logo

19 Aralık 2019

‘Uçurtmayı Vurmasınlar’ın Yönetmeni Tunç Başaran Yaşamını Yitirdi

‘Uçurtmayı Vurmasınlar’ın Yönetmeni Tunç Başaran Yaşamını Yitirdi

Tedavi gördüğü hastanede 81 yaşında hayatını kaybeden “Uçurtmayı Vurmasınlar”ın usta yönetmeni Tunç Başaran, 20 Aralık Cuma kılınacak cenaze namazı ile uğurlanacak.

Usta yönetmen Tunç Başaran, Şakirin Cami’inde düzenlenen cenaze töreni ile son yolculuğuna uğurlandı. Şakirin Cami’inde düzenlenen cenaze törenine Başaran’ın yakınları ile sanat camiasından isimler katıldı. Yönetmen Tunç Başaran’ın  cenazesi defnedilmek üzere Bandırma’ya gönderildi.

Yönetmen Tunç Başaran, bir süredir tedavi gördüğü İstanbul Medeniyet Üniversitesi Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesinde 81 yaşında hayatını kaybetti. 12 yıldır Bandırma’da annesi yazar Pakize Başaran ile birlikte yaşayan Başaran’ın yumuşak doku tümörü tedavisi gördüğü ve solunum yetmezliğinden yaşamını yitirdiği öğrenildi.

Tunç Başaran, Türk sinemasında birçok filmin yönetmeliğini üstlenmişti. Oscar aday adayı olduğu “Uçurtmayı Vurmasınlar” ve “Piano Piano Bacaksız” adlı filmleri ile tanınan Başaran, son olarak Abuzer Kadayıf adlı filmin yönetmenliği üstlenmişti.

CENAZE TÖRENİ 

Başaran’ın cenaze töreni 19 Aralık 2019 Perşembe günü Karacaahmet Şakirin Camii’nde kılınan öğle namazının ardından Bandırma’ya götürülecek. Büyük usta, vasiyeti üzerine 20 Aralık Cuma günü Bandırma Haydar Çavuş Camii’nde öğle namazına müteakip kılınacak cenaze namazının ardından sonsuzluğa uğurlanacak.

Tunç Başaran Kimdir?

1964 yılında “Hayat Kavgası” isimli filmle yönetmenliğe başladı. 1983 yılında “Magbum” Film şirketini kurarak yapımcılığa başladı. 1966 yılında askere gitti. Askerlik bitince film çekmeye devam etti. 1973 yılında seks filmleri furyası başlayınca film çekmeye ara verdi, reklam filmleri çekmeye başladı. 1986 yılında sinemaya dönüş yattı.

Tunç Başaran’ın yaptığı en bilinen reklam filmlerinin arasında Müjde Ar’ın oynadığı kolonya reklamı ve Nükhet Duru’nun oynadığı halı reklamı vardır. 1987 yılında kazandığı bütün parayı senaryosunu da kendi yazdığı “Biri ve Diğerleri” adlı filme yatırır.

Film kendisine 1987 Antalya Film Festivali’nde Jüri Özel Ödülü’nü, ardından 1988’de İstanbul Film Festivali’nde (o günlerdeki adıyla İstanbul Sinema Günleri) En İyi Türk Filmi Ödülü’nü getirdi.

1989 yılında yaptığı Sonra “Uçurtmayı Vurmasınlar” filmi ile 8. Uluslararası İstanbul Film Festivali’nde “Yılın En İyi Türk Filmi” ödülü kazandı. Ayrıca yurt içi ve yurt dışında En İyi Film, En İyi Yönetmen dallarında birçok ödül alan bu film “En İyi Yabancı Film” dalında Oscar aday adayı oldu.

1992 yılında “Piano Piano Bacaksız” filmi de aynı başarıyı yakaladı. 2000 yılında “Abuzer Kadayıf” filmini yaptı.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ