logo

‘Ülkenin Anayasası Ayaklar Altında: Hani İşten Çıkarmak Yasaktı!’

‘Ülkenin Anayasası Ayaklar Altında: Hani İşten Çıkarmak Yasaktı!’

Pandemi dönemi yasaklarını hatırlatan CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, “Bazı firmalar yasak dinlemiyor. Haklarına sahip çıkan işçiler ücretsiz izne çıkarılıyor, işten atılıyor.” Dedi.

Tekin, “bazı firmalar yasak dinlemiyor, haklarına sahip çıkan işçiler ücretsiz izne çıkarılıyor, işten atılıyor.”

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, “pandemi döneminde iktidar işten çıkarmanın yasak olduğunu açıkladı ancak, daha iyi çalışma koşulları, adil bir ücret ve insan onuruna yakışır muamele talep eden, işçiler anında kapı dışarı ediliyor ya da ücretsiz izne gönderiliyor.” Dedi.

“Kocaeli Çayırova’da bir işyerine ait depoda sendikalı oldukları için 60’dan fazla emekçi yurttaşımız zorunlu ücretsiz izne gönderildi. Sadece haklarını aradığı için sudan sebeplerle vatandaşı işsiz bırakanların vicdanlarının sızlayıp sızlamadığını merak ettiğini dile getiren Tekin, “ülkemizde haklar sadece parası olana, gücü olana mı geçerli diye sordu.”

AKP’nin iktidar olduğu 2002 sonrası dönemde sendikal haklar açısından ciddi kopuşlar yaşandığını vurgulayan CHP’li Tekin, şu pandemi koşullarında bile işçiler sadece sendikal faaliyet yürüttükleri için zorunlu ücretsiz izne gönderilebiliyor. Sendikaya üye olmak suç mu? Eğer sendikaya üye olmak suçsa Anayasa’dan sendikaya üye olma özgürlüğüne ilişkin maddeyi çıkartın. İşçilerin, ILO (Uluslararası Çalışma Örgütü) çalışma standartları kapsamında olan ve en temel haklardan olan sendikal örgütlenme hakkını yok sayamazsınız! “Zorunlu ücretsiz izin” uygulaması bir şantaj aracı olarak kullanılmaya başlandı. Sayın Bakana buradan çağrıda bulunmak istiyorum; Bu haksızlığa derhal son verin. Bu işin vebali ağır olacak” diye seslendi.

Tekin açıklamasını şu hususlara yer verdi: İşçileri yalnız ve çaresiz zannedenler, boynunu eğip susar sananlar bilsinler ki büyük bir yanılgı içerisinde düş kırıklığı yaşayacaklar. İşçiler yalnız ve çaresiz değiller. CHP olarak emekçilerle, sendikalarla, sivil toplum örgütleriyle kazanılmış haklara olan saldırıya direneceğiz. İktidarı bir kez daha uyarıyoruz, emekçilerin kazanılmış haklarını kimseye çiğnetmeyiz. İşçinin en temel haklardan olan sendikal örgütlenme hakkını yok sayan ve emekçiyi zorla ücretsiz izne gönderen firmalara artık dur deyin. İşçileri, haklarını aramakla işten çıkartılmak arasında tercihe zorlamaktadır. Bunu kabullenmek mümkün değildir. Ücretsiz izni işçiyi cezalandırmak için kullanmaktan vazgeçin” dedi.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ