logo

Saadettin Kaynak Ataşehir’de düzenlenen konserle anıldı

Saadettin Kaynak Ataşehir’de düzenlenen konserle anıldı

Türk Müziğinin en kıymetli isimlerinden olan Sadettin Kaynak Ataşehir Belediyesi Mustafa Saffet Kültür Merkezi Halit Akçatepe Sahnesi’nde düzenlenen bir konser ile anıldı.

Cumhurbaşkanlığı Türk Müziği Devlet Sanatçısı Recep Alper Çevirel’in yorumladığı Saddettin Kaynak şarkılarından oluşan anma konserini Sadettin Kaynak’ın oğlu Ömer Feyyaz Kaynak ve ailesi de izledi.
Ezgi Keteci Çevirel’in sunduğu etkinlikte Sadettin Kaynak’ın birbirinden değerli eserleri Recep Alper Çevirel tarafından yorumlandı.

Ömer Feyyaz Kaynak yaptığı kısa konuşmada anma konserini düzenleyen Ataşehir Belediyesi, Recep Alper Çevik ve emeği geçen herkese teşekkür ederek, “Yanık Ömer” adlı şarkının yazılış öyküsünü anlattı.

Sadettin Kaynak Kimdir?

Sadettin Kaynak 1895 yılında İstanbul’un Taşkasap semtinde doğdu. Karadeniz kökenli babası Ali Alâaddin Efendi ve annesi Havva Hanım’ın beş çocuğun en büyüğü olarak dünyaya geldi. Henüz 10 yaşında iken hafız olan Sadettin Kaynak, yine o yaşlarda babasını kaybetti.

Sadettin Kaynak, Birinci Dünya Savaşı sırasında Diyarbakır’da yedek subaylık yapıp, Cumhuriyet kurulduktan bir süre sonra da Sultan Selim Camii’ne önce ikinci, sonra da 1928 yılında baş imam oldu.

Dinî müzik ile din dışı müziği birlikte öğrenip icra etti. 1926 yılında; ilk bestesi olan hüzzam şarkısı “Hicran-ı Elem“i yazdı. İlahiden marşa, film müziğinden türküye kadar birçok alanda eser veren Sadettin Kaynak, ezanı Türkçe seslendiren ilk kişidir. 1940-1950 yılları arasında seksenin üzerinde film müziği besteleyen Kaynak, 1947’de hacca gitti. 1950 senesinde de Sultanahmet Camii imamlığı için talepte bulunup 2-3 yıl bu görevi yaptı.

Sadettin Kaynak’ın bestelediği “Çile bülbülüm çile”, “Ayrılık yaman kelime”, “Deli gönül gezer gezer gelirsin”, “Ağla gözlerim ağla”, “Telli turnam” gibi 42 ayrı makamda yazdığı 632 kadar eseri bulunmaktadır.

Paylaşın:
Etiketler: » » » »
#

SENDE YORUM YAZ