logo

USTA SİNEMACI ATIF YILMAZ ETKİNLİKLE ANILDI

USTA SİNEMACI ATIF YILMAZ ETKİNLİKLE ANILDI

atif_yilmaz_anma-1Ataşehir Belediyesi, ölümünün 10. yılında Yeşilçam’ın ustalarından Türkan Şoray, Atilla Dorsay ve Deniz Türkali’nin katıldığı etkinlikle usta yönetmen Atıf Yılmaz’ı andı.

Recep Kenan/itvhaber.com

Ataşehir Belediyesi tarafından ölümünün 10. yılında usta yönetmen Atıf Yılmaz için düzenlenen ve Türkan Şoray, Atilla Dorsay ve Deniz Türkali’nin katıldığı anma etkinliğine sinema severler, usta yönetmen ve konuk sanatçıların hayranları ile Ataşehirliler yoğun ilgi gösterdi.

Ataşehir Belediyesi Mustafa Saffet Kültür Merkezi İnal Aydınoğlu Konferans Salonu’nda gerçekleşen etkinlikte, Atıf Yılmaz; Yeşilçam’ın sultanı Türkan Şoray, sinema eleştirmeni Atilla Dorsay, oyuncular Deniz Türkali Yeşilçamı’ın bugününde emeği olanların ilk sıralarında yer alan usta yönetmen Atıf Yılmaz’ın sanat yaşamı, eserleri ve özel yaşamında tanık oldukları anılarını paylaştılar.

YAPTIĞI FİLMLERİ SİNEMADA BAŞYAPIT OLDU

60’lı yıllardan itibaren yaptığı filmlerin sinemada başyapıt olduğunun altını çizen,  Atıf Yılmaz’ın Türk Sineması ve Yeşilçam’ın usta yönetmenlerinden olduğunu kaydeden Sinema Eleştirmeni Atilla Dorsay, yakın zamanda ameliyat geçirmiş olmasına rağmen anma etkinliğine geldiğini kaydederek; “70’li yıllarda Türkan Şoray’ı keşfeder. 80’li yıllarda kadının toplumsal hayatın ve eylemlerin içinde olduğunu keşfeder. Kadını toplumsal eylemde keşfeden Atıf Yılmaz sinemada kadını ana karakter olarak işler. Kararlarını kendi veren, erkeğini de kendi seçen kadınlardır bu karakterler. Atıf’ın Müjde Ar’ı keşfettiği, Barış Pirhasan’la çalışmaya başladığı yıllardır bu yıllar” şeklinde özetledi duygu ve düşüncelerini.

SONSUZ MİZAH ANLAYIŞLI, CİDDİ ÇALIŞKAN VE DİSİPLİNLİYDİ

Kaybettiği çok yakınını anlatmanın zorluğun ifade ederek sözlerine başlan usta yönetmenin hayat arkadaşı Deniz Türkali, Atıf Yılmaz’ın sonsuz bir mizah anlayışı olduğunun altını çizerek; “Bu mizah anlayışı beni etkiledi. Ciddi çalışkan ve disiplinliydi. Atıf Yılmaz’ın sanat yaşamında Türkan Şoray’ın yeri başkaydı” ifadelerine yer verdi.

TÜRK SİNEMASINI YOKTAN VAR ETTİLER

Meslek yaşamında bunaldığı zaman Atıf Yılmazı arayarak fikrini aldığını ifade eden Türkan Şoray, çalışırken birbirlerine takılarak çok kızdırdıklarını, kaybettikten sonra da zor zamanlarında telefon etmeye devam ettiğini kaydederek; “Bu ustalar Türk sinemasını yoktan var etti. Atıf Yılmazın anlatım dili akıcı ve çok güzeldi. Yönetmenliğine hayranlık duydum. Sanat yaşamında buluştuğum, birlikte çalıştığım için çok şanslıyım. Ayrıca, “Selvi Boylum, Al Yazmalım” gibi bir baş yapıtta oynama şansı verdiği için teşekkür ederim” dedi.

Ressam yönü buluna Atıf Yılmaz’ın resimlerle akşamdan hazırladığı planların film çekimini kolaylaştırdığını kaydeden Şoray, “Akşamdan hazırlığını yaparak geldiği sette çalışma hızlı yürürdü. Ellerinde senaryonun planların resimlerle anlatıldığı hazırlığı olan ekibin çok rahat çalışırdı. Çoğu zaman tekrara bile gerek kalmazdı” diye konuştu.

HAYRANLARIYLA RESİM ÇEKTİRİP, KİTAP İMZALADI

Aralarında kendisini konu alanlarında olduğu kitaplarını imzalayan Atilla Dorsay ile birlikte kitaplarını imzalayan hayranları Türkan Şoray’la ağlayarak kucaklaştılar. Kedisine hayranlıklarını dile getiren ve Örnek Mahallesi sakinleri olduğu öğrenilen bir çifte özel ilgi gösteren sinemanın Sultanı Türkan Şoray, hayranlarına kahve içmeye gideceği sözünü verdi.

SELVİ BOYLUM AL YAZMALIM GÖSTERİMİ

Selvi Boylum Al Yazmalım, Kibar Feyzo, Mine, Adı Vasfiye, Aaahh Belinda, Hayallerim Aşkım ve Sen gibi 110’dan fazla filmin yönetmeni; Halit Refiğ, Yılmaz Güney, Zeki Ökten, Şerif Gören, Duygu Sağıroğlu ve Barış Pirhasan gibi birçok sinemacının ustası, Türk sinemasının en büyük yönetmenlerinden Atıf Yılmaz’ın hayatı, filmleri ve yönetmenliği üzerine söyleşi düzenlenen söyleşi sonrası Usta Yönetmen ve Türk Sinemasının sultanı Türkan Şoray’ın birlikte çalıştıkları ve sinemada baş yapıt olarak kabul edilen Selvi Boylum Al Yazmalım filminin gösterimi yapıldı.

Etkinliği izleyen CHP Ataşehir İlçe Başkanı Hakı Altınkaynak ve Ataşehir Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Hışma tarafından katılımcılar Türkan Şoray, deniz Türkali ve Atilla Dorsay’a çiçek takdim edildi.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ