logo

TÜSAD Kuzey Afrika’dan Gelen Çöl Tozlarına Karşı Uyardı

TÜSAD Kuzey Afrika’dan Gelen Çöl Tozlarına Karşı Uyardı

Solunum Derneği TÜSAD, İstanbul başta olmak üzere Türkiye’nin batı kesimlerini etkisi altına alacak çöl tozları konusunda bir açıklama yaparak önemli uyarılarda bulundu.

Kronik Solunum Hastalığı Olanlar Çöl Tozundan Kendini Korumalı

Solunum Derneği TÜSAD, İstanbul başta olmak üzere Türkiye’nin batı kesimlerini etkisi altına alacak çöl tozları konusunda bir açıklama yaparak önemli uyarılarda bulundu. TÜSAD MYK Üyesi Doç. Dr. Onur Turan tarafından yapılan açıklamada; “Astım ve KOAH gibi kronik solunum hastalığı olan bireyler her zamankinden daha dikkatli olmalı ve maskeyle direkt toz solumaktan kaçınmalı” denildi.

Meteoloji Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamalarına göre, başta İstanbul olmak üzere Marmara, Trakya, Batı Karadeniz bölgesi önümüzdeki iki gün boyunca Kuzey Afrika’dan gelen çöl tozunun etkisi altına girecek. Özellikle 31 Mart ve 1 Nisan’da yoğun şekilde etkili olması beklenen tozlar konusunda bir açıklama yapan Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD), “Başta astım ve KOAH gibi kronik solunum hastaları önümüzdeki iki-üç gün çok dikkatli olmalı, dışarıda zorunlu olmadıkça vakit geçirmemeli ve eğer çıkmak zorunda kalırlarsa maske ile kendilerini mutlaka korumalı” uyarısını yaptı.

TOZ OLUMSUZ ETKİLEYEBİLİR

Türkiye’nin özellikle batı kesimlerini etkisi altına alan çöl tozlarının solunum hastalığı olan bireyleri olumsuz etkileyebileceğine ve toza direkt maruz kalınması ve solunması durumunda hastalıkların seyrinin kötüleşebileceğine dikkat çeken TÜSAD Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Onur Turan; “Havada toz yoğunluğunda artış olması, özellikle astım ve KOAH gibi kronik hava yolu hastalığı olan ve çeşitli nedenlerle solunum sıkıntısı yaşayan vatandaşlarımızı olumsuz yönde etkileyebilir.  Bu nedenle çöl tozlarının ülkemizde etkili olacağı 31 Mart-1 Nisan tarihleri arasında bu şekilde sağlık sorunu olan vatandaşlarımız her zamankinden çok daha dikkatli olmalı, tozlu havaya direkt maruz kalmaktan mümkün olduğunca kaçınmalı” ifadelerini kullandı.

TOZDAN KORUNMAK İÇİN ÖNLEMLER

Çöl tozlarına karşı herkesin, ama özellikle astım ve KOAH hastalarının tedbirler alması gerektiğini aktaran Turan, alınabilecek önlemleri ise şöyle sıraladı:

  • Özellikle solunum sistemi rahatsızlığınız varsa zorunda olmadıkça dışarıya çıkmayın.
  • Eğer çıkmak zorundaysanız, maske takarak solunum yollarınızı koruyun.
  • İç mekanlara toz girmemesi için ev ve iş yerlerinizde camları kapalı tutun.

HAVA KİRLİLİĞİ ACİL ÇÖZÜLMESİ GEREKEN BİR SORUN

Açıklamasında, son yıllarda özellikle büyük kentlerde artan hava kirliliğinin solunum sağlığı için çok ciddi bir tehdit olduğuna da dikkat çeken Turan, “Çöl tozu taşınımı gibi durumlarda havada asılı kalan tozlar solunduğunda akut ve kronik hastalıkları tetikleyebiliyor. Ancak en az bunun kadar önemli bir diğer konu da giderek artan hava kirliliği. TÜSAD olarak bu konuya farklı zamanlarda sürekli dikkat çekiyoruz çünkü durum çok ciddi. DSÖ’ye göre 10 kişiden 9’unu etkileyen hava kirliliği nedeniyle dünyada tahminen 7 milyon kişi hayatını kaybediyor. Bu konuda sürdürülebilir adımların acilen atılması gerekiyor” hatırlatmasını yaptı.

TÜSAD HAKKINDA

Göğüs hastalıkları alanında ülkemizin ilk bilimsel meslek kuruluşu olarak 22 Haziran 1970 yılında İstanbul’da kurulan Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD), halen Türkiye genelindeki 4.500’ün üzerindeki üyeleri ile “halkın akciğer sağlığını korumak” amacı doğrultusunda çalışmalarını sürdürüyor. Toplumsal ve mesleki eğitimi, araştırmaları destekleyerek halk sağlığının korunmasına yönelik faaliyetler yürüten TÜSAD, “Tükenmeyen bir nefesle” sloganı ile 52 yıllık geçmişinde 43 ulusal kongre, sayısız bilimsel toplantı, sempozyum, iki dünya kongresi ile bilinçlendirme ve farkındalık projelerine imza attı.

itvhaber

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ