logo

Türkiye’nin En Hızlı Büyüyen İOS Pazarı Olduğu Saptandı

Türkiye’nin En Hızlı Büyüyen İOS Pazarı Olduğu Saptandı

Appsflyer Raporu, E-ticaret uygulamalarının bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla %204 oranında artışla Türkiye’nin en hızlı büyüyen İOS pazarı olduğunu saptadı.

Appsflyer Raporu, Türkiye’nin En Hızlı Büyüyen İOS Pazarı Olduğunu Saptadı

COVID-19, 2021’de e-ticaretteki büyümeyi tetiklemeye devam ediyor, fakat Apple‘ın iOS 14 ve ATT’si pazarlamacıların satın alma ve yeniden pazarlama bütçelerine yaklaşım biçimini etkiliyor.

Pazarlama ölçümü ve deneyimi platformu AppsFlyer, E-Ticaret Uygulaması Pazarlamasının Durumu raporunun 2021 baskısını yayınladı. Rapor, yakındaki Noel ve yılbaşı tatil dönemi için etkileşim ve satışları artıracak olan ve mobilin öncelikli olduğu bir deneyim oluşturmada pazarlamacılara rehberlik eden kilit küresel trendleri açıklıyor.

Bu yıl, perakende uygulamaları küresel olarak 2020 tatil dönemindeki kullanım zirvelerine yaklaşıyor ve dolayısıyla e-ticaret sektörü 2021’in son çeyreğine daha yüksek bir basamaktangiriyor. 2021 yılında e-ticaret uygulama indirmeleri Android’de %55’e ve iOS’ta %32’ye ulaşırken ve tüketici harcamaları genel olarak %55 oranında yükselirken, dördüncü çeyreğin tatil döneminde rekor kırılması bekleniyor.

“Perakendeciler, tatil döneminden en iyi şekilde yararlanabilmek için mobili ve özellikle de mobil uygulamaları dördüncü çeyrek için belirledikleri stratejinin merkezine almalı,” diye belirten AppsFlyer İçerik ve Mobil İçgörü Başkanı ShaniRosenfelder, sözlerine şöyle devam etti: “Pazarlamacılar için bu, mobil web’den performansın önemli ölçüde daha yüksek olduğu mobil uygulama platformuna sorunsuz bir geçiş sağlamak anlamına geliyor. Diğer anlamı ise, var olan müşterilerle iletişimi onların oldukları yere taşımak ve deeplink’ler kullanarak uygulamanın içerisindeki doğru noktaya sorunsuz bir şekilde ulaşmalarını sağlamak.”

Türkiye İçin Öne Çıkan Noktalar:

● 2020’de tüm uygulama indirmelerinde %91 artış; Pandemi ve Ramazan gibi önemli alışveriş dönemlerinin tetiklediği hızlı büyüme, uygulama indirmelerde bir yükselişe neden oldu ve bu yükseliş 2021’de de varlığını korudu. iOS’taki indirmelerin 2021 yılı Mayıs ayında 2020’nin son ayına kıyasla %360 artışı bu platformdaki büyümeyi öne çıkardı.

● Ramazan, uygulama indirmelerinde üst üste iki yıl %169 oranında bir artışa neden oldu. 2020 yılında Ramazan ayı pandeminin ilk dalgasına denk geldi ve fiziksel mağazalara gidemeyen kullanıcılar hızla mobil alışverişe yöneldi. Bu davranış değişikliği, yıl boyunca devam etti ve 2021 yılı Ramazan ayında da benzer bir trend gözlemlendi.

● Organik dışı indirmeler, Ramazan 2020 öncesinde %225 ve “Black Friday’e”kadar olan dönemde %128 oranında arttı. Türk pazarlamacıların faaliyetlerini iki kat artırmaları ve yoğun alışveriş dönemlerinde yüksek harcamalar yapmaları, genel organik dışı yüklemelerde ani artışlara neden oldu.

● Tüketici harcamaları; 2020’nin ilk yarısında %250, “Black Friday” boyunca ise %147 arttı. Kullanıcılar uygulamaları yüklemekle kalmıyor, bu uygulamalarla giderek daha rahat bir şekilde alışveriş yapıyorlar.  Tüketici harcamaları, pandeminin ve Ramazan ayının başlangıcına denk gelen 2020’nin birinci yarısında hızla arttı fakat artışın yaşandığı tek dönem bu değildi. 2020 yılı Kasım ayındaki Black Friday boyunca da önemli bir ani artış oldu.

● Yeniden pazarlama 2021’in ikinci çeyreğinde pandemi öncesine kıyasla 5 kat daha yüksek. IDFA’nın (Apple’ın reklam verenler için tanımlayıcısı) değer kaybetmesinden ötürü iOS 14’ün yeniden pazarlamada doğurduğu tüm güçlüklere rağmen, pazarlamacılar yeniden pazarlama çabalarını artırdı. 2021 yılında Ramazan ayı yaklaşırken yeniden pazarlama %88 arttı.

AppsFlyer Türkiye ve Ortadoğu Bölge Müdürü Ece İnanç, “E-ticaret uygulaması pazarlamacıları, Apple’ın App Tracking Transparency (Uygulama Takibi Şeffaflığı, ATT) çerçevesinin ve SKAdNetwork’ün özellikle yeniden pazarlama dönüşümlerinde doğurduğu güçlükleri hissediyor,” dedi ve ekledi: “Pazarlamacılar, ATT katılım oranlarını azami seviyeye yükseltmek ve iOS yeniden pazarlama kitlesi boyutlarını artırmak için ATT isteminin ne zaman ve nasıl gösterileceğini değerlemeli ve yeniden pazarlama Kasım ve Aralık aylarında en yüksek etkinliğine ulaşmaya yaklaşırken genel kullanıcı deneyimini optimize etmeli.”

Metodoloji

AppsFlyer’ın yayınladığı E-Ticaret Uygulaması Pazarlamasının Durumu raporunun 2021 baskısı, 650 uygulamadan 4,5 milyar uygulama yüklemesinden ve 25 milyar yeniden pazarlama dönüşümünden elde edilen anonim bir müseccel küresel veriler toplamıdır. 250 uygulamanın 750 milyon yüklemesi ve 3 milyar yeniden pazarlama dönüşümü EMEA (Avrupa, Ortadoğu ve Afrika) bölgesine özeldi.

itvhaber

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ