logo

28 Temmuz 2020

YKS 2020 Sonuçları Açıklandı, Tercih Ne Zaman?

YKS 2020 Sonuçları Açıklandı, Tercih Ne Zaman?

Pandemi koşullarında eğitimin sürdürüldüğü Türkiye’de koronavirüs tedbirleri ile hazırlanan adayların Yükseköğretim Kurumları Sınavı YKS 2020 sonuçları açıklandı.

Yaklaşık 2.5 milyon öğrencinin katıldığı YKS sınav sonuçları, sabah saatlerinde ÖSYM tarafından açıklandı. YKS 2020 kapsamında YDT, TYT ve AYT sonuçları bilgilerine ÖSYM’nin Aday İşlemleri Sayfası (AİS) üzerinden ulaşabiliyor. Sonuçların açıklanmasının ardından adayları zorlu bir tercih maratonu bekliyor. Tercihler ise 6-14 Ağustos tarihleri arasında yapılacak.

Pandemi koşullarında eğitim gören ve sınava hazırlanan yaklaşık 2.5 milyon öğrencinin katıldığı, 28 Temmuz’da açıklanması beklenen YKS sınav sonuçları, ÖSYM tarafından 27 Temmuz günü açıklandı.

YKS SONUÇ SORGULAMA EKRANI

 Adaylar, sınav sonuçlarına 27 Temmuz 2020 tarihinde saat 07.30’dan itibaren ÖSYM’nin https://sonuc.osym.gov.tr internet adresinden T.C. Kimlik numaraları ve aday şifreleri ile erişebilirler.

YKS SONUÇ SORGULAMA EKRANI

YKS TERCİH KILAVUZU YAYINLANDI

ÖSYM, 21 Temmuz tarihinde bilgi amaçlı olarak YKS tercih kılavuzunu erişime açmıştı. Üniversite adayları, YKS tercih kılavuzu ile birlikte geçmiş dönemde okulların taban puanlarını ve kontenjan bilgilerini öğrenebiliyor.

YKS TERCİH KILAVUZU EKRANI

Adayların 2020-YKS 6 Ağustos tarihinde başlayacak tercihlerini 6-14 Ağustos tarihleri arasında http://ais.osym.gov.tr’den yapacaklar.

170 VE ÜZERİ OLMAYAN ÖN LİSANS

TYT’de 150 ve üzeri puan alan adaylardan SAY, SÖZ, EA, DİL puanları 170 ve üzeri olmayan adayların sadece ön lisans programlarını tercih etme hakları bulunmaktadır. Bu adayların SAY, SÖZ, EA, DİL puanı ile öğrenci alan lisans programlarını tercih etme hakları yoktur. Özel yetenek sınavıyla öğrenci alan yükseköğretim programlarına başvurabilmek için de TYT puanının 150 ve üzeri, Engelli öğrencilerde 100 ve üzeri puan için olması gerekmektedir.

BARAJ PUANI TYT’DE 150, AYT VE YDT’DE İSE 170

Bu yılla sınırlı kalmak şartıyla baraj puanı TYT’de 150, AYT ve YDT’de ise 170 olarak belirlendi. Üniversite adayları, TYT sınavından en az 150 puan alarak iki yıllık üniversite tercihinde bulunabilecek. Öğrencilerin, AYT ve YDT sınavları sonucunda tercih yapabilmek için ise en az 170 puan almaları gerekecek.

BİRİNCİLER AÇIKLANDI

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) Temel Yeterlilik Testi (TYT) puan türünde 500 tam puan alarak, bu alandaki 5 birinci adayı arasında paylaşıldı.

Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın TYT oturumunda Ankara, Antalya, Aydın, Çorum, Nevşehir’den 5 aday birinciliği paylaştı.

YKS’nin AYT oturumunda birinci, sözelde İzmir, eşit ağırlıkta Osmaniye, sayısalda İstanbul, İzmir ve Malatya’dan çıktı.

YKS’nin YDT oturumunda 4 aday İstanbul’dan, 1 aday da Niğde’den birinciliği paylaştı.

YKS 2020 ÜNİVERSİTE KONTENJANLARI

Yükseköğretim Kurulunca, üniversitelerin örgün eğitim programları için 835 bin 383 kontenjan belirlendi. Buna göre, tıp programında belirlenen kontenjan 16 bin 448, mühendislikte 71 bin 244, hukuk programlarında ise 16 bin 327 oldu.

Hukuk fakültesine kaydolabilmek için geçen sene 190 bin olan başarı sıralaması şartı bu sene için 125 bin olarak kabul edildi.

Paylaşın:
Etiketler: »
#

SENDE YORUM YAZ