logo

RUSYA SURİYE’DE ATEŞKES İÇİN ANLAŞILDIĞINI AÇIKLADI

RUSYA SURİYE’DE ATEŞKES İÇİN ANLAŞILDIĞINI AÇIKLADI

Rusya, Suriye’de savaşan tarafların ateşkes başlatma konusunda anlaşmaya varıldığını açıkladı. Suriye’deki ateşkes anlaşmasında Rusya ve Türkiye garantör ülke olacak.

Recep Kenan/itvhaber.com

Rusya, Suriye’de savaşan taraflara ülke genelinde ateşkes başlatmaları amacıyla önerdikleri bir plan üzerinde mutabakata varıldığı, anlaşmanın 30 Aralık gece yarısından itibaren yürürlüğe gireceğini duyurdu.

Açıklamaya göre; Türkiye ile Rusya, Halep kent merkezinin doğusunda ilan edilen ateşkes ve yerel nüfusun tahliyesinden sonra, ateşkesin ülke genelinde yaygınlaştırılması için taraflara önerecekleri bir plan üzerinde mutabık kaldı.

TÜM BÖLGELERDE UYGULANACAK

Planın, Beşşar Esed rejimi ve rejim yanlısı yabancı terörist grupların (İran destekli Şii gruplar) muhaliflerle çatıştığı tüm bölgelerde uygulanması hedefleniyor.

BU GECE YARISI YÜRÜRLÜĞE GİRECEK

Ankara ve Moskova, mutabakat çerçevesinde, ateşkesin çatışan taraflar arasında bu gece yarısı yürürlüğe girmesi için çaba gösterecek.

TERÖR ÖRGÜTLERİ KAPSAM DIŞINDA

Suriye’de faaliyet gösteren terör örgütlerinin ateşkesin kapsamı dışında tutulacağının açıklandığı ateşkes anlaşmasının uygulamasında başarılı olması durumunda rejim ve muhalifler, Türkiye ile Rusya öncülüğünde, Astana’da siyasi müzakerelere başlayacak.

Rusya ve Türkiye, sürecin garantörlüğünü yaparak, müzakere sürecine, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 2254 nolu kararında öngörülen siyasi geçiş süreci çerçevesinde katkı sunmayı amaçlıyor.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ