logo

Ataşehirlilerin Trafo İsyanı

Ataşehirlilerin Trafo İsyanı

atasehir_kk_trafoATAŞEHİR Yeniçamlıca mahallesinde yapılacak olan trafo merkezine tepki gösteren bölge halkı trafo yapılması planlanan alanı ağaçlandırarak korumaya aldı.

Ataşehir kent konseyi öncülüğünde bir araya gelen Yeniçamlıca, Mevlana ve Mimar Sinan mahalleleri muhtarları ile mahalle sakinleri ve bölgedeki STK temsilcilerinden oluşan bir grup yerleşim yerlerine ve okullara oldukça yakın mesafede yapımı planlanan trafo merkezine tepki göstererek sloganlar eşliğinde ağaç diktiler.

Yeniçamlıca Mahallesi’nde bulunan 56 dönümlük alana trafo merkezi ve cep otogarı yapılmak istenmesi tepkilere neden oluyor. Ataşehir Kent Konseyi yöneticileri, Yeniçamlıca, Mevlana ve Mimar Sinan mahalleleri halkı trafo yapılması düşünülen alana 200 kişinin katılımıyla ağaç dikti.
Ağaç dikimine Ataşehir Kent Konseyi Genel Sekreteri Turan Dolu ile mahalle muhtarları da katıldı.
Mahalleliler ellerinde “Mahallemize trafo değil yeşil alan lazım”, “380 KV’lik trafo merkezine 380 bin kere hayır”, “Sağlıklı yaşam en doğal hakkımız”, “Çevre miras değil, gelecek nesillerin emanetidir”, “Trafo merkezi, kanser eder herkesi” yazan dövizler taşıdı.

atasehir_trafo_kent_konseyi_1

Ağaç dikimi sonrası Ataşehir Kent Konseyi Genel Sekreteri Turan Dolu ve mahalle muhtarları basına açıklamalarda bulundu.

Ataşehir Kent Konseyi Genel Sekreteri Turan Dolu 56 dönümlük arazide bir cep otogarı ve 18 dönümlük alana da bir trafo kurulmak istendiğini belirterek “Bu proje yürürlükte. Projenin durdurulması için davalar açılmış durumda. Davalarla ilgili mahalle halkına gerekli desteği vereceğimizi söyledik. Bu arada sivil toplum inisiyatifinin de harekete geçmesi gerekiyor. Görüldüğü gibi mahalleliler burada. Ciddi bir duyarlılık var. Bu duyarlılığın dikkate alınmasını istiyoruz. Yeni Çamlıca’da var olan sosyal donatı eksikliğinin giderilebileceği bir alanın farklı projelere heba edilmesini istemiyoruz. İnsanlarımız buranın külfetlerini çekmek değil, nimetlerini yaşamak istiyorlar. Dolayısıyla kent konseyi olarak sürece destek verdik.”

atasehir_trafo_kent_konseyi_

Kent Konseyinin mahallelilere verdiği desteğin bir kaç boyutuyla sürdüğüne dikkat çeken dolu şöyle konuştu: ” Elektrik Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi ile de irtibata geçtik. Onlar mevcut yüksek gerilim hatlarının ve trafonun bilirkişiliğini üstlendiler. Trafonun standartlarının buraya uygun olup olmadığından yaratacağı risklere yönelik bir rapor hazırlıyor. İstanbul Tabip Odası da insan sağlığı açısından uluslararası standartlarla bu işi etüt etmeye çalışıyorlar. Çünkü Türkiye’deki mevzuat da bu açıdan yetersiz. Özellikle elektromanyetik alan kirliği ve sonik ses konusunda mevzuatlar yetersiz. Raporları yakın süreçte kamuoyuna açıklayacağız. STK’larla birlikte halkın tepkisinin bir ifadesi ve isteklerinin bir göstergesi olarak bir alanı sembolik olarak ağaçlandırarak orman haline getirdik. Halkın yararlanabileceği yeşil alan talebinin somut bir ifadesiydi bu. Finans merkezini beslemek için bu trafoyu yapıyorlar. Küçükbakkalköy Mahallesi’ndeki aktarma merkezi de değer kazandı. Orayı da buraya taşıyacaklar.”

Yeniçamlıca Mahallesi Muhtarı Fazlı Sarısoy da “Ağaçlandırma yaptığımız alanda TEAŞ tarafından trafo merkezi yapılmak istenmektedir. Proje hazırlanmış, bize de getirdiler. ÇED raporuyla ilgili bir toplantı yaptık. Alandaki betonlar kalktıktan sonra trafo inşaatı başlayacak. Bizde çevre mahallelerle birlikte ağaçlandırma çalışmalarını başlattık. Bugün itibariyle diktiğimiz ağaçlarımıza sahip çıkacağız. Mahalle halkı olarak trafo istemiyoruz. Görüldüğü gibi yerleşim alanlarına çok yakın. Yakınlarda okullarımız da var. Mahallemize bir GSM firması da baz istasyonu kurmak istiyor. Burası sosyal donatı alanı olarak değerlendirilmeli” dedi.

atasehir_trafo_kent_konseyi

Mevlana Mahallesi Muhtarı Recep Ali Kantarcı ise mahallelerinde sosyal donatı alanları çok kısıtlı olduğuna dikkat çekerek “Mevcut alanı da kaybetmek istemiyoruz. Birçok ihtiyacımız var. Bu konuda kullanılırsa daha iyi olur. Trafoya karşıyız” şeklinde konuştu.

Mimar Sinan Mahallesi Muhtarı Şahin Acar da, “Çocuklarımız şu anda yollarda oynuyor. İsterim ki buraya kültür merkezi, parklar, yeşil alanlar yapılsın. Vatandaşlarımız faydalansın. Şu an çocuklarımızla birlikte köşelere sıkıştık. Buraya cep otogarı, trafo merkezi yapmaya gerek yok. Halk olarak beraberiz. Üç mahalle olarak birleşip, kimseye müsaade etmeyeceğimize inanıyorum” dedi.

SİYAD Anadolu Şubesi Dernek Başkanı Arif Yıldırım da yaptığı açıklamada STK’lar olarak bu bölgede kesinlikle yaşamlarını etkileyici trafo yapılmasını istemediklerini vurgu yaparak şöyle konuştu: Bizim çocuklarımızın da, gençlerimizin de nefes almaya, yeşil alanlara ihtiyaçları var. Trafo yapılmasına kesinlikle karşıyız. Sağlıklı bir yaşam istiyoruz. Buradaki halkların da yaşamaya ihtiyacı var. Bu trafoyu neden böyle ezilmiş halkların, gariban insanların olduğu bölgelere kuruyorlar. Yani biz neden 3. Sınıf insan muamelesi görüyoruz. Bunlar tartışılmalı, araştırılmalı. Oy zamanı geldi mi insanların kapısını çalıyorlar, insanlarımızı kandırıyorlar. Ama bugün gördüğümüz gibi bu insanların, toplumun yanında olmadığını görüyoruz. İnsanlarımızın da; mantığını, düşüncesini ortaya koyması lazım. Halk olarak buradayız. Sonuna kadar da bu işin takipçisi olacağımıza söz veriyoruz. Umuyorum burası bir trafo alanı olarak değil de yeşil alan olarak değerlendirilir.”

atasehir_trafo_kent_konseyi_2

Bölgeye yapılacak olan trafo merkeziyle ilgili olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile TEİAŞ’a dava açtıklarını söyleyen Yeniçamlıca SİYAD Yönetim Kurulu Üyesi Sercan Öztürk konuyla ilgili şunları söyledi: “Davalarla ilgili olarak baz aldığımız konular şunlar: İyonlaştırıcı olmayan radyasyonla ilgili bir yönetmelik var. Yönetmelikte 500 metre mesafe zorunluluğu konulmuş. Bununla ilgili yapılmış araştırmalar bulduk. Beş yüz metre mesafe içersindeki insanlarda 380 KV gerilimli bir trafo merkezi lösemiden kan kanserine kadar hastalıklara sebep olabiliyor. Trafo merkezi emlak değerlerini de düşürecek. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile TEİAŞ’a açılmış bir dava bu. Gezi olaylarından sonra hakimler tedirgin durumdalar. Kararı bir üst mahkemeye bırakmayı tercih ediyorlar.”

Paylaşın:
Etiketler: » » »
#

SENDE YORUM YAZ