logo

Plüton’dan ilk yakın çekim görüntü

Plüton’dan ilk yakın çekim görüntü

pluton-ilk-yakin-cekim-goruntuAmerikan Uzay ve Havacılık Dairesi NASA, cüce gezegen Plüton’dan ilk yakın çekim ve yüksek çözünürlüklü fotoğrafı yayınladı.

Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi NASA, cüce gezegen Plüton’dan ilk yakın çekim ve yüksek çözünürlüklü fotoğrafı yayınladı.

Plüton’un üzerindeki kalp şeklindeki bölgeye ‘Tombaugh Regio’ adı verildi.

NASA, TSİ 21.00’da başlayan sunumda Plüton sisteminden elde edilen ilk veriler hakkında bilgi verdi. New Horizons ekibinin üyeleri, Plüton ve uyduları Charon ile Hydra hakkında bilgi sundu.

New Horizons ekibinin başında yer alan Alan Stern, uzay aracının Plüton’dan şu an 1,6 milyon kilometre ötede olduğunu ve taşıdığı yedi bilimsel donanımdan beş tanesinin gönderdiği bilgileri değerlendirdiklerini söyledi.

Stern, ‘son derece etkileyici ve aktif bir sistemle karşı karşıya olduklarını’ belirtti.

PLÜTON’UN KALBİ ‘TOMBAUGH REGIO’
NASA’nın sunduğu en detaylı fotoğraf, Plüton’un kalp şeklindeki bölgesinden geldi. NASA, bölgenin Plüton’un kaşifi Cylde Tombaugh’un ardından ‘Tombaugh Regio’ olarak adlandırıldığını açıkladı.

Buzul dağların bulunduğu bölge Tombaugh Regio’nun güneyinde kalıyor.

Moore, Plüton’un Güneş Sistemi’ndeki en genç yüzey oluşumlarından birini sunduğuna dikkat çekerek, ‘buzul gezegenlerde bir ilki tespit ettiklerini’ söyledi.
Plüton, büyük bir gök cisminin çekim gücü etkisi olmadan jeolojik canlılık gösteren ilk buzul gezegen.

Satürn veya Jüpiter uydularının ise ana gezegenlerin neden olduğu çekim gücü sayesinde jeolojik etki gösterdiği düşünülüyor.

‘CHARON’DA DEV KANYON VAR’
NASA, gelen ilk veriler arasında Plüton’un uydularından Hydra’nın ilk görüntüsünü de sundu. Piksel başına 3,6 kilometre olan fotoğrafta, uydunun ağırlıklı olarak katı buzdan oluşan bir yüzeye sahip olduğu belirtildi.

New Horizons ekibinden Hal Weaver, Hydra’nın 45×30 kilometre ölçülerinde olduğunu belirtti.

Charon, Plüton sistemindeki en aktif gök cismi olabilir.

Charon’un en ilginç özelliklerinden bir tanesi, fotoğrafın sağ üst ucunda dikkat çeken oluşum.
Burada, 6 ila 8 kilometre derinliğinde bir krater olduğu belirtildi. Benzer bir yapının, uydunun kuzeybatısında olduğu düşünülüyor.

Hürriyet

Paylaşın:
Etiketler: » » » »
#

SENDE YORUM YAZ