logo

Yaz Saati Uygulaması Başlıyor

Yaz Saati Uygulaması Başlıyor

ileri_yaz_saat_uygulamasiSaatler ne zaman ileri alınacak? Yaz saati uygulamasına geçiş ne zaman? Yaz saati uygulamasına geçiliyor. İleri saat uygulaması ayrıntıları. Yaz saati uygulaması nedir?

Recep Kenan/itvhaber.com

Gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla Bakanlar Kurulu kararı ve Resmi gazete’de yayımlanan yaz saati uygulaması detayları açıklandı. Resmi gazete’de yayımlanan Bakanlar Kurulu Yaz Saati uygulama kararına göre 29 Mart’ta saatler 1 saat ileri alınacak.

Türkiye’de tüm yurtta gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla saatler 29 Mart Pazar günü saat 03.00’ten itibaren 1 saat ileri alınacak.

Gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla yapılan uygulamaya ilişkin Bakanlar Kurulu kararı, 17 Mart’ta Resmi Gazete’de yayımlanmıştı.

Yaz Saati Uygulaması 25 Ekim’de Bitiyor

17 Mart’ta Resmi Gazete’de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararına göre, saatler 29 Mart Pazar günü 03.00’ten itibaren bir saat ileri, 25 Ekim Pazar günü 04.00’ten itibaren de bir saat geri alınacak.

Resmi gazete’de, Bakanlar Kurulu’nun 09.03.2015 tarihli söz konusu kararının, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın 04.03.2015 tarihli ve 93 sayılı yazısı üzerine, 697 sayılı Günün Yirmi Dört Saate Taksimine Dair Kanunun 2’nci maddesine göre alındığı kaydediliyor.

YAZ SAATİ UYGULAMASI NEDİR?

Yıllık 300 milyon TL’lik tasarruf sağlayacağı gerekçesiyle Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, tarafından  uzun süredir “sürekli” uygulanmasını istediği “yaz saati” uygulaması aydınlatma, ısıtma, soğutma ve enerji tasarrufu açısından önem taşıyor.

Paris’te Mum İsrafını Önlemek İçin Başladı

İlk olarak 1784’de, “Erken yatıp erken kalkmak, kişiyi sağlıklı, zengin ve akıllı yapar” özdeyişinin sahibi Amerikalı politikacı ve fizikçi Benjamin Franklin, Fransa’ya elçi olarak yollandığı sırada, Paris halkının mum israfını önlemesi ve gün ışığından daha çok yararlanması için imzasız bir mektup yayımladı.

Benjamin Franklin’in önerileri arasında panjurları vergilemek, mumları karneye bağlamak ve insanları gün doğumu sırasında kilise çanları ve top ateşiyle beraber uyandırmak vardı.

Uygulama 1.Dünya Savaşı’nda Başladı

Çağdaş yaz saati uygulaması ilk kez Yeni Zelandalı bir böcekbilimci George Vernon Hudson tarafından önerildi. Vardiyalı bir işte çalışan Hudson, böcek toplamak için yeterli zaman bulamamaktaydı. 1895’te Wellington Felsefî Topluluğu’na bir bildiri yollayarak iki saatlik bir değişimi kapsayan yaz saati uygulamasını önerdi.

Çağdaşı İngiliz müteahhit William Willett de 1905’te kahvaltıdan önce çıktığı bir gezintide Londra’daki insanların pek çoğunun yaz günlerinin ilk saatlerinde uyuyor olduklarını keşfederek benzer bir uygulama tasarladı.

Uygulama I. Dünya Savaşı’nda Almanya’nın kömür kullanımından tasarruf etmek istemesiyle başladı. Daha sonraları Birleşik Krallık, müttefikleri ve Avrupa’da savaşta yer almayan birçok devlet bu uygulamayı benimsemeye başladı.

Türkiye’de Yaz Saati Uygulaması 1940’ta

Türkiye’de ilk kez 1940’da uygulama resmen başladı. Ancak arada 16 yıllık bir askıya alma süreci oldu. 1972’den sonra uygulamaya aralıksız devam edildi.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ