logo

Yargıtay’a Yeni Başkan: İsmail Rüştü Cirit

Yargıtay’a Yeni Başkan: İsmail Rüştü Cirit

yargitay_baskan_iismail_rustu_ciritYaş haddinden emekliye ayrılan Ali Alkan’ın yerine, Yargıtay Başkanlığı’na İsmail Rüştü Cirit seçildi. Anayasa ve Yargıtay’da seçim yapıldı. Yüksek Yargı başkanlarını seçti.

Yargıtay Genel Kurulu’nda, yaş haddinden emekliye ayrılan Ali Alkan’ın yerine Yargıtay Birinci Başkanlığı için seçim yapıldı. Yapılan seçimle Yargıtay Başkanlığı’na İsmail Rüştü Cirit geldi.

Yargıtay Genel Kurulu’nda yapılan seçimde, 3. Ceza Dairesi Başkanı Erdal Gökçen, 20. Hukuk Dairesi Başkanı Feyzi Altınok, 13. Ceza Dairesi Başkanı İsmail Rüştü Cirit, 6. Ceza Dairesi Üyesi Ali Suat Ertosun ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcıvekili Mehmet Ekmekçi yarıştı.

Yargıtay başkanlığı için 5 adayın katıldığı seçimlerde 516 üye oy kullandı. 280 oy alan İsmail Rüştü Cirit, Yargıtay’ın yeni başkanı seçilirken, 13 oy boş çıkartı ve oyda geçersiz sayıldı. Diğer adaylardan Gökçen 55, Ertosun 98, Altınok 36, Ekmekçi 13 oy aldı.

“Kuvvetler Ayrılığı Olmazsa Olmazımızdır”

Yargıtay Genel Kurulu’ndaki seçimin ardından Hukuk Genel Kurulu Salonu’nda düzenlenen basın toplantısında kuvvetler ayrılığın önemine vurgu yapan Cirit, kendisine onurlu ve çok zor bir görev verildiğini, bunun altından en iyi şekilde kalkmaya, Türk halkının teveccühüne layık olmaya çalışacağını ifade etti.

Yargıtay Başkanlığı’na seçilen İsmail Rüştü Cirit ilk açıklamasında; “Kuvvetler ayrılığı olmazsa olmazımızdır. Kuvvetler ayrılığında, alana müdahale edilmemek koşul ve şartıyla bu konuda işbirliği içerisinde harekettir. Anayasamızın gerekçesinde tanımlandığı gibi, kuvvetler ayrılığı aynı ahenkli bir orkestranın bestesi gibi kimisi keman çalar, kimisi piyano çalar ama sonunda güzel bir beste çıkar. Kuvvetler ayrılığında, alanımıza müdahale edilmemek koşul ve şartıyla işbiriliği içerisinde hareket edilecektir. Hakim teminatı, hakim bağımsızlığı, hakim tarafsızlığı altını kalın kalın çizmek suretiyle vazgeçemeyeceğimizdir. Yargı adaleti sağlamak içindir. Türk halkının güvenine, yargı olarak, son zamanlarda düşen güvenine layık olmaya çalışacağız” dedi.

YÜKSEK yargıda yapılan seçimlerde Anayasa Mahkemesi Başkanlığı’na Zühtü Arslan’ın seçilmesinin ardından Yargıtay Başkanlığı’na da İsmail Rüştü Cirit seçildi.

YARGITAY BİRİNCİ BAŞKANI

 İsmail Rüştü CİRİT Kimdir?

23.03.1955 tarihinde Burhaniye’de doğmuştur. İzmir Namık Kemal Lisesini bitirmiş, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinden 1978 yılında mezun olduktan sonra, askerliğini Şavşat’ta yedek subay olarak yapmıştır.

Burhaniye hâkim adayı olarak mesleğe başlayan Cirit; sırasıyla Hakkari, Araklı, Ahlat Hâkimliği, Zile Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı, Kadıköy Hâkimliği ve Üsküdar Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı görevlerinde bulunmuştur.

19.07.2004 tarihinde Yargıtay Üyeliğine seçilen İsmail Rüştü Cirit, Yargıtay Büyük Genel Kurulu’nca 10.03.2011 tarihinde Yargıtay Onüçüncü Ceza Dairesi Başkanlığı’na seçilmiştir; bu görevini sürdürürken 10.02.2015 tarihinde de Yargıtay Büyük Genel Kurulu’nca Yargıtay Birinci Başkanlığı’na seçilmiştir.

Yargıtay Başkanlığına seçilen İsmail Rüştü Cirit, evli ve üç çocuk babasıdır.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ