logo

19 Haziran 2015

YSK 7 Haziran Kesin Seçim Sonuçlarını Açıkladı

YSK 7 Haziran Kesin Seçim Sonuçlarını Açıkladı

ysk-kesin_sonuc_YSK, 7 Haziran seçimlerinin kesin sonuçlarını ve milletvekili dağılımını açıkladı. Kararla, hükumet kurma süreci başlıyor. Hükumet kurulamazsa seçimler yenilenebilir.

Recep Kenan/tvhaber.com

7 Haziran Genel seçimleri ile birlikte parlamentoya giren 25. Dönem milletvekilleri 23 Haziran Salı günü TBMM Genel Kurulu’nda yemin edecek.

TBMM Başkanı seçimi ile ilgili takvim aynı gün başlayacak ve TBMM Başkalığı seçimi için ilk tur oylama 28 Haziran Pazar günü yapılacak.

Hükumet Kurulamazsa Erken Seçim Gelebilir

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından yapılan kesin sonuç açıklaması ile birlikte TBMM Başkanlığı seçim ve hükumet kurma çalışmaları takvimi işlemeye başlıyor. Ön görülen 45 gün içerisinde hükumet kurma çalışmaları başarısızlıkla sonuçlanırsa TBMM ya da Cumhurbaşkanı tarafından seçim yenileme kararı alınabilecek. Bu durumda seçim 6 ay içerisinde yenilenecek.

Koalisyon görüşmelerinden sonuç alınamazsa bir ilki yaşayacak Türkiye’de seçimlerin yenilenmesi kararı gelebilir.

Bazı illerde sonuçlara yapılan itirazları değerlendirmesini tamamlayan YSK kesin sonuçları açıkladı.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından açıklanan ve Resmi Gazete’de yayınlanan 7 Haziran Genel Seçim kesin sonuçlarına göre partilerin çıkardığı milletvekili sayısı şöyle:

 TBMM Milletvekili Dağılımı:

AK PARTİ : 258

CHP          : 132

MHP          :   80

HDP           :  8

Seçime katılım oranının  %83’ün üzerinde olduğunun altının çizildiği YSK (Yüksek Seçim kurulu) tarafından yapılan açıklamada, Yurt dışı ve gümrük sandıkları dahil milletvekili seçimi genel sonucu; “Kayıtlı seçmen sayısı 56 milyon 608 bin 817, oy kullanan seçmen sayısı 47 milyon 507 bin 467, geçerli oy sayısı 46 milyon 163 bin 243, geçersiz oy sayısı 1 milyon 344 bin 224, seçime katılma oranı yüzde 83.92 olarak gerçekleşmiştir. 25. Dönem milletvekili genel seçimi sonucu siyasi partilerin çıkardıkları milletvekili sayısı MHP 80, HDP 80, CHP 132, Ak Parti 258 olarak tespit edilmiştir” şeklinde olduğu kaydedildi.

TBMM Genel Kurulu Toplanıp Milletvekilleri Yemin edecek

Milletvekili genel seçimi kesin sonuçlarının YSK tarafından (Resmi  Gazete’de) ilanını izleyen beşinci gün saat 15.00’te TBMM Genel Kurulu herhangi  bir çağrıya gerek kalmadan toplanıp milletvekilleri yemin ediyor.

Takvime göre, milletvekilleri  23 Haziran Salı günü  TBMM Genel Kurulu’nda yemin edecek. Yemin töreninde bulunmayan milletvekilleri, katıldıkları ilk birleşimin başında yemin edebiliyor.

Geçici Başkan Deniz Baykal TBMM’yi Açacak

İlk toplantıda en yaşlı üye olan CHP Antalya Milletvekili  Deniz Baykal Geçici Başkanlık görevini yapacak. En genç altı milletvekili de  geçici olarak dönüşümlü katip üyelik yapacak. Baykal yeni başkanını seçinceye kadar TBMM ‘ye başkanlık yapacak.

TBMM Başkanlığı İlk Oylaması 28 Haziran Pazar

TBMM Başkanlığına aday başvuruları, ilk birleşimden  itibaren 5 gün içinde TBMM Başkanlık Divanı’na yapılacak. Sonraki 5 günde Genel Kurul’da başkanlık seçimler yapılacak. Milletvekillerinin 23 Haziran Salı günü yemin  etmesi durumunda adaylık başvuruları bu birleşimden itibaren başlayacak ve başkanlık için ilk  tur oylama 28 Haziran Pazar günü yapılacak.

Seçim Gizli Oyla, 4. Oylamada En Çok Oy Alan Seçiliyor

Başkan seçimi gizli oyla yapılacak. İlk iki oylamada üye tam sayısının  üçte iki ve üçüncü oylamada üye tam sayısının salt çoğunluğu aranacak. Üçüncü  oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamada en çok oy alan iki aday için  dördüncü oylama yapılacak; dördüncü oylamada en fazla oy alan üye Başkan  seçilecek.

Görev En  Çok Oyu  Alan Partinin Genel Başkanın

Başkanlık oylamasının  yapılacağı TBMM  Genel Kurulu birleşimde hükumetin istifa kararı okunacak. Hükumet kurma çalışmalarını başlatacak olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, seçimlerde en  çok oyu  alan partinin genel başkanını yeni hükumeti kurmakla görevlendirmesi bekleniyor.

“45 Gün” Süresi İşlemeye Başlıyor

Yeni  hükumetin kurulması için öngörülen 45 gün de bu görevlendirmeden itibaren  işleyecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan, görev verdiği kişi hüküm eti kuramazsa başka görevlendirmelerde de bulunabilecek. 45 gün içinde hükumet kurma işlemleri tamamlanamazsa erken seçim kararı alınabilecek.

3 Dönem Kuralı Da Tamamlanıyor

Milletvekili Seçimi Kanunu uyarınca, seçim dönemi bitmeden önce seçimin yenilenmesine TBMM veya Cumhurbaşkanı tarafından karar verilmesi halinde, durum Bakanlar Kurulu tarafından 48 saat içinde ilan olunacak. İki seçim arası dönem sayıldığı için Ak Parti’nin 3 dönem kuralı da tamamlanmış olacak.

90 Gün sonra…

Erken seçim olarak adlandırılan seçim yenileme kararını TBMM almışsa, seçimin yapılacağı tarihi de Meclis belirliyor. Yenileme kararının Cumhurbaşkanı tarafından verilmesi halinde, bu kararın verildiği günden sonra gelen 90. günü takip eden ilk Pazar günü seçim yapılacak.

YSK KARARI

ysk_sonuc

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ