logo

Sıcaklarla Birlikte Başlayan Yangınlar Ormanlarımızı Yakıyor

Sıcaklarla Birlikte Başlayan Yangınlar Ormanlarımızı Yakıyor

Mevsim normallerinin üstüne çıkan kavurucu sıcaklarını etkili olması ile birlikte Hatay, Mersin, Adana, Şanlıurfa, Tekirdağ ve Çanakkale’de orman yangınları meydana geldi.

Recep Kenan/itvhaber.com

Etkili sıcaklarla birlikte Hatay’ın Belen İlçesi, Mersin’in Gülnar ve Mezitli ilçelerinde, Adana, Şanlıurfa, Tekirdağ ve Çanakkale‘de orman yangını çıktı.

Önceki gün başlayan sıcaklar ve rüzgarların etkisiyle genişleyip büyüyen Hatay Belen, Adana, Şanlıurfa ile Mersin’in Gülnar ve Mezitli ilçelerindeki orman yangınları kontrol altına alındı.

TEKİRDAĞ VE ÇANAKKALE’DEKİ ORMAN YANGINLARI DEVAM EDİYOR

Hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte peş peşe orman yangını haberleri geliyor. Önceki gün Hatay Belen’de başlayan ve kısmen kontrol edilen yangından sonra Tekirdağ ve Çanakkale’de dün başlayan orman yangınları devam ediyor.

Kavurucu sıcakların etkili olduğu Türkiye, değişik bölgelerde başlayan orman yangınlarıyla mücadele ediyor. Hatay, Adana, Şanlıurfa ile Mersin’in Gülnar ve Mezitli ilçelerindeki orman yangınları kontrol altına alındı. Tekirdağ ve Çanakkale’deki yangınlara müdahale aralıksız sürüyor.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, yangınların çıkış nedenleri ile ilgili açıkla yaptı.

BAKAN YERLİKAYA YANGIN ÇIKIŞ NEDENLERİNİ AÇIKLADI

Yangınlardan 5’inin sebebini ortaya çıkarıldığını kaydeden İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, yaptığı açıklamada, “Birisi trafo patlamasından, ikisinin doğal nedenlerden olduğu yine ikisinin de kazaen meydana geldiği değerlendirilmektedir. Hatay Belen’de çıkan yangının bahçe temizliği maksadıyla, sazlık alanının yakılmasıydı. Bu yangına yol açan 2 kişi gözaltına alınmıştı. Bugün birinin tutuklandığını, birinin de adli kontrolle serbest bırakıldığını belirtmek istiyorum. Mersin Gülnar’da köy içerisinde bulunan bir evin bahçesinde ateşle oynayan çocukların sebep olduğu yangın kazaen de olsa maalesef orman yangınına yol açmış.” İfadelerine yer verdi.

BELEN SÖNDÜRME UÇAKLARI VE HELİKOPTERLERLE MÜCADELE

Hatay’ın Belen İlçesi Müftüler ve Güzelyayla mahalleleri tedbir amacıyla tahliye edilirken, alevler 7 ev ve 4 araca zarar verdi. Yangının yol açtığı duman, yaklaşık 40 kilometre uzaklıktaki Antakya ilçesinde de gökyüzünü kapladı. Hatay’ın Belen ilçesinde dün başlayan orman yangını büyük oranda kontrol altında alındı.

BELEN’DE YANGININ ÇIKIŞ NEDENİ

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ile Hatay’ın Belen ilçesindeki orman yangını bölgesinde incelemede bulunan, yetkililerden bilgi alan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, yangının, 2 kişinin bahçelerindeki sazlık alanın temizlenmesi için yaktıkları ateşin ormana sıçraması nedeniyle başladığını bu kişilerin gözaltında olduğunu bildirdi.

MERSİN’DEKİ YANGINLAR KONTROL ALTINDA

Mersin’in Gülnar ilçesindeki Kavakoluğu Mahallesi’ndeki ormanlık alanda dün çıkan, rüzgarın etkisiyle Korucuk, Çavuşlar ve Tepe mahallelerine yayılan yangına müdahale gece boyunca sürdü.  Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Gülnar ilçesindeki yangının kontrol altına alındığını açıkladı.

ÇANAKKALE YANGINI ÇABALARA RAĞMEN DEVAM EDİYOR

Çanakkale’de rüzgarın etkisiyle yayılan orman yangını kontrol altına alınmaya çalışılıyor. Kızılkeçili köyü yakınlarında dün saat 16.30’da başlayan yangına 6 uçak, 15 helikopter, 109 arazöz, 14 iş makinesi ve 543 personelle müdahale ediliyor. Balıkesir ve Bursa’dan takviye arazöz ve itfaiye araçlarının sevk edildiği bölgede ekipler, rüzgarın etkisiyle yayılan yangını kontrol altına almak için çalışıyor.

ÇANAKKALE VALİLİĞİ’NDEN AÇIKLAMA

Çanakkale merkeze bağlı Kızılkeçili, Yukarı Okçular, Musaköy, Özbek ve Kemel köyü civarında devam eden orman yangınının rüzgarın etkisiyle şiddetini artırdığı, havadan ve karadan söndürme çalışmalarının devam ettiği belirtilen Valilik açıklamasında, “Kemel, Kayadere, Işıklar, Dörtyol, Kurşunlu ve Mareşal Fevzi Çakmak köyleri ile Damyeri mevkisinde yaşayan vatandaşlarımızın can güvenliği açısından evlerini boşaltmaları önem arz etmektedir. Vatandaşlarımız, valiliğimizce tahsis edilen tesislerde misafir edileceklerdir. 112 ve UMKE sağlık personelleri köylerde sağlık hizmetine devam etmektedir.” İfadeleri yer aldı.

TEKİRDAĞ ORMAN YANGINI SÜRÜYOR

Tekirdağ’ın Malkara ilçesinde saat 16.00 sularında Deveciköy Kuştepe mevkisinde orman yangını çıktı. ihbarı üzerine bölgeye Orman Müdürlüğü’ne bağlı 15 arazöz ile Malkara ilçesi ile çevre illerden çok sayıda itfaiye ekipleri sevk edildi. Bölgeye ulaşan ekiplerin yangına müdahalesi sürüyor.

ADANA’DAKİ YANGIN KONTROL ALTINA ALINDI

Adana’nın Karaisalı ilçesine bağlı  Kelebek Mahallesi kırsalında henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı. İhbar üzerine bölgeye yönlendirilen Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri, 2 helikopter, 12 arazöz, 5 su tankı, 3 iş makinesi ve 70 personelle alevlere müdahale etti. Ekipler, havadan ve karadan müdahaleyle Yangını kontrol altına alındı.

ŞANLIURFA’DA “TOMA”LARLA ORMAN YANGININA MÜDAHALE

Şanlıurfa’nın Güzel Şehir Mahallesi’nde Orman Bölge Müdürlüğü’nün de bulunduğu ormanda öğle saatlerinde yangın çıktı. Kuru otların tutuşmasıyla başlayan yangın, rüzgarın etkisiyle ağaçlara sıçradı. Yangına ilk müdahaleyi Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri yaparken, ihbarla bölgeye çok sayıda itfaiye ekibi sevk edildi. Emniyet Müdürlüğü’nün toplumsal müdahale aracı TOMA’ların da destek verdiği çalışmalarla yangın, 2 saatte söndürüldü. Söndürme çalışmalarına katılan 2 vatandaşın dumandan etkilendiği yangının çıkış nedeni araştırılıyor.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ