logo

TBMM Genel Kurulda 27. Dönem Meclis Başkanını Seçiyor

TBMM Genel Kurulda 27. Dönem Meclis Başkanını Seçiyor

TBMM Genel Kurulu saat 14.00’te 5 adayın yarıştığı Meclis başkanlığı seçimi için toplandı. Genel Kurul’da 27. Dönem Meclis Başkanlığı seçimi için oylamalar başladı.

Recep Kenan/itvhaber.com

Yeni Meclis Başkanı kim olacak? TBMM üyeleri Genel Kurulda bu sorunun yanıtını arıyor. Saat 14:00’da başlayan TBMM Genel Kurulu’nda başlayan seçimle milletvekilleri Meclis Başkanlığı görevine gelecek ismi belirleyecek.

TBMM 27. Dönem Meclis Başkanı seçimi için partiler tarafından aday gösterilen isimler Binali Yıldırım, Erdoğan Toprak, Meral Danış Beştaş, Hayrettin Nuhoğlu ve Nazır Cihangir İslam oldu.

Geçici Başkan Durmuş Yılmaz başkanlığında toplanan Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu, 5 adayın yarıştığı 27. Dönem Meclis Başkanlığı seçimi için oy kullanmaya başladı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi bugün 28. Başkanını seçiyor. Meclis genel kurulunda

5 isimin başkanlık için yarıştığı Türkiye Büyük Millet Meclisi, 27. Dönem Meclis Başkanlığı seçimi için MHP aday göstermedi. MHP, AK Parti adayını destekleyeceğini duyurdu.

27.DÖNEM TBMM MECLİS BAŞKANI ADAYLARI

TBMM 27.Dönem Meclis Başkanı adayları:

AK Parti adayı İzmir Milletvekili Binali Yıldırım, CHP adayı İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, HDP adayı Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, İYİ Parti adayı İstanbul Milletvekili Hayrettin Nuhoğlu ve Saadet Partisi İstanbul Milletvekili Nazır Cihangir İslam.

TBMM BAŞKANLIĞI İÇİN DÖNEMDE İKİ SEÇİM

TBMM İçtüzüğüne göre, Başkanlık için bir yasama döneminde iki seçim gerçekleştiriliyor. İlk seçilenin görev süresi iki, ikinci devre için seçilenin görev süresi üç yıl oluyor.

İLK 2 OYLAMADA SALT ÇOĞUNLUK, SON TURDA 301 OY

TBMM Başkanlığı seçimi gizli oyla yapılıyor. İlk iki oylamada seçilebilmek içi üye tamsayısının üçte ikisi kadar yani 400 oy almak gerekiyor. İki turda bu oy alınamadığı takdirde üçüncü oylamada üye tamsayısının salt çoğunluğu kadar yani 301 oy yeterli oluyor.

301 BULUNAMAZSA 4. TURDA ENÇOK OY ALAN

Üçüncü oylamada da salt çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamada en çok oy alan iki aday için dördüncü oylama yapılacak; dördüncü oylamada en fazla oy alan milletvekili Başkan seçilecek.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ