logo

Taksim Camii Erdoğan İle Kılınan Cuma Namazı Sonrası İbadete Açıldı

Taksim Camii Erdoğan İle Kılınan Cuma Namazı Sonrası İbadete Açıldı

Mimarlar Şefik Birkiye ve Selim Dalaman imzalı projeyle 17 Şubat 2017 günü temeli atılan Taksim Meydanı’ndaki cami cuma namazının kılınması ile cami ibadete açıldı.

Recep Kenan/itvhaber.com

İlk ezan okunan Taksim Camii Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın katılımıyla cuma namazının kılınması ile ibadete açıldı.

Mimarlığını Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nin Mimarı Şefik Birkiye ile Selim Dalaman’ın yaptığı Taksim Camii, Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla bugün ibadete açıldı. Camide ilk ezan okundu, ilk namaz kılındı. Başkan Erdoğan cuma namazı sonrası Taksim Camii’ne Kur’an-ı Kerim hediye etti.

İSTNABUL VALİSİ VE İBB BAŞKANI AÇILIŞTA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleşen Taksim Camii açılışına TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu katıldı.

yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında sosyal mesafeye uygun şekilde maske kullanılarak kılındığı kaydedilen Cuma namazı, camiye alınmayan vatandaşlar, dışarda kalan vatandaşlar Taksim Meydanı’nda kıldı.

 “TAKSİM CAMİİ, İSTANBUL’UN SEMBOLLERİ ARASINDAKİ SEÇKİN YERİNİ ALMIŞTIR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Taksim Camii açılış programında yaptığı konuşmada, “Mimarisiyle tarihî Beyoğlu’na uyumu yanında, mühendislik yöntemiyle de ülkemizde ve dünyada sayılı projeler arasında yer alan camimiz İstanbul’un sembolleri arasındaki seçkin yerini elhamdülillah şimdiden almıştır” dedi.

Temeli 2017 yılında atılan Taksim Cami Şefik Birkiye ve Selim Dalaman imzalı projeyle 2 bin 482 metrekarelik alanda inşa edildi.

9 metre 45 santimetre yüksekliği ile Türkiye’deki en yüksek mihraplardan birine sahip olma özelliğini taşıyan caminin kapalı ibadet alanında 2 bin 250 kişi aynı anda namaz kılabilecek.

YÜKSEKLİĞİ 20.70 METRE

Ana girişi ile birlikte toplamda 4 girişi bulunan Taksim Caminin zemin üstü bina yüksekliği 20.70 metre, ana kubbe yüksekliği 9.6 metre, kubbe çapı ise 28 metre.

12 bin 574 metre kare toplam kapalı alanı olan camide 165 araçlık 3 katlı otopark bulunsan Taksim Camiinin girişi, abdesthaneleri, zemini ve tavanında 8 köşeli Selçuklu motiflerine de yer verildi.

Kubbe kaplamalarında kullanılan titanyum-çinko alışımının özel olarak getirtildiği projede, 3 bin metrekare titanyum çinko alaşımı ile kubbe ve çatı kaplaması yapılırken, cephelerde kullanılan mermerler ise Bursa ocaklarından seçilmiş olan Emparador Light ve Antalya Demre ocaklarından seçilmiş olan Aero Cream taşlarından oluştu.

KÜLTÜR SANAT ETKİNLİKLERİNE EV SAHİPLİĞİ YAPACAK

Taksim Camisi, 2 bin 482,46 metrekare toplam inşaat alanı, 33 metre kubbe yüksekliği, 2 şerefiyeli 64,80 metre minaresi, 10 bin metrekare otopark alanı, 4 bin kişi ibadet alanı, bin 800 metrekare bodrum ve zemin katlarda salon, sergi salonu, kütüphane ve aşevi mekanları bulunuyor.

Paylaşın:
Etiketler: » » » »
#

SENDE YORUM YAZ