logo

‘Sendika Üyelik ve Çekilme İşlemleri E-Devletten Yapılsın’

‘Sendika Üyelik ve Çekilme İşlemleri E-Devletten Yapılsın’

Memurlara baskıların, bürokrasinin, israfların ve sendikal faaliyetlerin engellenmesine yönelik eylemlerin durdurulması için üyelik ve çekilme işlemleri e-devletten yapılsın.

Recep Kenan/itvhaber.com

Murat Çetin: “Kamu Görevlilerinin Sendika üyelik ve üyelikten çekilme işlemlerinin e-devlet üzerinden yapılması zaruri bir hal almıştır.”

Bağımsız Yerel Yönetim Çalışanları Hak Sendikası (Bağımsız Yerel Hak-Sen) Genel Başkan Yardımcısı Murat Çetin, memurlara yapılan baskıların, gereksiz bürokrasinin, kağıt-zaman israflarının ve sendikal faaliyetlerin engellenmesine yönelik eylemlerin durdurulması için memurların sendika üyelik ve üyelikten çekilme işlemlerinin e-devlet üzerinden yapılması gerekliliğine dikkati çekti.

Bağımsız Yerel Yönetim Çalışanları Hak Sendikası (Bağımsız Yerel Hak-Sen) Genel Başkan Yardımcısı Murat Çetin tarafından konu ile ilgili yapılan açıklamasında:

 “4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu’nun ilgili hükümlerine göre devlet memurlarının sendikalara üyelik ve üyelikten çekilme işlemleri fiziki ortamda yürütülmektedir.

Lakin 7 Kasım 2013 tarihinden itibaren 6356 sayılı Yasa’nın 19. Maddesi gereğince işçi sendikalarına üyelik işlemlerinin E-devlet üzerinden yapılmaya başlandığını, böylece işçiler ve işçi sendikaları için kolaylık getirildiğini, evrak, posta ve gereksiz bürokrasi işlemleri azaltıldığı aşikardır. Bu çerçevede Kamu Görevlilerine aynı kolaylığın sağlanması ile kurumlardaki çalışma barışının da artması sağlanacaktır.

Ancak memur sendikalarında ise durum böyle değildir. Bir kamu personelinin 3’er nüsha olarak doldurduğu üyelik ve üyelikten çekilme formları oldukça bürokratik işlemler gerektirmektedir. Hatta bazı belediyelerin İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğü çalışanları, kendilerine yakın gördükleri sendikaların üyelikten çekilme formu ile karşılaşınca, ilgili kanunda yeri olmadığı halde memurlardan bu formların kabul edilmesi için, sendika üyeliğinden çekildiklerine dair dilekçe isteyip istifa işlemlerini zorlaştırmaktadırlar.

Teknolojik ilerlemeyle beraber neredeyse bütün işlemler e-devlet üzerinden yapılabiliyorken, devlet memurlarının sendika üyelik ve istifa işlemleri hala fiziksel evrakla başvuru usulüyle yapılmaktadır. Yine, fiziksel olarak yapılan sendika işlemlerinin ciddi mobbing iddialarıyla anılması, devlet memurlarının sendika üyelik ve istifa işlemlerinin ivedilikle e-devlet üzerinden yapılması gerekliliğini zaruri hale getirmiştir.” Değerlendirmesini yaptı.

Çetin, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç’ a seslenerek; “e-devlet kolaylığının sağlanması ile kağıt israfı, sendikal ayrımcılık ve kurumlarda görevli memurlara yapılan baskı engellenecektir.” Dedi. Gerekli çalışmaları başlatılması için dijital dönüşüm ile ilgili ülkemizi hatırı sayılır bir seviyeye taşıyan, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Sn. Dr. Ali Taha Koç’un vakit kaybedilmeden harekete geçmesi gerektiğini belirtti.

Açıklamasının sonunda: “Tüm memur camiasına daha güzel günleri birlikte inşa edeceğiz” diyerek saygı ve selamlarını sundu.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ