logo

‘Üç Fidan’ Ataşehir Deniz Gezmiş’te Anıldı

‘Üç Fidan’ Ataşehir Deniz Gezmiş’te Anıldı

Üç Fidan; Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan idamlarının 43. yıldönümünde Mustafa Kemal Mahallesi’nde ki Deniz gezmiş Parkı’nda düzenlenen törenle anıldı.

Recep Kenan/itvhaber.com

Hakkı Altınkaynak başkanlığındaki CHP Ataşehir İlçe örgütü tarafından düzenlenen Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının idam edilişlerinin yıl dönümü töreni saygı duruşu sonrası “Üç Fidan” Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan’ın anlatıldığı sinevizyon gösterisi ile başladı.

68 kuşağının gençlik liderlerinden olan ve yargılandıkları sıkıyönetim mahkemesince çarptırıldıkları idam cezası 6 Mayıs 1972 tarihinde sabaha karşı saat 03:00’da Ankara Merkez Kapalı Cezaevi’nde infaz edilen Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan Ataşehir Deniz Gezmiş Parkı’nda düzenlenen törenle anıldı.

Adını taşıyan parktaki anıtı başında karanfiller konularak anılan Deniz Gezmiş ve arkadaşları; Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan’ın anma törenine CHP 1.Bölge SKM Başkanı ve İl Yöneticisi Ali Cihat Işık ile birlikte;  CHP İl Yöneticisi Ali Rıza Yıldırım, Ataşehir İlçe Başkanı Hakkı Altınkaynak ve ilçe yöneticileri, CHP Üsküdar İlçe Başkanı Erdoğan Altan, CHP Sultanbeyli İlçe Başkanı Hayati Bozkaya, CHP Ümraniye İlçe Başkanı Zeynel Kızılkaya, CHP İstanbul 1.Bölge Milletvekili adayları; Kadir Gökmen Öğüt, Mahmut Tanal, Can Ataklı, Hüsniye Kaya, İsmail Coşkun, Doğan Çakmak, Berhan Şimşek, Hüseyin Aksoy, Elif Alparslan, Erkan Başboğa, Necdet Saraç, Hakan Ayvataş, Kazım Bilgen, Gamze Öztürk, Birsen Tursun Demirel, Ataşehir Belediye Başkan yardımcıları Abdullah Der, Kalender Özdemir ve Namık Sürmen, Deniz Gezmiş ve arkadaşlarını sevenler katıldı.

Özgürlük İçin Bedel Ödenmiştir

Anlamlı bir günde bir araya gelindiğinin altını çizerek konuşmasına başlayan CHP Ataşehir İlçe Başkanı Hakkı Altınkaynak; “Bazı günler hüzünlü olur. Hep hüzünlü kalacağını zannediyoruz. Ama o hüzünlü günler bir gün bayrak olur. Elimizde flama olur, meşale olur. Yüreklerimizde sevgi olur, devrim olur, kardeşlik olur, barış olur. 43 yıl sonra bu yiğitlere yüreklerimizin derinliklerinden gelen saygımızı sunuyoruz. Deniz Gezmiş Parkı’nda, Deniz’in adını taşıyan bu parkta, Deniz’in heykeli önünde onları saygı ile anmak bir onurdur. Bu ülkenin yurtseverleri için bir görevdir. Ataşehir’in en güzel yerinde yapılan bu parka belediye Başkanım Deniz Gezmiş Parkı dedi. Onunla da kalmadı Deniz’in anıtını getirdi buraya ki; Denizin sadece ismi değil kendisi de burada olsun” diye konuştu.

İnsanlık tarihinin bedeller ödenerek bu güne geldiğinin altı çizen Hakkı Altınkaynak, “Öyle kolay değil özgür olmak. Bedeller ödenmiş, dirençler gösterilmiştir. Boyun eğilmemiştir 23 – 24 yaşındaki bu delikanlılar ülkenin bağımsızlığı, halkının; işçinin, emeklinin, köylünün yaşamsal hakları için kendi bedenlerini tereddütsüz, boyun eğmeden cellatlara teslim etmiştir” diyerek, bu gün; o cellatların hiç birinin isminin olmadığını ama o yiğitlerin çocuklara meşale, bayrak olduğunu söyledi.

İdam Sehpalarına“Tam Bağımsız Türkiye” Diyerek Yürüdüler

Yüzlerce dava arkadaşının karşısında olduğunu söyleyip milletvekili adaylarını yanına davet ederek konuşmasına başlayan CHP İstanbul İl Başkan Yardımcısı ve 1.Bölge SKM’den sorumlu Ali Cihat Işık; “İdam sehpalarına özgürlük türküleri söyleyerek, “Tam Bağımsız Türkiye” diye haykırarak yürüyen Deniz’in, Hüseyin’in kardeşleri; merhaba. Demokrasi mücadelesinde arabasında bir kahpe bomba ile param parça edip bizleri bu davadan vazgeçireceklerini zanneden Uğur Mumcu’nun yoldaşları; merhaba. Sizlerle meydanda, anmada olmak onurların en büyüğüdür. 12 Mart ve 12 Eylül darbelerinde işkence hanelerde onurumuzla oynadılar. Tam bağımsızlık inancımızı elimizden alamadılar. Yılmayız, yılmadınız görüyorum hepinizi. Aranızda 35-40 yıllık dava arkadaşlarım var. Onurlarımızla oynadılar ama inançlarımızı, tam bağımsız Türkiye sevdamızı, Halkların Kardeşliği ve sosyalist Türkiye’yi kurma inancımızı elimizden alamadılar. Biz buradayız. Nerede o işkenceci generaller. Uluslar arası emperyalizm 850 milyar dolar olan Türkiye bütçesini yönetmemize kolay kolay izin vermez ” diye konuşarak; “Göğüs göğse mücadeleye var mısınız?” diye sordu.

Yurtdışında olması nedeni ile törene katılamayan Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi ve CHP 1. Bölge Milletvekili Adayı Gamze Akkuş İlgezdi ilettikleri mesajla Deniz Gezmiş ve arkadaşlarını andılar.

Protokol konuşmaların ardından, sahne alan sanatçılar Nürettin Güleç ve Hasan Karayol’un aralarında Deniz gezmiş ve arkadaşları için yapılan eserlerin de seslendirdiği konser ile anma programına devam edildi.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » » » » » » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ