Uyumlu Yatay Film Şeridi Banner 985x100

logo

Ortak Yazılı Sınav Sistemi Ataşehir’de Tanıtıldı

Ortak Yazılı Sınav Sistemi Ataşehir’de Tanıtıldı

Millî Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen Ortak Yazılı Sınav Sistemi (OYSS), İstanbul Ataşehir Ahmet Keleşoğlu Fen Lisesi’nde düzenlenen programla tanıtıldı. 2026-2027 eğitim öğretim yılının birinci döneminde uygulamaya alınacak sistemle, ortaokul ve liselerde ortak ölçme ve değerlendirme standartlarının oluşturulması, öğrencilerin gelişimlerinin daha ayrıntılı takip edilmesi hedefleniyor.

Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından okullardaki ölçme ve değerlendirme uygulamalarının niteliğini artırmak amacıyla geliştirilen Ortak Yazılı Sınav Sistemi’nin tanıtım programı, Bakan Yardımcısı Ömer Faruk Yelkenci’nin katılımıyla gerçekleştirildi.

İstanbul Ataşehir Ahmet Keleşoğlu Fen Lisesi konferans salonunda düzenlenen program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Etkinlikte, yeni sistemin işleyişini anlatan tanıtım filmi de gösterildi.

Yelkenci: Ölçme ve değerlendirme gelişimi destekleyecek

Programda konuşan Millî Eğitim Bakan Yardımcısı Ömer Faruk Yelkenci, ölçme ve değerlendirmeyi yalnızca eğitim sürecinin sonunda gerçekleştirilen bir uygulama olarak görmediklerini belirtti. Yelkenci, yeni yaklaşımla öğrencilerin öğrenme süreçlerinin desteklenmesinin ve eğitim kalitesinin artırılmasının amaçlandığını ifade etti.

2023 yılında yapılan düzenlemelerle ilkokullarda sınav uygulamasının kaldırıldığını hatırlatan Yelkenci, öğrencilerin eksik öğrenmelerinin belirlenmesine ve gelişimlerini destekleyecek geri bildirimler sunulmasına dayalı bir anlayışın benimsendiğini söyledi.

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ile sonuç odaklı yaklaşımdan süreç odaklı ve geliştirici bir anlayışa geçildiğini belirten Yelkenci, Ortak Yazılı Sınav Sistemi’nin de bu dönüşümün önemli adımlarından biri olduğunu kaydetti.

Açık uçlu sorular ön plana çıkacak

Ortak Yazılı Sınav Sistemi’nin önemli hedeflerinden biri, öğrencilerin kendi cevaplarını oluşturabildiği açık uçlu soruların kullanımını yaygınlaştırmak olacak.

Yelkenci, bu soruların öğrencilerin analiz etme, yorumlama, problem çözme, sorgulama ve eleştirel düşünme becerilerinin gelişmesine katkı sağlayacağını ifade etti. Yeni sistemin, öğrencilerin yalnızca bilgiyi hatırlamalarını değil, öğrendiklerini kullanarak kendi düşüncelerini gerekçeleriyle ortaya koymalarını da desteklemesi amaçlanıyor.

Sistemin öğretmenlerin sınav hazırlama, uygulama ve değerlendirme süreçlerini kolaylaştıracağını belirten Yelkenci, ülke genelinde uygulanan sınavlarda belirli standartların oluşturulmasının hedeflendiğini söyledi.

Hangi sınıflarda ve derslerde uygulanacak?

Ortak Yazılı Sınav Sistemi, 2026-2027 eğitim öğretim yılının birinci dönem birinci yazılı sınavlarında kullanılmaya başlanacak.

Sistem, ortaokullarda 5, 6 ve 7. sınıflarda; liselerde ise 9, 10 ve 11. sınıflarda uygulanacak. Toplam 16 branşı kapsayan sistemde yer alacak dersler şöyle:

  • Ortaokullarda: Türkçe, matematik, fen bilimleri, sosyal bilgiler, din kültürü ve ahlak bilgisi, İngilizce.
  • Liselerde: Türk dili ve edebiyatı, matematik, fizik, kimya, biyoloji, tarih, coğrafya, felsefe, din kültürü ve ahlak bilgisi, İngilizce.

Sınavlarda kullanılacak soruların, öğretim programlarındaki öğrenme çıktılarıyla uyumlu ve farklı zorluk seviyelerinde hazırlanması planlanıyor.

Her sınav döneminde 8 bin yeni soru hedefleniyor

Yeni sistemin temel bileşenlerinden biri, beceri temelli açık uçlu sorulardan oluşan dijital soru havuzu olacak.

İlk dönem birinci ortak yazılı sınavları öncesinde sisteme yaklaşık 8 bin sorunun aktarılması, sonraki her sınav döneminde de yaklaşık 8 bin yeni sorunun hazırlanması hedefleniyor.

Sınavlar, eğitim öğretim yılı başında zümre öğretmenleri tarafından belirlenen konu ve soru dağılım tablolarındaki senaryolara göre oluşturulacak. Seçilen senaryodaki öğrenme çıktılarına yönelik iki soru, zümre öğretmenlerinin ortak kararıyla hazırlanacak. Diğer sorular ise Bakanlık tarafından oluşturulan havuzdan, öğretmenlerin belirleyeceği zorluk seviyelerine uygun şekilde sisteme aktarılacak.

Soruların kolay, orta ve zor olarak sınıflandırılması ve puan değerlerinin belirlenmesinde öğretmenlerin mesleki değerlendirmeleri esas alınacak. Böylece öğretmenlerin sınav hazırlama sürecindeki rolü korunurken teknik işlemlerin daha kolay ve sistematik yürütülmesi sağlanacak.

Sınav sonuçları öğrenci bazında analiz edilecek

Ortak Yazılı Sınav Sistemi, yalnızca sınavların hazırlanması ve uygulanmasını değil, sınav sonrasında gerçekleştirilecek analiz ve geri bildirim süreçlerini de kapsıyor.

Sınavların ardından öğrenci cevaplarına ilişkin soru bazlı puanlar e-Okul sistemine girilecek ve sonuçlar ilgili öğrenme çıktılarıyla ilişkilendirilecek. Bu sayede öğretmenler, öğrencilerin hangi konularda başarılı olduğunu ve hangi alanlarda desteğe ihtiyaç duyduğunu daha ayrıntılı görebilecek.

Elde edilen veriler, öğretmenlerin eğitim süreçlerini yeniden planlamasına ve öğrencilerin eksik öğrenmelerini gidermeye yönelik çalışmalar yapmasına yardımcı olacak.

Öğrenci ve velilere ayrıntılı geri bildirim sunulacak

Yeni sistemle öğrenciler, yalnızca sınavdan aldıkları toplam puanı değil, hangi bilgi ve becerilerde başarılı olduklarını ve hangi alanlarda gelişim göstermeleri gerektiğini de görebilecek.

Farklı zamanlarda yapılan sınavların sonuçlarının karşılaştırılmasıyla öğrencilerin akademik gelişimlerinin zaman içindeki değişimi takip edilebilecek. Veliler de çocuklarının öğrenme süreçlerine ilişkin daha ayrıntılı bilgilere ulaşabilecek.

Dijital ortamda oluşturulacak veri havuzunun, öğrenci gelişimini takip etmenin yanı sıra eğitim politikalarının geliştirilmesine de katkı sağlaması bekleniyor. Bakanlık ayrıca yapay zekâ destekli soru hazırlama ve açık uçlu soruları puanlama çalışmalarının sisteme entegre edilmesini planlıyor.

Öğretmenlerin kullanımına sunuldu

Dijital ölçme ve değerlendirme platformu olarak geliştirilen Ortak Yazılı Sınav Sistemi, yeni EBA üzerinden öğretmenlerin kullanımına sunuldu.

Sistem; sınavların planlanması, öğrenme çıktılarıyla uyumlu soruların hazırlanması, ortak standartlara göre değerlendirme yapılması ve sonuçların öğrenci, sınıf ve şube bazında analiz edilmesi süreçlerini bir araya getiriyor.

Tanıtım programına Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürü Erdal Kılınç, Temel Eğitim Genel Müdürü Ebubekir Sıddık Savaşçı, Bakanlık yetkilileri, okul yöneticileri ve öğretmenler de katıldı.

Ortak Yazılı Sınav Sistemi’nin kullanımına yönelik broşüre ulaşmak için tıklayın

Etiketler: » » » » » » » » » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ