logo

Salda Gölü’ne Millet Bahçesi Sosyal Medyayı Ayağa Kaldırdı

Salda Gölü’ne Millet Bahçesi Sosyal Medyayı Ayağa Kaldırdı

Türkiye’nin Maldivler’i olarak tanıtılan, Mars’ın yüzey özelliklerine sahip Burdur’daki Salda Gölü’ne Millet Bahçesi yapılması için 31 Temmuz’da TOKİ ihaleye çıkacağı iddiası tepkilere yol açtı.

Burdur’da bulunan Salda Gölü’ne Millet Bahçesi yapılması için 31 Temmuz’da TOKİ ihaleye çıkacak iddiaları üzerine sosyal medyada tepkilerin dile getirildiği paylaşımlar dikkat çekti.

Burdur’da bulunan Salda Gölü’ne Millet Bahçesi yapılması için 31 Temmuz’da TOKİ ihaleye çıkacak. Bu yapılaşmanın Mars’ın yüzey özelliklerine sahip dünyadaki iki yerden biri olan Salda Gölü’nü yok edeceği iddiaları var. Sosyal medya ayağa kalktı mimarlardan açıklama geldi.

Salda Gölü nerede? Salda’ya Millet Bahçesi ihalesi ortalığı ayağa kaldırdı

Burdur’un Yeşilova ilçesinde, ormanla kaplı tepeler, kayalık araziler ve küçük alüvyal ovalarla çevrili hafif tuzlu karstik bir göl olarak bilinen Salda Gölü’nün ihalesi, 31 Temmuz tarihinde yapılacak. Sosyal medyada geniş yankı uyandıran bu ihaleye Mimarlar Odası Antalya Şubesi itiraz ederek, ihaleye katılmayı düşünen firmalara, ‘Katılmayın’ çağrısında bulundu.

Halen askıda olan imar planlarının askıdan inmesinden sonra iptali istemiyle de yargıya başvurulacağı belirtilen açıklamada, “Projenin ve imar planlarının iptali halinde mağdur duruma düşülmemesi için ihaleye katılmaması halkımız adına beklentimizdir” denildi.

Özel koruma alanı: Salda Gölü’nün Sit Alanı ve Özel Çevre Koruma Alanı (ÖÇK) olduğuna dikkat çekilen açıklamada, her ölçekteki imar planları kesinleşmeden, nedeni açıklanamaz bir acelecilikle, kentsel tasarım projeleri ve yapılaşmaya ilişkin uygulama projeleri de yapılmadan ihaleye çıkıldığı öne sürüldü.

EKOSİSTEM ZARAR GÖRECEKTİR: İhaleye çıkılan alanın 140 bin 496 metrekare olduğu belirtilerek, “E=0.20 emsal ile alana, açık alan düzenlemeleri hariç 28 bin 100 metrekare kapalı alan yapılabilecektir ki, ÖÇK ilan edilen bu alan için çok yoğun bir yapılaşmadır. Bu yoğun yapılaşma ve dolayısı ile burayı kullanacak insan yoğunluğu nedeniyle su kuşları yaşama ortamı olarak uluslararası öneme sahip Salda Gölü çevresindeki ekosistem, flora ve fauna büyük zarar görecektir” denildi.

VALİLİKTEN SALDA GÖLÜ AÇIKLAMASI

Tepkiler sürürken gözlerin çevrildiği Burdur Valiliği’nden açıklama geldi. Burdur Valisi Hasan Şıldak şunları söyledi:

-“Salda Gölü, Sayın Cumhurbaşkanımızın da talimatıyla Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edildi. Bu zaten başlı başına gölün korunması ve temiz kalması için en garantili sistemi ifade ediyor.

-Bu sistem sayesinde hem korunan, temiz kalan, hem de turizme hazırlanan bir Salda’yı önümüzdeki yıldan itibaren çok daha iyi seviyede göreceğiz.

-Millet Bahçesi ve Halk Plajı yaklaşık 150 bin metrekarelik bir alanı kaplıyor. Tamamen ahşap imalatlarla çevreye saygılı, en küçük bir çevre kirliliğine yol açmayacak şekilde özenli bir mimari ve projelendirmeyle burada hizmet verecek. Bu anlamda hiç bir sorun yaşamayacağız. Salda Gölü her zaman temiz kalacak.”

ÇEVRECİLER NE DİYOR?

Salda Gölü’ne yapılmak istenen millet bahçesiyle ilgili konuşan Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Bilim Kurulu Üyesi Yard. Doç. Dr. Erol Kesici şunları söyledi:

-Salda Gölü’nün güzelliğini sağlayan biyo-mineraller, canlı bir oluşum bu. Dünyada iki noktada böylesi bir oluşum var. Böylesi bir alana millet bahçesi yapmanın amacı nedir? Millet bahçesi yapmakla buraya daha fazla turist çekemezsiniz. Bu şekilde insanları bilinçsizce alana doldurursanız beş yıl para kazanırsınız ama 5 yılın ardından burası yok olur ve ortaya bütün doğal değerleri yok edilmiş çirkin bir alan kalır.

KAMUOYUNDAN TEPKİ YAĞIYOR

Salda Gölü’ne yapılması planlanan millet bahçesinin doğa katliamına neden olacağını belirten çevreciler, sosyal medyadan #Saldayadokunma hastag’iyle tepki göstererek söz konusu projenin durdurulmasını istedi.

SALDA GÖLÜ NEREDE?

Burdur‘un Yeşilova ilçe merkezine yaklaşık 4 km mesafede bulunan Salda Gölü, 44 kilometrekarelik bir alana yayılıyor. Yeşilova ilçesi, Doğanbaba ve Kayadibi köyleriyle çevrili olan Salda Gölü, 184 metreye varan derinliğiyle Türkiye’nin en derin gölleri arasında yer alıyor.

GÖLÜN DİBİ DE KIYILARI DA BEYAZ BİR RENK

Göller Bölgesi içinde yer alan göl, stromatolik kayaçlar adı verilen kireçtaşına benzer bir yapıdan oluşuyor. Mars’ın yüzeyinde de görülen bu kayaçlar gölün yapısında magnezyum üretmesini sağlıyor. Bu yüzden gölün dibi de kıyıları da beyaz bir renge sahip.

ŞİFALI YÖNLERİ VAR

Tektonik bir krater gölü olan Salda Gölü’nün suyu ve kumunun yapısında soda, kil ve magnezyum bulunduğu için bunlar bazı cilt hastalıklarına iyi geliyor. Yaz aylarında suların çekilmesiyle gölün ortasından görülmeye değer 7 beyaz ada ortaya çıkıyor.

KRİTİK TÜRLERE EV SAHİPLİĞİ YAPIYOR:
Özel koruma alanı olan Salda Gölü’nde 61 familyaya ait 301 sucul ve karasal bitki türü bulunuyor. Gölün arka kısmında kalan karaçam ormanı tavşan, tilki, keklik gibi canlılara ev sahipliği yapıyor. Bu da tabiat alanını daha da güzelleştiriyor. Türkiye’nin en temiz dünyanın en temiz beşinci gölü olarak gösterilen Salda 1989’dan beri koruma altında bulunuyor.

MARS ÖZELLİĞİ İLE SIRADIŞI:
Salda Gölü, dünyada Mars gezegeninin yüzey özelliklerini (magnezyum yüklü beyaz kayalar) taşıyan dünyadaki iki bölgeden biri. Çevreciler Salda Gölü’nde yapılaşmanın ekosistemi bozacağını ve bu eşsiz özelliğinin yok olacağını belirtiyorlar.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ