logo

Soğanlık Camii ve Meydan Düzenlemesi Temeli Atıldı

Soğanlık Camii ve Meydan Düzenlemesi Temeli Atıldı

Selçuklu mimarisinin modern yorumuyla tasarlanan Kartal Soğanlık Merkez Camii, zemin altı otoparkı, meydan düzenlemesi ve sosyal donatı alanlarının temel atma töreni gerçekleştirildi.

Kartal Soğanlık Merkez Camii (7 bin kişi kapasiteli), zemin altı otoparkı, meydan düzenlemesi ve sosyal donatı alanlarının temel atma töreni gerçekleştirildi.

BAŞKAN UYSAL: SOĞANLIK CAMİİ HER YÖNÜYLE ÖRNEK OLACAK

Selçuklu mimarisinin modern yorumuyla tasarlanan proje, Kartal’ın simge eserlerinden birisi olacak. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, Kartal’da 7 bin kişinin aynı anda namaz kılabileceği “Soğanlık Camii ve Zemin Altı Otoparkı Temel Atma Töreni”ne katıldı. Yeni projenin temeli okunan dualar eşliğinde atıldı. Temel atma töreni sonrası vatandaşlara kavurma ve pilav dağıtıldı. Ayrıca mehteran ekibi mini bir konser verdi.

Törene Uysal’ın yanı sıra Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, AK Parti İstanbul İl Başkanı Bayram Şenocak, AK Parti İstanbul Milletvekilleri Osman Boyraz, İsmet Uçma ve Eyüp Özsoy, AK Parti Kartal İlçe Başkanı Gürkan Akyol, Kartal İlçe Müftüsü Mustafa Baytar, Soğanlık Merkez Camii Dernek Başkanı Ali Öcal ile çok sayıda davetli katıldı.

TÜM İMKANLARIYLA KÜLLİYE ŞEKLİNDE OLACAK

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin yapımını üstlendiği Kartal Soğanlık Yeni Mahalle’de yapılacak cami, meydan, zemin altı otopark ve sosyal donatıların olduğu projenin temel atma töreni Kuranı Kerim tilavetiyle başladı. Törende konuşan Başkan Mevlüt Uysal, projenin bir külliye şeklinde olacağının altını çizdi. Projenin örnek bir eser olacağını kaydeden Uysal, “Burada Büyükşehrimiz bir şey yapalım demiş, örnek bir şey olsun denilmiş çok güzel olmuş. Altında 126 araçlık otopark. Üzerinde 7 bin kişinin namaz kılabileceği cami, kuran kursu. Yine görevlilerimizin lojmanları taziye evi, önünde çay ocağı olan güzel bir yer olacak. Mahallede bütün işleri görebilecek burada bir alan. Camilerimiz de aslında toplumumuzun çimentosu derler ya bir araya geldiği buluştuğu yerler. Camilerimiz toplumumuzun bir araya geldiği dertleştiği sohbet ettiği mahallenin sorunlarını konuşabildiği yerler. O yerler olduğu zaman o mahallede sıkıntılar her zaman daha çabuk çözülür. İnşallah bu cami öyle bir cami olacak” dedi.

SELÇUKLU MİMARİSİNE UYGUN YAPILACAK

Caminin örnek bir mimariyle yapıldığını söyleyen Başkan Uysal sözlerini şöyle sürdürdü: “Bizim kendi öz kültürümüzü geçmişimizi yansıtan Selçuklu mimarisiyle güzel bir proje hazırlanmış. Projeyi hazırlayan ekibimize de mimarımıza da teşekkür ediyorum. Burası örnek bir yer olursa yine buralarda yıkılıp yapılması gereken birçok cami var. Onlar da bu şekliyle buranın güzel örneğine benzeyen şekliyle yapılır ve daha güzel eserler çıkar. Onun için mimarisi de önemli içinde bulunması gereken içerisine ilave edilmesi gereken yapılar da önemli. Bu manada örnek bir yer olacak burası” diye konuştu.

Şimdi diyeceksiniz ki ‘Başkanım dernek başkanımız Ali Beye Büyükşehir olarak destek çıktınız, diğer yerler de talep ederse?’. Bütün sevapları Büyükşehre bırakmayın. Burada sevap işlemek isteyenleri sevaptan mahrum etmeyelim. Çok mecbur kalırsak yardım ederiz bir köşesinden tutarız. Ama mahallede geçmişi adına, anası babası adına cami yaptırmak isteyenlere de fırsat verelim ki onlar da bu sevaptan nasibini alsın. Dernek yöneticilerimize buradaki oturanlara o manada görevler düşüyor. Ancak mecbur kalındığında, o imkanlar olmadığında her zaman biz yanınızdayız. Camiler bizim çimentomuz. Toplumumuzu birleştiren yerlerimiz. Bu cami için emeği geçenlere canı gönülden teşekkür ediyorum.”

BAŞKANLIK SİSTEMİ İLE YENİ DÖNEMDE İŞLER DAHA HIZLI YÜRÜYECEK

Başkan Mevlüt Uysal, yeni dönemde Başkanlık Sistemi ile bürokratik engellere takılmadan işlerin daha hızlı yürüyeceğini belirtti. Cami dernek başkanının yetersiz olan caminin yeniden yapılması geçmişte çok mücadele verdiğini ifade eden Uysal, “Hepimiz biliyoruz ki camilerimizi kendi bulunduğu bölgede hayır işlemek isteyen birçok insan bir köşesinden tutup yaptırabilir. Ama burada ilçe belediyemiz buna yardımcı olmak yerine yokuş yapınca iş sarpa sarmış. Büyükşehrimiz bu manada işi sahiplenmiş. Ben bu konuda emeği geçen Büyükşehir Meclis Üyelerimize, ilçe başkanımıza canı gönülden teşekkür ediyorum. Burada o dönemde görev yapan Büyükşehir Belediye Başkanımız Kadir Bey’e de teşekkür ediyorum.

Cami dernek başkanımız çok emek çekti, üzüldü, sevindi. Yeni bir döneme geçtik, başkanlık sistemi. Dernek başkanımıza diyoruz ki yeni sistemden sonra artık iş yaparken öyle bürokratik engellere takılmayacağız, işler daha hızlı yürüyecek. Yeni dönem şu anda hükümetimizden, bakanlıklarımızdan başladı daha sonrasında belediyelerde ve bütün kamu kurumlarında işler çok daha hızlı yürüyecek çok daha hızlı yapılacak. Bu cami dernek başkanımızın harekete geçtiği 10 sene öncesine göre çoktan bitmiş olması gerekirdi. O tür şeyler işi bir hayli aksatmış. İnşallah yeni sistem buraların da hızlanmasına vesile olacak” şeklinde konuştu.

Kartal’da uzun süre görev yapan ve şu anda Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nı yürüten Mehmet Sekmen’in Kartal’da özlendiğini kaydeden Başkan Uysal sözlerini şöyle tamamladı: “Aramızda misafir Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanımız var. Burada uzun süre görev yaptı emek çekti. Hala sizin buradaki emekleriniz hizmetleriniz buralarda özleniyor. Çünkü mevcut yönetimde herhalde bu manada sıkıntı var. Burada bu sıkıntıyı yaşayanlar işe sahip çıkarsa buranın kaderi değişir. İnşallah buranın da ilçe belediyesine, bu tür bir şey yapılırken işe nasıl zorluk çıkartırım değil de işin bir köşesinden nasıl tutarım nasıl destek veririm diye bakan bir yönetim kısa zamanda gelir. Bu sizin gayretinizle, emeğinizle olur.”

SEKMEN: SOĞANLIK CAMİSİ HAYALİMİZDİ

Temel atma törenine katılan Kartal eski belediye başkanı şimdi Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen ise, “Mescitleri Allaha iman eden ve ahirete inanan insanlar imar eder buyuruluyor. Bugün burada bir mabedin temel atma merasiminde bulunuyoruz. Hep hayalimizdi, acaba Soğanlık’a böyle dört başı mamur otoparkıyla kuran kurslarıyla bir yer yapılabilir mi diye, bugün bunu görmenin mutluluğunu ve bahtiyarlığını yaşıyoruz. Başta İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımıza ve ekibine teşekkürleri bir borç biliyorum. Eğer Büyükşehrimiz olmasaydı ne bugün Cuma kılınan mabet olabilirdi ne de böyle bir merasim yapılabilirdi. En kısa zamanda bitirilmesi dileğiyle sevgi ve saygılarımı arz ediyorum” dedi.

ÖCAL: SOĞANLIK HALKINA NE KADAR ÖNEM VERİLDİĞİNİN GÖSTERGESİ

Soğanlık Merkez Camii Dernek Başkanı Ali Öcal yaptığı konuşmada, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ve Başkan Mevlüt Uysal’a çok teşekkür ederek, “Bugün Soğanlık tarihi günlerinden bir günü yaşıyor. Bugün heyecanımız dorukta. Yıllardır yılı beklediğimiz an gelmek üzere. Yıllarca cemaatimiz cami dışında namaz kılmak zorunda kaldı. Yağmurun çamurun altında namaz kılmak zorunda kaldı. Bütün bunları dikkate alan derneğimiz Büyükşehrimize başvurdu. Büyükşehrimiz bizleri kapıları sonuna kadar açtı. Büyükşehrimize son derece minnettarız, müteşekkiriz. Onların hakkını hiçbir şekilde ödeyemeyiz. Allah onlardan razı olsun ve kıyamete kadar da bu camide yapılacak dualardan hisselerini almalarını nasip etsin. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımız burada bizim başımızın tacı. Başkanımızın bu projenin altında imzası olması onun onayı alınması bizim için çok büyük bir mutluluk. Soğanlık’a 22 Trilyona yakın bir yatırımın yapılması, Soğanlı halkına bunun layık görülmesi, Soğanlık halkına ne kadar önem verildiğinin açık tezahürüdür” diye konuştu.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ