logo

TBMM Toplandı, Milletvekilleri Yemin Ediyor

TBMM Toplandı, Milletvekilleri Yemin Ediyor

tbmm-baskan-yeminTBMM, 25. Dönem ilk toplantısını için yapıyor. Yeni seçilen milletvekillerinin yemin etmesi başlayacak süreçyeni TBMM başkanının seçilmesiyle devam edecek.

Recep Kenan/itvhaber.com

7 Haziran’da yapılan 25. Dönem Milletvekili Genel Seçimlerinde seçilen vekillerden oluşan 25. dönemparlementerler bugün yemin ediyor.

TBMM 25. Dönem ilk Genel Kurulu en yaşlı milletvekili 77 yaşındaki CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal’ın geçici başkanlığında toplandı.  Başkanlık Divanı’nda ise 3’ü AK Parti 3’ü de HDP’den olmak üzere Meclis’in en genç 6 üyesi dönüşümlü olarak katip üyelik yapıyor.

İlk Yemin Baykal’dan

Cumhurbaşkanı recep Tayyip Erdoğan TBMM Genel Kurul toplantısına katıldı. TBMM Geçici Başkanı Deniz Baykal konuşması sonrasında ilk andı kendisi içti.

Oturuma, engelli Bursa milletvekili Bennur Karaburun and içmesi sonrası illerin alfabetik sırasına göre Adana’dan başlayarak milletvekilleri and içiyor.

TBMM Genel Kurulu’nda 25. Dönem ilk birleşimi yöneten deniz Baykal’ın yemin etmesinin ardından illerin alfabetik sırasına göre diğer milletvekillerinin yeminine geçildi. 550 vekilin yemin edeceği törenin yaklaşık 10 saat sürmesi bekleniyor.

Yeminden Sonra TBMM 26. Başkanını Seçecek

Yemin törenin ardından TBMM’nin 26. Başkanın seçileceği 10 günlük süreç başlayacak.

İlk 5 günde TBMM Başkanlığı adaylık başvuruları alınacak, ikinci 5 günde ise başkanlık seçimine geçilerek oylama turları yapılacak.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na aday olmak isteyen vekillerin, bugünden başlayarak 27 Haziran Cumartesi saat 24.00’e kadar başvurularını TBMM Başkanlık Divanı’na yapmaları gerekiyor. Başvuruların tamamlanmasının ardından Başkanlık seçiminin ilk turu 28 Haziran Pazar günü yapılacak.

Gizli oyla yapılacak TBMM Başkanlığı seçiminde ilk iki oylamada üye tam sayısının üçte ikisi olan 367 aranacak.

İlk oylamalarda 367 oranına ulaşılamaması durumunda üçüncü oylamada üye tam sayısının salt çoğunluğu olan 276 sayısı aranacak. Üçüncü oylamada adaylardan biri 276’ya ulaşamazsa, bu oylamada en çok oy alan iki aday için dördüncü tur oylama yapılacak ve en fazla oy alan aday Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na seçilecek.

Seçilen isim Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) 26. Başkanı unvanını alacak.

 Adaylıkta İlk İsim HDP’den

TBMM Başkanlığına ilk aday HDP Eş Genel Başkanı tarafından, “Dengir Mir Mehmet Fırat isimi üzerinde birleşildiği” şeklinde duyurulmuştu.

Dah önce Haluk Koç isminin öne dillendirildiği TBMM Başkanlığı adaylığında Geçici Başkan olarak 25. Dönem açılışını yapan Deniz Baykal isminin daha güçlü olarak konuşulduğu ifade ediliyor.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ