206 bin 811’i tercih yaptı. Yani yaklaşık 550 bin aday tercih yapma hakkını kullanmadı.

Adaylar ÖSYM’nin “sonuc.osym.gov.tr” internet adresinden açıklanan yerleştirme sonuçlarını TC kimlik numaraları ve şifreleri ile öğrenebilecekler. Yerleştirme sonuç belgesi basılmayacak ve adayların adreslerine gönderilmeyecek.

ÜNİVERSİTE BAŞVURULARI NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

Tercih sonuçlarının açıklanmasından sonra üniversite kayıtları ne zaman, hangi tarihte yapılacak sorusunu soranlar için resmi açıklama yapıldı. Buna göre kayıtlar 3 Eylül 2018 tarihinde başlıyor, 7 Eylül 2018 tarihinde sona eriyor.

ÜNİVERSİTELERİ DUYURULAN BELGELERE VE TARİHE GÖRE İŞLEM YAPACAK

YKS sonuçlarına göre, bir programa kayıt hakkı kazanan adayların kayıt işlemleri 3-7 Eylül, elektronik kayıtlar ise 3-5 Eylül arasında yapılacak. Adayların kayıt için yerleştirildikleri yükseköğretim programının bağlı bulunduğu üniversiteye, belirtilen süre içerisinde başvurmaları gerekiyor. Elektronik kayıt yapan adaylar, üniversiteleri tarafından duyurulan belgelere ve tarihe göre işlem yapacak.

ÖSYM YERLEŞTİRME SONUÇLARI SORGULAMA, TIKLAYINIZ

TYT-AYT-YDT SINAV SONUÇLARI RESMİ VERİLER

TYT sınavına 2 milyon 381 bin 412 kişi başvururken, sınavı geçerli olan kişi sayısı 2 milyon 260 bin 273 kişi olarak açıklandı. AYT sınavına 2 milyon 19 bin 564 kişi başvururken, sınavı geçerli olan kişi sayısı 1 milyon 877 bin 568 kişi olarak açıklandı. YDT sınavına 131 bin 423 kişi başvururken, sınavı geçerli olan kişi sayısı 109 bin 593 kişi olarak açıklandı.

2018 ÜNİVERSİTE EĞİTİM-ÖĞRETİM DÖNEMİ

Tercihlerin açıklanmasından sonra kayıt işlemleri başlarken 2018 yılında üniversiteler ne zaman açılacak, sorusunu soranlar için YÖK’ten gelen açıklamaya göre resmi açılış tarihi 24 Eylül 2018. Üniversiteler bir hafta önceden veya bir hafta sonrasından eğitim-öğretim dönemini başlatıyor.

KAYIT İÇİN GEREKLİ BELGELER

YKS yerleştirme sonuç belgesi, lise diploması veya yeni tarihli mezuniyet belgesi, nüfus cüzdanının onaylı örneği, ikametgah, askerlik şubesinden alınacak “bir fakülte veya yüksekokula kaydolmasında askerlikçe bir sakınca olmadığına” dair belge, 12 fotoğraf, kayıttan önce belirlenip ilan edilecek diğer belgeler, üniversitelerin istediği belgeler. Bazı üniversiteler genel kayıt belgelerinin dışında belgeler de isteyebilir.

EK TERCİH VE YERLEŞTİRME DÖNEMİ NE ZAMAN?

Yükseköğretim programlarına kayıt işlemleri tamamlandıktan sonra boş kalan kontenjanlar üniversitelerce ÖSYM’ye bildirilecek. Yükseköğretim programlarının 2018- YKS sonuçlarına göre yapılan genel yerleştirme sonunda boş kalan veya kaydolmama nedeniyle dolmayan kontenjanlarına ÖSYM tarafından merkezî olarak Ek Yerleştirme yapılacak. Merkezî yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleştirilen adaylar, ek yerleştirme için başvuramayacak.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ