logo

Tunus Cumhurbaşkanı Başbakanı Görevden Aldı, Meclisi Kapattı

Tunus Cumhurbaşkanı Başbakanı Görevden Aldı, Meclisi Kapattı

Geçen hafta gösterilerin başladığı Tunus’ta “Darbe” olarak nitelenen, Cumhurbaşkanı Kays Said’in Meclisi kapatıp Başbakanı görevden almasıyla birlikte sokaklar karıştı.

Tunus‘ta geçen hafta başlayan gösteriler sonrasında dün gece yarısı Cumhurbaşkanı Kays Said, Başbakan Hişam el-Meşişi‘yi görevden aldığını duyurdu. Darbeyle birlikte askerler sokağa indi, Meclis ise kapatıldı.

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, ekonomik kriz, yolsuzluk, artan işsizlik, corona virüsü salgını nedeniyle zor günler yaşayan Tunus’ta Meclis’in tüm yetkilerini dondurduğunu ve milletvekillerinin dokunulmazlıklarını askıya aldığını açıkladı.

Tunus’ta seçimle göreve gelen Meclis Başkanı ve Nahda Hareketi’nin lideri Raşid Gannuşi ise Kays Said’in aldığı kararı anayasa ve devrime karşı bir darbe olarak nitelendirdi.

Tunus Cumhurbaşkanı Said’in açıklamasının ardından Said yanlıları Tunus sokaklarında destek yürüyüşleri düzenlerken, Said karşıtları kararları darbe olarak nitelendirdiği ve protesto ettiği belirtiliyor.

Tunus’ta son günlerde ekonomik sıkıntılar ve Covid-19 pandemisiyle mücadelede başarısız olunduğu gerekçesiyle, hükümetin istifası isteniyor ve protestolar düzenleniyordu.

Pazar gece yarısı Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, Başbakan Hişam el-Meşişi’yi görevden aldığını ve yeni bir ismi atayacağını dünyaya duyurdu. Meclis’in yetkilerini 30 gün boyunca donduran Cumhurbaşkanı Said, yayımladığı video mesajında bu kararı ülkenin içinden geçtiği olağanüstü koşullar nedeniyle almak zorunda kaldığını savundu. 63 yaşındaki siyasetçi ayrıca, milletvekillerinin dokunulmazlığını askıya aldığını, yürütme yetkilerini kendisinin üsteleneceğini ve yeni bir başbakan atayacağını belirtti.

Tunus’un birçok kentinde bir araya gelen binlerce kişi, koronavirüs (Covid-19) salgını ile mücadele eden ülkede giderek kötüleşen sağlık, ekonomik ve sosyal durumu protesto etmişti. Aralarında yaşlıların da bulunduğu gösterilerde, Tunus Başbakanı Hişam El-Meşişi’nin görevden alınması ve Tunus Halk Temsilcileri Meclisi’nin (ARP) dağıtılması talep edilmişti.

itvhaber

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ