logo

Türk Araştırmacılar Şahin ile Türeci’nin Kovid Aşısı Dünya Gündeminde

Türk Araştırmacılar Şahin ile Türeci’nin Kovid Aşısı Dünya Gündeminde

Dünyanın etkilendiği virüsün aşısını bulan Prof. Dr. Uğur Şahin ile eşi Dr. Özlem Türeci’nin Koronavirüs salgını ile mücadelede başarısı dünya ve ülke basını gündeminde yerini aldı.

Recep Kenan/itvhaber.com

Dünyanın önde gelen yayın organlarında haber olan Prof. Dr. Uğur Şahin ile eşi Dr. Özlem Türeci’nin Koronavirüs salgını ile mücadelede yeni bir aşama olacak Kovid 19 aşısı çalışmalarındaki başarısı ilgi görüyor.

KOVİD 19’DA YÜZDE 90 ÜZERİNDE BAŞARI ORANI

Bütün dünyanın  etkilendiği pandemi, Kovid-19 salgını ile mücadelede umut olan, yapılşan çalışmalarda yüzde 90 üzerinde başarı oranı yakalayan aşı ile öne çıkan Prof. Dr. Uğur Şahin ve Dr. Özlem Türeci’nin bulduğu aşı dünya gündemine oturdu.

KOVİD 19 AŞISINDA BAŞARI DÜNYA GÜNDEMİNDE

Kovid 19 aşısı çalışmalarındaki başarısını konu alan manşetle haber yapan İngiliz Times gazetesinden sonra yine İngiliz Guardian gazetesi “Aşının arkasındaki rüya takımı” başlığı ile Türk asıllı çifti gündemine aldı.

Prof. Dr. Şahin ile eşi Dr. Özlem Türeci, Amerikan New York Times, ‘COVID-19’u çözecek aşının arkasındaki karı-koca ekibi’ başlıklı haberle yer aldı.

KOVİD 19 AŞISI 2021’İN İLK 3 AYI İÇİNDE TÜRKİYE’YE GETİRİLEBİLECEK

Kovid-19 aşısı çalışmaları ile ilgili açıklama yapan Prof. Dr. Uğur Şahin, aşısının Kovid-19 aşısının 2021’in ilk 3 ayı içinde Türkiye’ye aşı getirilebileceğini, Sağlık Bakanlığı tarafından ihtiyaç talebi olduğunu ve zamanını bildirirse Türkiye için de yeterince aşı ayrılabileceğini söyledi.

Türkiye’nin 3. faz çalışmalarında yer aldığı için öncelikli ülkelerden olduğun altını çizen, 2021 yılı bitmeden yaklaşık 1.5 milyar doz aşı üretileceğini söyleyen Prof. Dr. Şahin, “Sağlık Bakanlığı ile protokol sağlarsak 2021’in ilk üç ayında Türkiye’ye de aşı dozlarını getirmeye imkân olur. Türkiye için de yeterince aşı ayırmayı istiyoruz” dedi.

TÜRKİYE KÖKENLİ İKİ BİLİM İNSANININ KORONAVİRÜS AŞISINDA BAŞARISI

Türkiye kökenli iki bilim insanı çalışmasıyla koronavirüs aşısında başarıya ulaştığını açıklayan ilk şirket ABD merkezli Pfizer ile birlikte geliştirdikleri koronavirüs aşısında yüzde 90 başarıya ulaştıklarını açıkladı. Almanya merkezli BioNTech şirketi, aileleri Türkiye’den Almanya’ya göçmüş Özlem Türeci ve Uğur Şahin tarafından 2008’de kuruldu.

25 YILDA GELİŞTİRDİKLERİ YÖNTEMLE KOVİD AŞISI ÇALIŞMALARINA BAŞLADILAR

Ganymed şirketinde modifiye edilmiş genetik kodlarla bağışıklık sistemine kanserle mücadele, bağışıklık sistemi, kanserli hücreleri vücuda giren bir virüs gibi algılayarak onları ortadan kaldırmaya çalışıyor. BioNTech şirketinde de mRNA teknolojisini kullanarak aşı alanında bir devrim yapmayı hedefleyen çift, şimdi bu yöntemi koronavirüs aşısı için kullanıyor. Prof. Dr. Uğur Şahin birlikte çalıştığı Dr.Özlem Türeci çifti, koronavirüs salgını küresel bir pandemiye dönüşmeden önce bunun gerçekleşeceğini öngörerek 25 yıldır geliştirdikleri bu yöntemle derhal aşı çalışmalarına başlamaları gerektiğine karar vermiş

UĞUR ŞAHİN KİMDİR?

Prof. Dr. Uğur Şahin birlikte çalıştığı Özlem Türeci ile evli ve 19 Eylül 1965 İskenderun doğumlu. 4 yaşında ailesiyle Almanya’ya gitti. Ailesi Köln’de Ford fabrikasında çalışıyordu. Prof. Şahin, daha genç yaşlarda bilimsel araştırmalara ve deneylere duyduğu ilgiyle dikkati çekti.

Köln Üniversitesi’nde tıp okudu. Homburg Saar’daki üniversitede çalışmaya başladı. Kansere karşı araştırmalarla adını duyuran Prof. Uğur Şahin, kanserli hücreyle sağlıklı hücreyi birbirinden ayırıp, kanserli hücreyi yok eden bir aşı geliştirdi.

Göğüs, kalınbağırsak, akciğer, pankreas ve prostat kanserinde hastalıklı hücrelere karşı savunmaya geçen antikorlar üzerinde çalışma yürüten Prof. Şahin, eşi Dr. Özlem Türeci ile birlikte melanom adı verilen cilt kanserine karşı bir aşı üzerinde çalışma yürüttü.

Prof. Şahin, COVID 19’un yayılması üzerine bu alana yöneldi. Prof. Şahin, 1996’da Nobel Tıp Ödülü alan İsviçreli bilim insanı Rolf Zinkernagel ile birlikte çalıştı. 2008’de BioNTech şirketini kurdu. BioNTech’de bugün 80 civarında bilim insanı kanser üzerine araştırmalar yapıyor.

DR. ÖZLEM TÜRECİ KİMDİR

1967 doğumlu Dr. Özlem Türeci İstanbul’dan Almanya’ya göçen ailede doktor babanın kızı. Şirketin kurucularından Dr. Özlem Türeci Prof. Dr. Uğur Şahin ile evli, on yıl boyunca Klinik ve Bilimsel Danışma Kurulu’nda görev yaptıktan sonra 2018’de BioNTech Tıp Şefi oldu. 53 yaşındaki Türeci aynı zamanda Kanser İmmünoterapi Derneği Başkanı. Babası İstanbul’da bir doktor olan Türeci’nin ailesi, doğumundan önce Almanya’ya göçmüş. Türeci eşiyle Hamburg’da çalışırken tanışmış. Çeşitli araştırmaları birlikte yürütmşüler.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ