logo

Eğitim ve Sağlık


Yaşar Geler
yasargeler@hotmail.com

Ülkemizin iki önemli sorununa değinmek istiyorum. Birincisi eğitim ikincisi sağlık sorunu. Şimdi sırasıyla bunları biraz irdelemek isterim:

EĞİTİM ÇİLESİ BİTMİYOR

MEB Sayın Yusuf TEKİN MEB Bürokratlığından gelme tecrübeli bir isimdir. Ancak, o da her gelen bakan gibi aynı söylemleri dillendiriyor. Evet, böyle bir usul ya da yasal uygulama zaten yok. Ama gayri resmi uygulamada sınır yok.

Bu ve bunun gibi söylem ve uygulamaların önüne geçebilmek için:

MEB öncelikle tüm okullara yeterli miktarda ödenek verecek.

Temizlik malzemeleri verecek.

Çalışan hizmetlileri kadrolu atayacak.

Okullara memurları kadrolu atayacak.

Kendi beyanlarına göre okullarda açık bulunan altmış sekiz bin öğretmeni atayacak.

Okulların kırtasiye ve evraklarını verecek.

Okulların teknik donanımlarını sağlayacak.

Sonra da para almayın diyecekler.

Ödenek yok, malzeme yok, para yok, çalışan yok, güvenlik görevlisi yok.

“Para almayın ama okulları idare edin demek kolay.”

Okul idarecileri de okul aile birlikleri aracılığıyla velilere yükleniyor.

O zaman okul aile birliklerini kapatın bakalım, okulların ekonomilerini nasıl yöneteceksiniz görelim.

MEB bir inceleme yapsın bakalım, okullara nerelerden servisler geliyor, kimler okullara servislerle taşınıyor?

Servislerle taşınan çocuğun velisi okula kaç lira bağış yapmış?

Bağış yapmadan uzak bölgelerden okullara gelen kaç öğrenci var?

Şimdi, bağış yasal diyeceksiniz ve haklısınız ama gönüllü bağış yapan kaç insan var? Bağışlar Okul Aile Birlikleri eliyle şartlar zorlanarak toplanıyor.

Ayrıca kurulan 147’li hattında bir anlamı yok. Çünkü, insanlar geçmişte de o hattı farklı kullandılar. Hatta aldığımız bilgilere göre meslektaşlar bile birbirini şikâyet etmede kullandılar. Çözüm hatlar falan değil. Çözüm, sorunu devlet eliyle çözmek ve veliyle okul idareci ve öğretmenlerini karşı karşıya getirmemektir.

Bir yandan da öğretmenlik mesleği sorgulanmaya başlandı. Bilal Erdoğan bile itiraf etti ki ülkemizde idealist öğretmen yok. Memur olmak ve para kazanmak isteyen insanlar var. Bence çok da doğru söylüyor. Artık idealist öğretmenlik kavramı silinmiş vaziyette. Peki bu “idealist öğretmen” yapısı ne zaman bozuldu? Öncelikle bunun araştırılmasının yapılması gerek. Ayrıca, öğretmenlik mesleğinin acilen idealist bir yapıya dönüşmesine olanak sağlamak lazım. Öğretmenlerle ve okullarla fazla oynamamak lazım.

SAĞLIK ÇİLESİ BİTMİYOR

Ülkemizin ve insanlarımızın en önemli sorunlarından birisi de ne yazık ki sağlık sorunudur. Sağlık sistemimizin bu haliyle sağlıklı bireylerin bile en azından psikolojilerinin bozulduğunu ve dert sahibi olduklarını söylemekte yarar vardır.

Sağlığı bozulan insanlarımızın önemli bir bölümü -istediği doktora gitmek için randevu bulamıyor ve bir nevi ölüme terk ediliyor- diye söylersek yanlış söylemiş olmayız. Herhangi bir bölüme randevu alabilmek için günlerce, haftalarca hatta aylarca beklemek gerekiyor. Özellikle MR çekimleri gibi önemli işlerin yapılamadığı çok açık.

Bir diş tedavisi için bile randevu bulmakta zorlanıp, üniversite hastanelerinin yolunu tutuyoruz. Hatta biraz maddi gücü olanlar özel hastanelere yönelmekteler. Bir emekli vatandaş hangi özel hastaneye gidebilir? Gidemediği gibi tedavisini de olamıyor. Sağlıksız bireyler olarak toplumda geziyorlar.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca bile kendisi itiraf etti ki bazı bölümlerde randevu bulunamıyor. 

İlaç sıkıntısı dersen artık konuşacak laf bile bulunamıyor. SMA lı bebekler, kanser hastaları ayrı bir sorun.

Yani özetle ülke insanının hayati öneme sahip iki kurumunun Sağlık ve Eğitim acilen düzeltilmesi gerek.

Yaşar GELER

Paylaşın:
Etiketler: » » »
Share
#

SENDE YORUM YAZ

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • SEN ÖLMEDİN Kİ!

    09 Kasım 2023 Köşe Yazıları

    Yıl bin dokuz yüz otuz sekiz. Kasım’ın onu. Hatta saat dokuzu beş geçiyor. Dolmabahçe’deve ülkede matem havası. Bedenen bitmiş bir yaşam süreci ama fikren bitmemiş ve hiç tebitmeyecek bir zaman süreci. Çünkü, bir söylevinde şöyle diyordu Gazi Mustafa Kemal Atatürk;“Benim naçiz vücudum bir gün toprak olacaktır fakat Türkiye Cumhuriyeti ilelebetyaşayacaktır.” Başka bir söylevinde de “Beni görmek demek mutlaka yüzümü görmek demekdeğildir. Benim fikirlerimi, benim duygularımı anlıyorsanız ve hissediyorsanız bu yeterlidir.” İşte bu söylevlerine ...
  • YÜZÜNCÜ YILINDA CUMHURİYET

    28 Ekim 2023 Köşe Yazıları

    Yıl bin dokuz yüz yirmi üç hem de yirmi dokuz ekim. Hatta bir gün öncesi, yirmi sekiz ekimde. Gazi Mustafa Kemal devleti yönetecek kadrolarıyla meclis kürsüsünde “Efendiler, yarın cumhuriyeti ilan edeceğiz.” Tüm meclis olağanüstü bir refleksle alkış tufanına boğulur. Neden mi? Tabi ki, yıllar süren esaret. Özgürlüğe susamışlık. Tek adamlık ve işgalden kurtulmak. Demokrasiye geçmek. Halkın egemenliği. Ve nihayet 29 Ekim’de Cumhuriyet ilan ediliyor.  Demokrasiye geçiliyor. Tek adamlıktan kurtulunuyor. Halkın iktidarı gerç...
  • FİLLER TEPİŞİR, ÇİMENLER EZİLİR

    21 Ekim 2023 Köşe Yazıları

    Filler, malum ki cüssesi büyük hayvanlar. Ağırlıkları itibariyle, altında kalanları ezme gibi bir güçleri vardır. Çimenler ise, yeryüzü bitkisi olarak altta bulunan en narin bitkilerdendir. Yani aslında bu yazımın konusu filler ve çimenler değildir tabi ki. Filler ve çimenler semboldür ve bir benzetmedir. Bu yazıda asıl olan, dünya ekseninde gelişen olaylar, savaşlar ve masumlardır. Yer yüzünde milyarlarca insan yaşıyor. Bu insanların bir kısmı din, bir kısmı mezhep, bir kısmı siyasal vs…ayrımlara uğramış durumdadır. Ülkeler oluşmuş,...
  • GELECEĞİN SAVAŞI BEYİN SAVAŞLARI

    13 Ekim 2023 Köşe Yazıları

    Geçtiğimiz günlerde sosyal medyada bir paylaşım gördüm ve gerçekten hem çok hoşuma gitti hem de beni çok düşündürdü. Ben de bu paylaşımı yorumlamaya karar verdim. Buyurun gelin bu yorumu sizlerle birlikte paylaşalım. Mustafa Kemal Atatürk, geleceğin savaşı beyin savaşı olacaktır. Bu savaşın zaferi eğitim yoluyla kazanılacaktır. Hasan Âli Yücel, insan olarak yaşayabilmek için hava gibi, su gibi doğal koşullar arasında eğitim öğretim ve kültür de bulunacaktır. İsmail Hakkı Tonguç, elimden gelse bütün dünya okullarının programlarına ...