logo

2020 Olimpiyat Oyunları’nın ev sahibi belli oluyor

2020 Olimpiyat Oyunları’nın ev sahibi belli oluyor

2020_olimpiyatlari_ev-sahibi-belli-oluyorUluslararası Olimpiyat Komitesi’ne yapılan sunumda açılış konuşmasını yapan isim İstanbul 2020 Adaylık Komitesi Başkanı Hasan Arat oldu.

İstanbul, Tokyo ve Madrid arasındaki yarışın galibi bu gece yapılacak tıklayın oylamanın sonunda belli olacak.

Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Başkanı Uğur Erdener’in ardından Milli tenisçi Çağla Büyükakçay, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç’ın konuşmalarından sonra konuşma kürsüsüne Başbakan Recep Tayyip Erdoğan çıktı.

Başbakan Erdoğan, “Barışa en çok ihtiyaç duyduğumuz bir dönemdeyiz. Dostluğun ve kardeşliğin kenti İstanbul’dan çok güçlü bir selam iletmek istiyoruz… Hoşgörü şehri İstanbul’dan samimi bir selam göndermek istiyoruz” dedi.

Gençliğinden bu yana sporla yakın bir ilişkide olan Erdoğan şöyle devam etti:

“Çocukluk yıllarımdan beri lisanslı bir futbolcu olarak spor aşkını hep içimde yaşattım. Eşim ve çocuklarım beni affetsin spora ve İstanbul’a bir aşkla bağlandım. İstanbul aşkı beni belediye başkanlığına taşıdı.”

‘Gelin beraber köprüleri kuralım’

Olimpiyat Oyunları’na şimdiye kadar hiçbir Müslüman ülke ev sahipliği yapmadı.

Erdoğan, bu noktaya da değindiği konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

“Halkının çoğunluğu Müslüman olan Türkiye’de yapılması, bu yarışa aç olan bölgemize çok faydalı olacaktır… Genç ve dinamik bir nüfusumuz var… 2020 Olimpiyatları’nın gençlerin ülkesi Türkiye’de, 8 bin yıllık tarihi olan bu kadim şehirde gerçekleşmesi, Olimpiyat ruhuna uygun olacaktır. Kıtaları, kültürleri buluşturacak bir yeryüzü köprüsü olacaktır… Gelin beraber köprüleri kuralım, gelin hep beraber tarih yazalım.”

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç da, İstanbul’un adaylığına olumsuz bir etki olarak gösterilen doping sorunu için “Dopinge karşı sıfır toleransımız var. Anti doping konusunda yatırımlarımızı artıracağız. Aynı zamanda yasaklı maddelerin ithalat ve ihracatının yasaklanması için gereken yasaları çıkartacağız” dedi.

‘Tarih yazmaya hazırız’

Dopingle ilgili konuşan Uğur Erdener de, “Doping konusundaki sıfır tolerans konusunu kararlılıkla sürdüreceğiz” diye konuştu.
İstanbul’a yöneltilen bir diğer eleştirilerden biri de İstanbul içi ulaşım sorunlarıydı.

Başbakan yardımcısı Ali Babacan da bu konuya değinip “Ulaştırmaya yaptığımız yatırımlar bizim temel politikamız. İpek Yolu bildiğiniz gibi İstanbul’dan geçiyor. Marmaray deniz altından geçen dünyadaki en derin proje. İlk defa İpek Yolu bu projeyle bir araya geliyor” yorumunu yaptı.

Açılış konuşmasını yapan Adaylık Komitesi Başkanı Hasat Arat, “ildiğiniz gibi insanlık tarihinden bugüne kadar güneş İstanbul’da her gün ayrı iki kıtaya doğuyor. Sizlerle hikâyemizi paylaşacağız. Demokratik, laik ve hukuk üstünlüğü ile yönetilen Olimpik değerlere bağlı bir ülkenin hikâyesini anlatacağız” derken kürsüde yerini alan Milli tenisçi Çağla Büyükakçay da, “Lütfen bize inanın, tarih yazmaya hazırız” ifadesini kullandı.

İstanbul heyetinin sunumu, Olimpiyat Komitesi’nin sorularıyla devam etti.

Doping ve ulaşım sıkıntısına ilişkin sorular

Sorular Türkiye’ye yöneltilen doping ve alt yapı sorunlarına ilişkin oldu.

Türk sporcularda “Neden doping çıktığı” yönündeki bir soruya Uğur Erdener, “Şu anda dopingle mücadele örgütümüz 2 yıl önce kurulmasına rağmen çok iyi çalışıyor… Test sayımız bu yıl çok arttı… Elbette bu konuyla bağlantılı çok konu var, ancak en önemlisi eğitim. Sadece sporcuların ve antrenörlerin değil hepimizin sorumluluğunda bu durum” cevabını verdi.

TMOK Genel Sekreteri Neşe Gündoğan da, dopinglerin çıkmasına sebep olarak ‘en kapsamlı test sonuçlarını uygulamarını’ gösterdi. Gündoğan, kapsamlı bir eğitim programının devreye gireceğini ekledi.

İstanbul’un sıkça eleştirilen ulaşım sorununa ilişkin bir soruyu da yanıtlayan Neşe Gündoğan, ‘master bir plan’ bulunduğunu ve sporcuların seyahatlerini ’16 dakika içinde tamamlayacaklarını’ söyledi.

Soruları yanıtlayan Başbakan Erdoğan da, ‘master plana’ değinip yeni inşa edilen ve 100 bin kişi kapasiteli olacak hava alanı inşasının 2017’de tamamlanmış olacağını ifade etti.

Erdoğan şöyle devam etti, “Bağlantı yollarıyla spor tesislerien bağlanacak. Sporcularımızın kalacağı yerler konusunda sıkıntı düşünülmüyor.”

Başbakan Erdoğan, komite üyelerinden Monaco Prensi Albert’in ‘İstanbul’un ev sahibi olmasında bölgeye nasıl bir etkisi olacağına’ ilişkin sorusuna Başbakan Erdoğan, “Bölge barışa hasret. Burada bu sıkıntı var. Olimpiyatı biz barışın halkaları görüyoruz. Bunun İstanbul Olimpiyatı olarak yapılması bölgeye bu ruhu verecektir” yanıtını verdi.

BBC Türkçe

Paylaşın:
Etiketler: » » » »
#

SENDE YORUM YAZ