logo

4 Yılda Sadece 3 Ruhsat, Fikirtepe’de Umut Bitiyor!

4 Yılda Sadece 3 Ruhsat, Fikirtepe’de Umut Bitiyor!
FİDEM, Fikirtepe Çalışması

FİDEM, Fikirtepe Çalışması

60 adaya bölerek İBB’nin Kentsel Dönüşüm İmar Palanını yürürlüğe koyduğu Fikirtepe’de 4 yoılda sadece 3 firma ruhsat alarak inşaat çalışmasını başlattı. Fikirtepe’de 4 yılda sadece 3 ruhsat.

Recep Kenan/itvhaber.com

Fikirtepe’de özel planı ile kentsel dönüşümü gerçekleştirmek amacı ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi bölgede 60 yapı adasıyla düzenlediği imar çalışması yaptı.

Fikirtepe Kensel Dönüşüm Özel Planı kapsamında firmalar bölgede dönüşüm çalışmaları başlattı. Alınan bilgiler göre bölgedeki hak sahiplerinden %90’ı firmalarla anlaşma sağladı.

Dönüşüm çalışmalarında hak sahipleri ile görüşmeler yaparak proje işbirliği amacı ile 12 ada sakinlerinin imzalarının %100 alınarak bu 12 adada imza süreci tamamlanmış durumda.

4, 5 Adada Çalışma Mümkün mü?

3, 4 hatta 5 adada birden imza toplayarak çalışma yürüten firmaların yükümlülüklerini yerine getirmeleri ne kadar mümkün?  Bu ölçekte bir çalışmayı yürütebilecekleri, iş bitirebilirliği ve yeterliği konusunda yeterli bilgiye sahip olmamaları bölgedeki vatandaşları kaygılandırıyor.

Fikirtepe’de Umutlar Sönüyor

Birçok adada evler boşaltılmış, insanlar evlerinden olmuş. 3 yıla yakın zamandır hayallerindeki evlerine kavuşacakları çalışmadan iz yok. Bir kısım Fikirtepeli kira alıyor olsa da; evlerini, dükkanlarını boşlatıp tezgahlarından olan Fikirtepellilerin bir kısmı uzun bir süre önce kiralarını da alamaz olmuşlar. Kısacası Fikirtepe’de yavaş yavaş umutlar sönmeye, karamsarlık hakim olmaya başlıyor.

4 Yılda %100 Anlaşan 12, Ruhsat Alan 3 Firma

Hak sahiplerinin %100’ü alınarak imza aşaması tamamlanan bu 12 adada çalışmalarını yürüten inşaat firmalarından 3 tanesi ruhsatını almış.  Bölgede dönüşüm çalışması yapmak üzere görüşmelerini sürdüren firmalar 35 adada hak sahiplerinin  %90’ından imzalarını almış.

Geride kalan 20’nin üzerinde adada dönüşüm çalışması yürüten yüklenici firmalar hak sahiplerinin imzalarını almaya çalışıyorlar.

“Firma %100 İmza Almış, Çalışma Yok!”

Yetersiz firmaların da cirit attığı Fikirtepe’de bu güne kadar hiçbir yaptırım uygulanmadığı için bazı firmaların çalışma yürüttüğü adada hak sahiplerinin %100’ünün imzasını almış olsada hiç bir faaliyette bulunmadığı iddia ediliyor. Anlaşmaları tamamlanmış bazı adaların 3 seneye yakın zamandır anlaştıkları adalarda hiçbir işlem yapılmamış olması nedeni ile ümidini kesen Fikirtepe sakini vatandaşların bazılarının, anlaştıkları firmalara protesto göndermeye başladıkları da iddialar arasında.

Acele Kamulaştırma Yasası Bölge İçin Umut Olacak Mı?

Çevre, Şehircilik Bakanlığı’nın yürürlüğe koyduğu acele kamulaştırma yasasının bölge için umut olduğu, bu nedenle bölgede ilgiyle takip edildiği ifade ediliyor.

Çevre ve şehircilik Bakanlığının yürürlüğe koyduğu acele kamulaştırma yasasının uygulanması sonrasında çalışmaları ağırdan alan firmaların projelerini uygulanmasının hızlanması bekleniyor. Bölge halkının dört gözle beklediği acele kamulaştırma kanunun uygulanması, yürümeyen / yavaş yürüyen projelerin önünü açacağı gibi Fikirtepe’de 4 yıldır beklenen dönüşümü gerçekleştireceği umut ediliyor.

“Devlet Firmaları Denetlesin”

3 seneye yakın zaman önce imzaları tamamlanan bazı adalarda hala ruhsat alınmaması insanlarda tedirginlik yaratırken, ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından firmaların ve firmalar tarafından yürütülen çalışmalarının denetlenmesi vatandaşların talebi ve beklentisi.

Her hangi bir birikimi ve yetkisi olmayan vatandaşların bölgede çalışma yürüten firmaların mali yapısı, yeterlilik durum ve iş bitirebilirliği konusunda doğru tespitlerde bulunmaları mümkün görünmüyor.

FİKİRTEPE’nin sembolü olan “O EV”in yıkıldığı “O ADA”da 4, 5′er katlı 2 bina ve bir cami hala duruyor.

FİKİRTEPE’nin sembolü olan “O EV”in yıkıldığı “O ADA”da 4, 5′er katlı 2 bina ve bir cami hala duruyor.

FİDEM, Ada ve Firmaların Son Durumunu Tespit Etti

Fikirtepe Derneği (FİDEM) tarafından yapılan araştırma ile Fikirtepe Kentsel Dönüşüm alanındaki 60’a yakın adada çalışma yürüten firmaların çalışmaları ve geldikleri son durumu belirlendi.

Fikirtepe Derneği (FİDEM) tarafından yapılan araştırmaya göre Fikirtepe’de son durum:

RUHSAT ALAN FİRMALAR:

ANKA GRUP
TEKNİK YAPI
EMAY

Parsel birleştirme (Tevhit) işlemini tamamlayarak
TAPU ALAN FİRMALAR:

TEKNİK YAPI
EMAY
NUHOĞLU 2. ADA
PANA – SELİMOĞLU 2. ADA
EKŞOĞLU
ERKAN İNŞAAT
VARTAŞ
BEYSAŞ

RUHSATA MÜRAACAT EDEN FİRMALAR:

BAYSAŞ
NUHOĞLU 1. ADA
PANA YAPI 1. ADA

AVAN PROJE ÇALIŞMASI YÜRÜTEN FİRMALAR:

EKŞİOĞLU
TEKNİK YAPI
EMAY
NUHOĞLU 1. ADA
PANA YAPI 1. ADA
ERKAN İNŞAAT

İMZA ÇALIŞMASI BİTEN, İBB’YE TEVHİD İÇİN
MÜRAACAT EDEN FİRMALAR:

USTA İNŞAAT

İMZALARI %90’I GEÇEN, ACELE KAMULAŞTIRMA
KANUNUNDAN FAYDALANMAK İÇİN
BAKANLIĞA BAŞVURAN FİRMALAR:

TAŞYAPI 2. ADA
TEKNİK AYPI 2. ADA
E-7 3. ADA
KELEŞOĞLU
MARİTAŞ
SEFA İNŞAAT 2. ADA
CEYLAN İNŞAAT
ANKA GROUP
ŞUA İNŞAAT
BAŞARAN YAPI 2. ADA
BAYSAŞ
VARTAŞ 2. ADA
SRP
CC YAPI
DUMANKAYA 2. ADA
ORTADOĞU
MUTLU
HALDIZ

 

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » » » » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ