logo

Vali Mutlu ‘İki kıtada aynı anda ilk olimpiyat’

Vali Mutlu ‘İki kıtada aynı anda ilk olimpiyat’

vali mutluİstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu’nun, Türkiye’nin 2020 Olimpiyat Oyunları adaylığı ve İstanbul’un bu konudaki durumunu değerlendirdiği bir yazısı yayınlandı.

Recep Kenan/itvhaber.com

2020 Olimpiyatları’nın organizasyonuna aday olduğumuz ve Tokyo ile Madrid’le yarıştığımız bu günlerde Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) Değerlendirme Komisyonu tarafından ziyaret edilerek, değerlendirme sürecinin işlediği bu günlerde; “olası” düzenlenecek 2020 Olimpiyat Oyunları’nda Türkiye’nin en önemli organizasyon ağırlığı ve yükü İstanbul’da olacak.

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu bu yükün sorumluluğu ve bilinci ile İstanbul’un olimpiyat hazırlıklarını ve Olimpiyat organizasyonunun İstanbul’a ve ülkemize etkilerini konu alan bir yazı yayınladı.

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu’nun 2020 Olimpiyat oyunlarını ve İstanbul’un bu konudaki durumunu değerlendirdiği İstanbulajansı’nda yayınlanan yazısı:

İki kıtada aynı anda ilk olimpiyat

Sevgili İstanbullular,
Tokyo, Madrid ve İstanbul şehirlerinden biri, Eylül ayında açıklanacak kararla 2020 Olimpiyatları’na ev sahipliği yapacak. Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) Değerlendirme Komisyonu, aday şehirleri tek tek ziyaret etti. Heyet en son İstanbul’daydı. Aday kentlerinden biri olarak değerlendirmeye tabi tutulduk. Diğer aday şehirlere de başarılar diliyorum. Sonuçta sporun centilmenlik yönüyle insanlığa yansıması için çaba sarf ediyoruz.
Medeniyetlerin beşiği İstanbul’umuzun farklı kültür ve inançların birlikte asırlardan beri barış içinde yaşadığı bir şehir olması münasebetiyle bu yarışta şansının çok yüksek olduğunu düşünüyorum. Bugün İstanbul`da uluslararası marka haline gelmiş, birçok kongre, festival ve pek çok etkinlik gerçekleştiriliyor. Dolayısıyla kültür ve spor başkenti olmuş mucizevi bir şehirden bahsediyoruz. Napolyon’un “Eğer dünya tek bir ülke olsaydı başkenti İstanbul olurdu” deyişini sonuna kadar hak eden bir şehir İstanbul.
İstanbul, çok yönlü ticari, finansal ve kültürel alışverişlerin gerçekleştiği gerçek bir global şehir. 2020 Olimpiyatları’na ev sahipliği yapmak için tüm antik ve çağdaş kimlik unsurlarına sahip. Sokaklarında gezildiği zaman caminin, kilisenin ve sinagogun yan yana olduğu yegane şehrin İstanbul olduğu görülecektir. İstanbul olimpiyat şehri olduğu takdirde olimpiyat ailesi dünyanın başka hiçbir şehrinde var olmayan zengin bir tarihe ve etkileyici bir kültüre de sahip yepyeni bir çevre ile tanışacak. Olimpiyatlar, ilk defa Asya`yı ve Avrupa`yı buluşturan bir şehirde gerçekleştirilmiş olacak.

Konaklama…
İstanbul, 2020 Olimpiyatları için yeteri derecede turisti ağırlayabilecek yatak kapasitesine de sahip. Mevcut otellerin yüzde 70`lik kapasitesi olimpiyatlar için ayrılmış bulunmakta. Bunun yanı sıra ek konaklama konusunda da alternatifler mevcut. Dolayısıyla 2020`ye gelmeden önce konaklama açısından IOC`nin Türkiye`den istediğinin çok üstüne ulaşmış olacağız. Sadece konaklama değil, olimpiyatlarla ilgili bütün konularda özel düzenlemeler yapacağız.

Altyapı…
Oyunlar için İstanbul’un altyapısı da hazır. İstanbul son 10 yıl içinde kendini dönüştürdü. 2005 yılından bu yana ulaşım alanındaki iyileştirmeler için her yıl ortalama 1.5 milyar dolar harcandı. 2018 itibarıyla ulaşım altyapısı için 10 milyar dolarlık daha yatırım yapılacak. Bu yatırımların arasında yeni havalimanları, yüksek hızlı trenler, metro hatları, otoyollar, yeni spor tesisleri ve dev konut projeleri var.

Spor tesisi…
İstanbul, spor tesis bakımından da zengin bir şehir. Avrupa Spor Başkenti, Dünya Basketbol Şampiyonası, Dünya Güreş Şampiyonası, Dünya Salon Atletizm Şampiyonası gibi bir çok uluslararası organizasyona başarı ile ev sahipliği yaptık. Şu anda mevcut spor alanlarımız büyük ölçekte olimpiyatlara ev sahipliği yapacak kalitede.
Ayrıca İstanbul İl Özel İdaresi son 10 yılda yaptırdığı yeni tesislerle İstanbul’da spor tesisi sayısını mevcudun iki katına çıkardı. Mevcut spor tesislerimizin bakım ve onarım çalışmalarına da katkıda bulunarak gençlerimizin hizmetine sundu. İdaremiz, İstanbul’un birçok ilçesine yeni spor tesisleri kazandırmaya da devam ediyor. Temennimiz bu yeni inşa edilen tesislerde yetişecek gençlerimizin ülkemizi uluslararası müsabakalarda temsil edecek birer başarılı sporcu olmalarıdır.

Güvenlik…
İstanbul’un güvenli ortamından özellikle bahsetmek istiyorum. Suç oranları diğer büyük Avrupa kentleriyle karşılaştırıldığında son derece düşüktür. 2020’de İstanbul’un tamamını kapalı devre televizyon kameralarıyla donatmış olacağız. Olimpiyat oyunları için özel olarak bir istihbarat birimi oluşturacağız. Bu oyunlar süresince gözlerimizi dört açacağız. Bütünlüklü ve tek bir komuta yapımız olacaktır. İstanbul ev sahipliği onurunu elde ederse güvenlikle ilgili altyapıda her şey hazır. İstanbul mevcut haliyle, herhangi şarta bağlı olmaksızın dünyanın en güvenli marka şehirlerinden biridir. 2020’ye varıldığında İstanbul’da trafik problemi de hemen hemen bitmiş olacaktır.

Sevgili İstanbullular,
Hükümetimizin ve halkımızın olimpiyatlara ev sahipliği yapma arzusu var. Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sayın Başbakanımız, belediyelerimiz ve biz İstanbullular kendimizi 2020’ye adamış durumdayız. İstanbul’un olimpiyatlara ev sahipliği yapması bölgesel barışa, dostluğa ve kalkınmaya da katkı sağlayacaktır. İstanbul kültürler arasında köprüdür, barış için köprü olmaya hazırdır. İstanbul dünyada en fazla ziyaret edilen 5. kent. Dünya burada olmak istiyor. 8 bin 500 yıllık geçmişiyle bütün kültürlerin burada iz bıraktığı bir medeniyet kentinden geleceğe izler bırakmak istiyoruz. İnşallah kentimize ve ülkemize yıllardan beri hayalini kurduğumuz 2020 Olimpiyatları’nı getirmenin gururunu hep birlikte yaşarız.
Bu vesileyle İstanbul`un olimpiyat şehri olması için hazır olduğumuzu bir kere daha ilan ediyor, İstanbul`un 2020 Olimpiyatları’na ev sahipliği yapacağına olan inancımı sizlerle paylaşıyorum…

Sevgi ile kalın…

 

Paylaşın:
Etiketler: » » »
#

SENDE YORUM YAZ