logo

İPA 10 Adımda İstanbul Depreme Karşı Güçleniyor Raporu

İPA 10 Adımda İstanbul Depreme Karşı Güçleniyor Raporu

İPA tarafından hazırlanan İBB’nin Depreme Karşı Bugün Kadar Gerçekleştirdiği Projelere ve Uygulanacak Yol Haritasına Yönelik Rapor yayımlandı.

İstanbul Planlama Ajansı’nın (İPA) “10 Adımda İstanbul Depreme Karşı Güçleniyor” raporu İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından afetlere karşı bugüne kadar gerçekleştirilen çalışmaları ve İstanbul’u dirençli bir hale getirmek için yapılacak projeleri on adım altında sıralıyor.

10 ADIMDA İSTANBUL DEPREME KARŞI GÜÇLENİYOR

İBB’nin Depreme Karşı Bugün Kadar Gerçekleştirdiği Projelere ve Uygulanacak Yol Haritasına Yönelik Rapor yayımlandı.

 “10 Adımda İstanbul Depreme Karşı Güçleniyor” raporu afetlere karşı bugüne kadar gerçekleştirilen çalışmaları ve İstanbul’u dirençli bir hale getirmek için yapılacak projeleri on adım altında sıralıyor.

İPA tarafından “Depreme Karşı Bugün Kadar Gerçekleştirdiği Projelere ve Uygulanacak Yol Haritasını” ana hatlarını kamuoyuyla paylaşmak üzere hazırlanan “10 Adımda İstanbul Depreme Karşı Güçleniyor” raporu:

Çok yönlü ve uzun vadeli bir mücadele olan İstanbul’un depreme hazırlanması hedefi doğrultusunda 6 Şubat depremleri sonrasında İBB Başkanı Sn. Ekrem İmamoğlu’nun çağrısıyla İstanbul Deprem Bilim Üst Kurulu oluşturulmuş, İstanbul Deprem Seferberlik ve Eylem Planı başta tüm deprem çalışmalarının Üst Kurul’un da yönlendirmelerinden yararlanarak yürütülmesi kararı alınmıştı.

Bu karar doğrultusunda İBB bünyesindeki tüm birimler ile iştiraklerin yapmış olduğu çalışmalar Bilim Kurulu çalışmalarıyla eşgüdümlü hale getirilmek üzere bir araya getirildi ve eylemler oluşturuldu.

Sürmekte olan çalışmalar ile kısa, orta ve uzun vadeli planlamaların bir araya getirildiği “10 Adımda İstanbul Depreme Karşı Güçleniyor” raporu, bu uzun yolculuğun ana hatlarını kamuoyuyla paylaşmak üzere hazırlandı.

Raporun birinci bölümünde afetlere karşı bugüne kadar gerçekleştirilen çalışmalara yer verilirken ikinci bölümünde İstanbul’u afet öncesi, afet anı ve afet sonrasında dirençli bir kent haline getirerek güçlendirecek projeler, Azaltma, Hazırlık, Müdahale, Toparlanma aşamaları altındaki on adımda sıralanıyor.

Söz konusu projelerin başında, kuşkusuz 1999 depremine rağmen uzun süredir ne yazık ki ihmal edilen ve kronikleşmiş hale gelen, ancak bu dönemde kapsamlı bir plan çerçevesinde yürütülen İstanbul’un yapı stok’unun yenilenmesi ve depremde yaşanabilecek hasarı azaltmak geliyor.

İPA Raporunda konuyla ilgili öne çıkanlar şu şekilde:

  • Deprem hazırlıkları kapsamında 110 bin bina ziyaret edildi, taramalar sonucunda 2.205 bağımsız birimde yıkım gerçekleştirildi ve 2.219 bağımsız birimde tahliye işlemleri devam ediyor.
  • İstanbul’da son dönemde 91 adet nazım imar planı güncellendi, 57 adet nazım imar planı güncelleme işi devam ediyor. 36 ilçede afetlere ilişkin plan notu güncellemesi tamamlanmıştır.
  • Kentsel dönüşümün hızlanması için İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki KİPTAŞ’ın İstanbul Yenileniyor projesiyle:
  • 5 bin 538 bağımsız birim teslim edildi, ayrıca 4 bin 189 bağımsız birimin yapımı devam ediyor.
  • 2 bin 48 bağımsız birimin üretilmesini hedefleyen 17 projenin planlanması sürüyor.
  • 303 başvuru sonucu uzlaşma sürecinde olan çalışmalar, 26 ilçe ve 100 mahalleyi kapsayan, 32 bin 616 kişiyi etkileyen 8 bin 618 bağımsız birimi kapsıyor.
  • 2 bin 95 bağımsız birimden oluşan 4 adet sosyal konut projesi ve 418 bağımsız birimden oluşan 3 adet kentsel dönüşüm projesi tamamlandı, ayrıca 1.226 bağımsız birimden oluşan 1 kentsel dönüşüm projesi devam ediyor.
  • İBB Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü tarafından yürütülen projelerde 10 bin 699 bağımsız birim projelendirme ve uygulama aşamasında.
  • Riskli yapı tahliyeleri sonucu kira yardımları sürüyor, tahliye edilecek 2 bin 381 bağımsız birim için daha kira yardımı planlandı.

itvhaber

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ