logo

Tapu Sorgulamaya Kanal İstanbul Kısıtlaması Mı Geliyor?

Tapu Sorgulamaya Kanal İstanbul Kısıtlaması Mı Geliyor?

İBB ve ilçe belediyeler arasında İstanbul sınırları içerisinde gayrimenkullerin durum sorgulamasına imkân veren protokolün 31 Ocak’tan itibaren kısıtlanacağı iddia ediliyor.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ile İBB ve ilçe belediyeler arasında İstanbul sınırları içerisinde bulunan gayrimenkullerin durum sorgulamasına imkân veren protokolün, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından 31 Ocak’tan itibaren kısıtlanacağı iddia ediliyor.

Kanal İstanbul projesine itirazlar ve tartışmalar sürerken Kuveytli r şirketin 53 dönüm, Suudi Arabistanlı bir iş insanın 9 dönüm arazi aldığının ortaya çıkmasının ardından Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü belediyelerin tapu bilgilerine ulaşımına kısıtlama getirdiği iddiaları gündeme geldi. İddiaya göre, Kanal İstanbul güzergahındaki mülkiyet değişiklikleri, bakanlık izin ve imkân verirse öğrenilebilecek.

Cumhuriyet’ten Zehra Özdilek’in haberine göre, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ile İBB ve ilçe belediyeler arasında İstanbul sınırları içerisinde bulunan gayrimenkullerin durum sorgulamasına imkân veren protokol, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından 31 Ocak’tan itibaren kısıtlanıyor.

İddialarda, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından alınan komisyon kararında; “Belediyelerin kullanımına açılan belediye görev alanı dışında taşınmaz sorgulama yetkileri ile kayıtlarda bulunan şerh /beyan/irtifak, muhtesat/teferruat/eklenti, rehin ve buna bağlı diğer verilerin kullanılmasına yönelik yetkilerin 31/01/2020 tarihi itibari ile gerçek ve tüzel kişi sorgulama, zemin sorgulama, hissedar sorgulama, pasif parsel sorgulama, pasif malik sorgulama yetkilerinin ise 01/07/2020 tarihinde genel müdürlüğümüz ile belediyeler arasında imzalanan TAKPAS protokolünün ‘Tarafların yetki ve yükümlülükleri’ başlıklı 5.4. maddesi ile aynı protokolün ‘Sorgulama kriterleri” başlıklı 7.2. maddesi kapsamında  kapatılarak…” denildiği kaydediliyor.

Belediyeler, TAKPAS protokolü kapsamında tapu bilgilerini sorgulayabiliyorlar ve güncel değişiklikleri görebiliyorlardı. Bu imkân çerçevesinde Kanal İstanbul tartışmalarına yönelik gayrimenkul toplayanlar açıklanmıştı. Ayrıca İBB proje bölgesindeki mülkiyet haritasını paylaşmıştı. Şimdi bu karar ile sadece İçişleri Bakanlığı belediyeler linki kullanılacak ve bakanlık imkân verirse veriler alınabilecek.

TAPU VE KADASTRO’DAN KANAL İSTANBUL AÇIKLAMASI: TAPU SORGULAMA KISITLANMIYOR, AKSİNE YETKİLERİ GENİŞLİYOR

Kanal İstanbul için “Bakanlık tapu sorgulamalarına kısıtlama getiriyor” iddiası Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından yalanlandı. Yapılan açıklamada “Veri paylaşımında bir kısıtlama getirilmediği gibi bilakis belediyelerin yetkileri genişletilerek ilave işlem yapma yetkisi ve bürokrasiyi azaltma imkanı sağlanmıştır” denildi.

BELEDİYELERİN YETKİSİ GENİŞLETİLDİ

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, “Veri paylaşımında bir kısıtlama getirilmediği gibi bilakis belediyelerin yetkileri genişletilerek ilave işlem yapma yetkisi ve TKGM birimleri ile yürüttükleri faaliyetler açısından bürokrasiyi azaltma imkanı sağlanmıştır. Bu çerçevede başta İstanbul Büyükşehir Belediyesi olmak üzere 230 belediye yeni uygulama (Web Tapu) ile hiçbir kısıtlamaya tabi olmadan eskiden olduğu gibi genişletilmiş yetkilerle veri paylaşımı yapmaya başlamıştır. Ocak ayı sonunda tüm belediyelerin bu uygulamaya geçmesi hedeflenmektedir.” İfadeleri kullanıldı.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ