logo

Tarihi Hasanpaşa Gazhanesi ‘Müze Gazhane’ Olarak Kent Yaşamında

Tarihi Hasanpaşa Gazhanesi ‘Müze Gazhane’ Olarak Kent Yaşamında

1891 yılında Anadolu Yakası’nın havagazı ihtiyacını karşılamak amacıyla kurulan Tarihi Hasanpaşa Gazhanesi İBB tarafından restorasyonu tamamlanarak Müze Gazhane oldu.

Recep Kenan/itvhaber.com

İBB tarafından restorasyonu yapılan Tarihi Hasanpaşa Gazhanesi, yeni bir konseptle kentin kültür-sanat yaşamına Müze Gazhane olarak kazandırıldı.

Mahallelinin uğraşı ile AVM olmaktan kurtulan, 26 yıldır yarım kalan Tarihi Hasanpaşa Gazhanesi, restorasyon tamamlanarak Müze Gazhane olarak hizmete girdi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından 2015 yılında restorasyon çalışmaları başlayan tarihi Hasanpaşa Gazhanesi, yeni dönemde hızlanan çalışma sonuçlandırılarak, yeni bir konseptle kentin kültür-sanat yaşamına Müze Gazhane olarak kazandırıldı.

Tarihi Hasanpaşa Gazhanesi, bundan böyle kültüre, sanata, bilime ışık olacak. Müze Gazhane’nin bu muhteşem tarihi atmosferde sunduğu deneyimlerle, tüm İstanbul’da sosyal hayatın merkezi haline gelecek.

Zamanında İstanbul’un karanlık sokaklarını aydınlatmak için kurulan Hasanpaşa Gazhanesi bugünden itibaren İstanbulluların kültürel ve sosyal hayatına ışık saçacak.

Bir asır boyunca İstanbul’a hizmet veren, sonra atıl bırakılan tarihi Hasanpaşa Gazhanesi’nin restorasyonu tamamlanarak  İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu tarafından  hizmete açıldı.

Müze Gazhane olarak düzenlenen  tarihi Hasanpaşa Gazhanesi alanında; iklim ve karikatür müzesi, bilim merkezi, sergi alanları, tiyatrolar, kütüphaneler ve sosyal alanlar yer alıyor.

Toplam 31 bin 500 metrekarelik bir alanı kapsayan 130 yıllık endüstri mirasında; iklim ve karikatür müzesi, bilim merkezi, sergi alanları, tiyatrolar, kütüphaneler, oyun ve etkinlik alanı ile diğer sosyal alanlar yer alıyor.

TARİHİ HASANPAŞA GAZHANESİ:

Osmanlı endüstriyel mirasının önemli örneklerinden biri olan Hasanpaşa Gazhanesi, 1891 yılında Anadolu Yakası’nın havagazı ihtiyacını karşılamak amacıyla açıldı. 1993 yılında İstanbul’da doğalgazın kullanılmaya başlamasıyla üretime son vererek atıl halde bırakıldı. Gazhane’de İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından 2015 yılında başlatılan restorasyon çalışmaları, yeni dönemde tamamlandı.

Paylaşın:
Etiketler: » » » »
#

SENDE YORUM YAZ